Bakgrund


Jag får då och då frågan från kvinnor och män om de får vara med i vår bokcirkel. Om det kanske finns plats för en till lässugen och diskussionslysten människa i vårt härliga gäng. Mentalt finns det plats för hur många som helst, men tyvärr har vi bestämt att det räcker med att vara elva. Vi träffas trots allt i varandras hem en vardagskväll i månaden och vi behöver få plats kring ett och samma bord.

Dessutom har vi hängt ihop så länge att vi inte bara är en bokcirkel, utan också ett peppande nätverk fullt av starka kvinnor som generöst delar med sig av sig själva och hjälper varandra. Att komma som ny till ett så sammansvetsat gäng är självklart inte lätt och förväntar man sig fyra-fem timmars intensivt litteraturanalyserande blir man nog dessutom en smula besviken, för vi pratar om allt som livet består av och inte enbart böcker.

Under fliken Regler och riktlinjer finns en hel del tips på hur vår bokcirkel fungerar och det har visat sig vara ett lyckat koncept, så jag brukar tipsa andra som vill starta en bokcirkel om att få råd där. Det brukar många tycka ser bra och begripligt ut, men de undrar ändå hur man får tag på folk som vill vara med. När det gäller medlemmar tror jag att det är lättare att hitta dem än man kanske tror. Många mäktar med att läsa en bok i månaden och de flesta tycker om att utbyta tankar och åsikter med andra medan man umgås på ett trevligt sätt.

För att inspirera andra och för att visa hur enkelt det faktiskt kan vara vill jag berätta hur det gick till när jag bestämde mig för att starta en bokcirkel hösten 2002.

Sommaren 1999 var jag höggravid med vårt första barn när vi köpte hus på en ort där vi inte kände en enda person och inte hade några som helst kopplingar till. Vi kastade oss ut i det okända och hösten 1999 föddes vår dotter. Sommaren 2001 var det dags för andra barnet och då fick vi en son, utan att jag hunnit gå tillbaka till arbetslivet mellan barnen.

Mina dagar bestod alltså helt och håller av barnen. I Onsala, där jag inte kände en kotte. Eller jo, lite hade jag ju faktiskt lärt känna en och annan mamma via Öppna Förskolan, som var öppen ett par dagar i veckan, och bondgården Noas Ark, som var öppen en dag i veckan. Vi pratade lite när vi sågs, men mer var det inte.

Jag, som alltid haft ett rikt socialt liv, började längta efter väninnor och mina bodde för långt bort. Dessutom saknade jag att läsa. Jag tog mig aldrig tid att läsa egna böcker, för det fanns alltid en tvätt att stryka, ett golv att dammsuga eller möjligen en saga att läsa för de små barnen.

Tankarna på en bokcirkel växte fram, men var skulle jag hitta människor som ville vara med? Jag kände ju knappt någon i närheten? Och hur skulle jag fråga någon jag inte kände? Jag hade ju inte ens det naturliga nätverk som ett arbete ger, eftersom jag var föräldraledig.

Det blev så att jag tog mod till mig och frågade en av mammorna på Öppna Förskolan om hon tyckte om att läsa böcker och jodå, det gjorde hon. Då frågade jag om hon möjligen skulle vilja starta en bokcirkel med mig. Jomenvisst, det lät ju trevligt och hon hade en väninna som antagligen också skulle vilja vara med. Det ville hon och minsann, hon hade en väninna till som också var ganska nyinflyttad och som ville hänga på.

Då ringde jag en barndomsväninna till mig och frågade henne om hon också ville vara med. Visserligen bor hon nästan sex mil ifrån oss, men tolv mil kan man väl åka en gång i månaden för att diskutera böcker och prata lite om annat än bebisar och deras utveckling? Japp, hon var också på.

En mamma jag lärt känna lite via den förberedande föräldragruppen lyckades jag också locka med mig och även en mamma jag träffat på via vattengympan för gravida då jag väntade sonen.

På Noas Ark hörde jag en mamma ropa på sin lilla dotter som var två år och hon hette samma sak som min egen dotter, som var tre år, så med tanke på hennes goda smak för flicknamn frågade jag henne om hon också ville vara med. En riktig uppraggning, alltså, för vi kände inte varandra innan.

Nu var vi tillräckligt många för att börja. Snabbt utformade vi några regler och i november 2002 var det äntligen dags för första träffen. Det var spännande och pirrigt, för vi kände ju faktiskt inte varandra. Några hade inte träffats en enda gång, men alla hade en liten koppling till mig, så jag hade ett litet försprång.

Det blev en underbar kväll och det var så härligt att få prata om annat än bara blöjor, barnens utveckling och tips på barnmat.

Efter några år tillsammans bestämde vi oss för att utöka gruppen. Det behövdes faktiskt, för det var ofta som någon inte kunde komma på grund av sjukdom, föräldramöten eller andra saker som kom i vägen för bokcirkeln. Dessutom hände det att någon inte haft tid att läsa månadens bok, vilket är helt rimligt med två småbarn som vi alla hade. Dessvärre innebar det att jag ibland kunde vara ensam om att ha läst boken och bara en annan person var med på träffen. Då försvann ju lite idén med bokcirkeln, så vi behövde bli fler för att bli mindre känsliga för bortfall av olika slag.

I en flygande fläng blev vi plötsligt fjorton, för nu hade vi alla börjat jobba och det var inte alls svårt att hitta kvinnor som ville vara med. Det var i mesta laget att vara fjorton, men med det naturliga bortfall som alltid blir när livet kör ihop sig, funkade det trots allt bra.

Sedan toppnoteringen har tre valt att lämna bokcirkeln på obestämd tid, för de känner att de inte hinner med allt just nu, men dörren står ändå alltid öppen för dem när de än väljer att komma tillbaka och eftersom vi ändå är elva har vi bestämt att inte ersätta dem.

Under de år som gått har vi upplevt otroligt mycket tillsammans; nya bebisar har fötts, vi har skilt oss, vi har träffat nya män, vi har utbildat oss, vi har bytt jobb, vi har flyttat och allt det här har vi delat med varandra. Det har varit helt fantastiskt att få vara en del av varandras liv under så här lång tid och vi har inga som helst planer på att lägga ner bokcirkeln.

Tänk så det kan gå ändå. Jag fick en tanke om att jag behövde nya vänner och jag ville läsa mer än jag gjorde.

Bokcirkeln var född!


Inga kommentarer: