Olika sorters bokprat i aprilHos Gerd med Åsa K, Heidi, Cattis, Catrin och Joanna

Det blev en del sena avhopp på grund av sjukdom, men vi var ett glatt och härligt gäng som tog oss till Gerd denna vackra onsdagskväll då vi fick avnjuta en riktigt rosa och fin solnedgång från köksfönstret. Vi fick, som traditionen bjuder, bröd, smör och ost, men dessutom bjöds vi på en tjusig fisksoppa och det var både värmande och gott.

Många av oss har det hektiskt nu, så det var inte fler än två som läst förra månadens bok Jag utan dig av Kelly Rimmer. Hon som valde den tyckte mycket om Livet efter dig av Jojo Moyes och uppskattade även uppföljarna, men den här tyckte varken hon eller den andra som läst var lika bra, trots att temat med kärlek och förestående död kändes igen.

Jag, som tyvärr inte hunnit läsa något alls i månadsboken, tyckte från början att det kändes som om någon ville härma och försöka skriva en lika stor succé som Livet efter dig och En dag av David Nicholls. Den svenska titeln Livet efter dig är ju något helt annat än originalet Me before you, så den leder kanske inte tankarna omedelbart till en efterapning, men om man känner till den engelska originaltiteln på mars månads bok, Me without you, blir det annorlunda.

Hur som helst berörde denna bok läsarna inte alls på samma sätt som Livet efter dig. Den var inte dålig, men heller inte så bra som de skulle önskat eller hoppats.

Lite otäckt var det att vi faktiskt pratade om flera upplever att det inte är så tryggt i Sverige längre. Det i sig är otäckt men än värre blev det när Stockholm utsattes för ett terrordåd bara två dagar efter det att vi talat om tryggheten inte är lika stor nu som förr. Någon berättade att hon inte går lika ofta som nu, utan hellre tar bussen, och en annan berättade att hon undviker att röra sig i stan kvällstid. Jag skulle säga att detta inte är något vi pratat om tidigare under våra drygt fjorton år tillsammans i bokcirkel, så att terrordådet hände så tätt inpå känns märkligt. Som om det fanns något i luften ...

Vi pratade också om vad det kostar att ge ut en bok och frågan kan låta enkel, men svaret är oerhört komplicerat. Det beror på så många olika saker; boktyp, antal sidor, hur mycket man gör själv, vilka saker man vill betala för (lektör, redaktör, formgivning av omslag, sättning av inlaga osv osv) bland annat. I de allra kortaste dragen kan man sedan säga att om man använder sig av print-on-demand blir varje bok dyrare men å andra sidan behöver man inte bekosta en hel upplaga, utan boken trycks digitalt i samband med att den beställs. Om man å andra sidan bestämmer sig för att trycka en upplaga på x antal böcker kommer man ner i pris per bok, men då får man dels vara beredd på att ha ett lager och dels betala en rätt så stor summa i tryckkostnad.

Det är andra gången på kort tid det ställs frågor av den här typen i bokcirkeln och det tycker jag är jättekul. Tänk om jag får en författarkollega i cirkeln till slut? Kom igen nu, tjejer, skriv!

Vi hade en del beslut att fatta under kvällen och ett beslut som var ganska lätt att komma fram till var när septemberträffen skulle hållas. Vi lät helt enkelt värdinnan bestämma dag och det betydde att vi ses hos Åsa K tisdagen den 5 september. Detta står även under fliken Kommande träffar.

En annan sak vi skulle besluta om var när och var maj-träffen ska äga rum och där har vi ännu inte kommit fram till något glasklart. Vi har en pågående mejltråd om det. Helt klart är i alla fall att vi kommer att äta på en restaurang i Göteborg någon gång i början av maj. Gå gärna in i tråden och tyck till!

Till slut blev det dags för kvällens värdinna att presentera april månads bok och hon hade två som hon själv ville läsa och lät oss därför välja. Det blev Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen. Det är den första boken i serien om Avdelning Q.

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt

GLAD PÅSK!


Kommentarer

Populära inlägg