Tidigare böckerSommaren 2014

Valfri bok av valfri författare men det ska vara en vinnare av något slag. Boken ska ha fått ett pris.Maj 2014

Blomsterspråket av Vanessa Diffenbaugh.

Endast två hade läst ut boken och de tyckte att den var ganska bra respektive lite bättre än så. Om ett maskrosbarn som har svårt med relationer och istället föredrar blommor och deras språk. Lättläst med bra flyt, även om huvudpersonen var lite knepig. 

April 2014

Blondie av Birgitta Andersson

En gripande, men osentimental historia om en flicka med en extremt tuff uppväxt och hur hennes liv sedan fortsätter vara miserablet på många sätt. Blondie missbrukar, prostituerar sig och hamnar i fängelse och på psykiatriska kliniker. Så gott som alla hade läst boken och med något undantag tyckte vi att den var väldigt läsvärd, men samtidigt undrade vi hur man kan överleva allt som Blondie gått igenom. Baserad på en sann historia.

Mars 2014

Gul utanpå av Patrik Lundberg

Boken baseras på författarens egna upplevelser av att söka sina rötter som adoptivbarn från Korea. Hälften tyckte att boken var väldigt utlämnande, naken och berörande, medan andra halvan tyckte att den saknades ett djup och att den var aningen ytlig. Mycket lättläst och dessutom allmänbildande läsning.

Februari 2014

Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson

En riktigt bra och otäck bok som baseras på Yngsjömordet i slutet av 1800-talet. Mycket bra språk och dramatiskt berättad. Incesthistorien gav oss kväljningar, men det var ändå både väl och trovärdigt skildrat, tyckte vi. En av de allra bästa böckerna i bokcirkelns historia, tyckte någon, och så gott som alla hade läst och gillat den.

Januari 2014

Vila i frid av Sofie Sarenbrant

En deckare som ett par tyckte var okej, men som fullständigt retade gallfeber på en annan (mig). Noll trovärdighet av många skäl och uppenbara språkliga brister. En del såg det dock som ett lättsamt tidsfördriv och tyckte att den var okej.

December 2013

Valfri bok av årets nobelpristagare Alice Munro.

Ungefär hälften av den församlade skaran hade läst en bok av Alice Munro och vi var förvånade över vad vi tyckte och vi var också lite förvånade över att vi tyckte samma sak. Det vi trodde innan vi började läsa var att det skulle passa oss fint att läsa en novell då och då, men när vi väl gjorde det kändes det lite snopet att inte få veta mer än vi fick, så vi var överens om att noveller, det trevliga språket och de intressanta karaktärerna till trots, inte är vår grej.

November 2013

Vi som kom över havet av Julie Otsuka

Vi hade så stora förhoppningar om denna bok, men de enorma generaliseringarna skapade en extrem distans som gjorde att vi inte alls kunde känna för eller med någon i boken, för det fanns ingen att identifiera sig med. Synd på ett bra ämne som lockade oss alla.

Oktober 2013

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

Märkligt nog var det inte en enda som läst ut månadens bok, men flera hade bara ett tiotal sidor kvar. Stundtals var den kul och träffande, men vi tyckte att vi var för gamla och erfarna för att tycka att boken tillförde något. Mycket namedropping och väldigt upprepande. Någon reagerade på att språket var så vulgärt. En haussad bok.

September 2013

Livet efter dig av Jojo Moyes

Alla tyckte om den här boken. Tänkvärd och rolig, trots det allvarliga ämnet. Bra och trovärdigt om den förlamade mannen, tyckte vi, men någon tyckte att karaktärerna var lite väl onyanserade och tydliga. Titeln avslöjade för mycket, men det var en bra bok. Bäst någonsin i cirkeln, tyckte en.

Sommaren 2013

Böcker med orange framsida av diverse författare

Alla hade valt olika böcker men det genomgående temat var att de skulle ha en orange framsida. En del var mindre nöjda med böckerna de läst medan andra var mer nöjda. Exakt vad vi läste och omdömen finns i blogginlägget från den 9 september 2013.

Maj 2013

Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin

Lite krånglig bok att läsa eftersom berättarperspektiven hela tiden skiftade och det ändå genomgående stod "du" i texten. Stämningsfull och gripande, tyckte vissa, medan andra tyckte att den var väl udda.

April 2013

Little Bee av Chris Cleeve

En bok som berörde, men somliga hade väntat sig mer eftersom den är så omtalad. Little Bee stod för de målande beskrivningarna medan Sarahs delar av boken var annorlunda. Gav diskussioner om skuld och ansvar.

Mars 2013

När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström

Vi tyckte att Lindström är en rolig man, men den här boken blev vi inte så förtjusta i. Den kändes som ett hastverk och var ungefär lika lätt att läsa som att glömma bort efteråt.

Februari 2013

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper

Hälften tyckte att det var en lättläst och humoristisk bok medan andra hälften tyckte att den var för upprepande och för enformigt lustig. Tropper skriver på ett väldigt speciellt och raljerande sätt och beroende på hur man uppskattar det blir det väldigt olika åsikter om boken.

Januari 2013

Kråkprinsessan av Annika Bengtsson

Alla tyckte att detta var en bra bok med en trovärdig skildring av en psykisk sjukt kvinna. Någon tyckte att den var i tunnaste laget, medan andra tyckte att den var lagom och uppskattade att man själv kunde fylla ut texten med egna tankar.

December 2012

Årets nobelpristagare Mo Yan eller valfri bok

Som vanligt var årets nobelpristagare, denna gång Mo Yan, ett av alternativen för decemberläsningen. Tyvärr hade inte någon läst något av honom. 
Det andra alternativet var svepande nog helt valfri bok. Det blev en hel del boktips; Bortvald av Helen Lindell, Gustavs grabb av Leif GW Persson, Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones samt Ann Rosmans deckare. Öster om Heden av Viveca Lärn rekommenderades inte.


November 2012

Bumerang av Tatiana de Rosnay

Ordrik bok som med fördel hade kunnat kortats med 100 sidor i början. Dessutom tyckte vi inte att relationen mellan syskonen kändes trovärdig. Det var svårt att komma in i handlingen på grund av allt babbel, men vi tyckte ändå att den var lättläst och att den tog sig mot slutet.


Oktober 2012

Operation Nordvind av Kaj Karlsson och Förverkliga din bokdröm av Joanna Björkqvist och 
Kristina Svensson

Operation Nordvind var en detaljerad bok om terror. Bra driv och målande miljöbeskrivningar, men otäcka detaljer och något stereotypa karaktärer. Vi tyckte den var väldigt genretypisk och gillar man den typen av bok, gillar man Operation Nordvind.
Förverkliga din bokdröm är en handbok om att ge ut böcker själv och därför valde inte så många att läsa den. De som läst den tyckte att den var både intressant och bra och gav en bra bild av allt som händer bakom kulisserna i bokvärlden. Lättläst, intressant och mänskligt, var ett omdöme.

September 2012

Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman och Halva min Måne av Anna Granström

Grand final i skojarbranschen hade ett avancerat språk med ganska långa meningar och krångliga ord. Många litterära referenser och direkt gripna av historien blev vi tyvärr inte.
Halva min Måne var en ordrik bok som hade vunnit på att kortas. Många spanska ord och uttryck och en hel del upprepningar både i innehållet och orden. Ändå en intressant bok som 
Sommaren 2012

Grand Final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Av olika skäl hade ingen läst ut sommarens bok, så vi låter den följa med även under nästa månad för att ge alla chansen att läsa ut den.

Maj 2012

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Vackert och intensivt språk i denna allmänbildande och upplysande bok som alla tyckte mycket om. Imponerande att kunna skildra så många hemska saker samtidigt som språket upplevs som så vackert. En bok vi rekommenderar.


April 2012

Ru av Kim Thúy

En kort roman som bygger på nedslag i en människas liv och som vissa uppfattades som lättläst, men som andra tyckte var svårt att ta till sig eftersom den på sätt och vis avslutades hela tiden. Ont om handling med gott om spännande detaljer om Vietnam.


Mars 2012

Till sista andetaget av Anne Swärd

Tryck över bröstet, smärtsam och jobbig att läsa, var de tydligaste omdömena om denna bok. Lite svår att komma in i tyckte någon. Somliga vill till och med avråda andra från att läsa den för att den var så tragisk, men språket var mycket fint och genomarbetat.

Februari 2012

Överenskommelser av Simona Ahrenstedt

En bok som tydligt delade in oss i två falanger. Hälften sträckläste boken och tyckte den var mycket underhållande medan andra hälften tyckte att den var alltför klichéfylld och förutsägbar. Språket var lättläst och hade bra flyt.


Januari 2012

Tiger av Mian Lodalen

Bara två hade läst Tiger, men vi som gjort det tyckte att den var en varm och fin bok om hur det kan vara att upptäcka sin homosexualitet. Vi förfasade oss lite över det hårda livet tonåringarna levde med snattande, rökning och fyllor, men tyckte att detta var en bok som särskilt ungdomar eller unga vuxna borde uppskatta.  

December 2011

Valfritt av Tomas Tranströmer
eller Nära dig av Joanna Björkqvist

Ingen hade valt att läsa årets nobelpristagare, utan alla läste Nära dig. Flera tyckte att det var svårt att distansera sig från författaren själv eftersom alla känner henne, men allt eftersom boken gick levde den sitt eget liv. En bra och känslosam bok skulle man kunna sammanfatta den som, men någon tyckte att allt var lite väl tillrättalagt och konfliktfritt. Fint språk och bra flyt.

November 2011


Elefantskötarnas barn av Peter Høeg

Av oss sex som träffades denna decemberafton hade inte en enda person läst månadens bok, så tyvärr blir det alldeles tomt här. Det är första gången det har hänt. Kanske kan det komma något i januari.


Oktober 2011

Kriget är slut av Morgan Alling

Denna bok berörde så mycket att någon inte orkade läsa klart den, en annan grät i två dagar och andra tyckte att den var jättebra. Mycket hade vi hört i hans Sommarprogram, men detta blev snäppet djupare. En del saknade att somliga trådar inte knöts ihop utan lämnade svar, men generellt var detta en lättläst bok som uppskattades trots det tunga ämnet.

September 2011

Niceville av Kathryn Stockett

Detta tyckte vi var en mycket bra bok och rent av en av de bästa i bokcirkeln genom åren. En tyckte att den var så haussad att den inte riktigt levde upp till förväntningarna och en annan tyckte att det var lite jobbigt att komma in i språket som bestod av sånt, dom nån, söndan och han istället för honom, men detta smälte in efter ett tag, De som lyssnat på boken istället för att läsa den hade ingen tanke på talspråket. Aningen lång och lite samma sak om igen kunde vi tycka, men det är en bok vi varmt rekommenderar.

Sommaren 2011

Valfri bok av valfri författare på temat Romantik

Många tyckte att det var lite svårt att hitta en bok med romantiskt tema och ändå hög kvalitet, men det var ändå en ganska roligt tema och många hade läst mycket, så det blev ett ovanligt långt bokprat. Mer detaljer om olika böcker vi läst finns på denna länk:
http://bokcirkelflickorna.blogspot.com/2011/09/antligen-tillbaka-efter-sommaren.html

Maj 2011

En dag av David Nicholls

Vi gillade att följa Emma och Dexter under tjugo år och tyckte att det var en bra bok, men några tyckte att de sista femtio sidorna kändes aparta mot resten av historien.

April 2011

På andra sidan solen av Maria Ernestam

Vackert språk om en kvinna med en otäck man som bara blir värre och värre och en plötslig vänskap med en äldre kvinna som skrivit noveller. Intressant, men lite seg på mitten.

Mars 2011

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren

En lite sorglig och tragisk bok om en smygalkoholist med dotter. Bra, men kanske lite för skruvad, om ett tänkvärt ämne, som tål att diskuteras. 

Februari 2011

Mitt liv med Saddam av Parisoula Lampsos

En ovanligt intressant bok som gav upphov till många spännande diskussioner och tankar. Författaren lyckades verkligen fånga vårt intresse och även om vi inte alltid förstår varför hon gjorde som hon gjorde så blev vi gripna av historien.

Januari 2011

Utrensning av Sofi Oksanen

En annorlunda och mycket bra bok om en tid som bara är tjugo år bort, men känns väldigt främmande. Intressant om vad människan kan göra för kärleken och otäck i många delar med prostitution och övergrepp på helt andra plan.

December 2010

Valfri bok av årets nobelpristagare Mario Vargas Llosa eller
Valfri bok av valfri författare

Ingen hade läst något av nobelpristagaren men vi fick en del andra boktips.
The Hungry Games av Suzanne Cllins var en otäck men bra science fictionroman och det var trevligt med en stark tjej i huvudrollen.
Fyrvaktaren av Camilla Läckberg beskrivs som en klassisk Läckbergare men ändå lite otäckare än vanligt.
One day av David Nicholls skildrar ett speciellt datum i en man och en kvinnas liv under hela 20 års tid och boken hade ett intressant och nyskapande upplägg med en liten knorr på slutet.
Klockan 21.37 av Karin Alfredsson är den tredje romanen om läkaren Ellen Elg och handlar om katolska kyrkans inflytande i Polen. Mycket intressant och skrämmande läsning om förbudet mot preventivmedel och aborter.
Äntligen icke-rökare av Allen Carr är en rökavvänjningsbok, men metoden lär gå att applicera på vilken last som helst, påstod läsaren att författaren hävdade.

November 2010

Den glömda trädgården av Kate Morton

En tjock och ordrik bok med väldigt liten text. En del del tyckte den var alltför pratig och gammaldags, medan andra tyckte att den kändes lite som Jane Austen och var bra. Intressant att den skildrade tre olika tider och två olika delar av världen.

Oktober 2010

Borta bäst av Sara Kadefors

En annorlunda bok som vi tyckte var lättläst, men lite märklig. En del var inte trovärdigt, men den gav oss en del att prata om och det uppskattade vi.

September 2010

Ge mig en dag till av Mitch Albom

Albom har sitt tema med döden/nära döden och de flesta tyckte om denna bok och tyckte att den trots sitt ämne var ljus. Han nådde dock inte upp till sin egen debutboksnivå, eftersom Tisdagar med Morrie var så speciell. Någon som läst boken för ett par år sedan tyckte att minnet av den bleknat med tiden…

Sommaren 2010

Valfri biografi av olika författare

Många valde att läsa Andreas Carlssons Live to win och de allra flesta fick en bra bild av honom som ödmjuk och kreativ, medan någon enstaka tyckte att fokus låg på att tjäna pengar. Andra lästa böcker var Ray Kluun En sorts kärlek, Alex Schulmans Skynda att älska och Eva Frankells Väninnan, som alla var bra och intressanta. Biografitemat passar generellt oss och det finns otroligt många att välja bland.

Maj 2010

Hundraåringen som klev ut genom rutan och försvann av Jonas Jonasson

De flesta tyckte att detta var en rolig och dråplig bok, men det fanns också någon som undrade vad det var som var så kul. Trots att den var lång var den lättläst, men visst kunde en del saker kapats, för lite upprepande och liknande var det här och var. Det var en speciell ton i språket som genomgående gav boken en speciell karaktär och sammantaget gillade vi denna bok.

April 2010

Hjärtat som vapen av Björn Ranelid

Det var blandade känslor om denna bok och en ovanligt livlig debatt utbröt. Somliga tyckte att själva personen Ranelid stod i vägen för boken och några valde att avsluta läsningen efter 70 sidor. En del tyckte språket var väl gammaldags med för många ty, medan andra tyckte att språket passade berättelsen. Flera var besvikna på både språk och handling och tyckte den var för enkel och undrade var den omtalade Ranelidskan fanns.

Mars 2010

Nudelbagaren av Ma Jian

Några tog sig inte igenom denna ytters märkliga bok, men de som gjorde det tyckte att den var riktigt skum och surrealistisk. Det var svårt att följa med i boken och handlingen var om möjligt ännu knepigare med våldtäkt, stora bröst och en talande hund… Det var också svårt att om delar av det är sant, eftersom den kinesiska kulturen skiljer sig mycket från vår…

Februari 2010

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert

De flesta tyckte att detta var en trevlig bok att läsa, även om somliga ansåg att den var väl pratig. Ibland fanns roliga formuleringar och karaktärerna var intressanta. Vissa tyckte att detta var den bästa boken på länge i cirkeln och den gav en del att prata om, t ex livet utomlands, yoga och att söka/hitta sig själv…

Januari 2010

Ensamhetens vin av Iréne Nèmirovsky

Av dem som hade läst boken var de flesta överens om att detta gränsade till kiosklitteratur och de 75 åren som gått sedan boken skrevs kändes. Ett bekymmer var också att handlingen kretsade kring en flicka som var 8 år i början och sedan ungefär tio år äldre och att vi inte kunde känna igen oss i henne eller det som hände kring första världskriget. Ingen bok vi rekommenderar, tyvärr...

December 2009

Valfri bok av årets nobelpristagare i litteratur Herta Müller eller Boktjuven av Markus Zuzak

Märkligt nog hade inte en enda av de tio församlade bokcirkeldeltagarna läst ut någon av månadens böcker, så att skriva ett sammanlagt omdöme är en utmaning. Müllers språk tyckte vi på ett sätt om, men det ändå tungt att läsa eftersom det mest var minnefragment. Boktjuven verkade inte så dum, men tydligen för tung att läsa ett jullov…

November 2009

Skumtimmen av Johan Teorin

Ödesmättad stämning i denna Ölandsbok, men somliga tyckte att det fanns trovärdighetsproblem både när det gäller gärningsmannen, tiden som gått och andra detaljer. Andra tyckte att den var bra, men inte hade lämnat några större avtryck, för att vara så pass omtalad som den är.

Oktober 2009

Medinas juvel av Shelley Jones eller Ers majestäts olycklige Kurt av L Ebervall och P E Samuelson

Två mycket intressanta böcker, men som hade det gemensamt att ett hundratal sidor i mitten hade kunnat kapas, tyckte somliga. I Medina ifrågasattes sanningshalten i det berättade, medan Kurt bjöd på rikligt med dokument. Båda var inlevelsefullt skriva och väckte många frågor, både om islam och vad man får skriva om verkliga personer.

September 2009

Caipirinha med döden av Maria Ernestam

En ovanlig bok med en humoristisk och absurd underton. Somliga tyckte den var svår att komma in i medan andra tyckte att den var både lättläst och hade ett vackert språk. Några funderade över författarens mentala hälsa, för att låta Döden komma på besök och sedan låta huvudpersonen bli assistent till honom är onekligen rätt skruvat. Bra och rolig, men ibland alltför ordrik, med ett fascinerande och oväntat slut, tyckte vi.

Sommaren 2009

Valfri spänningslitteratur eller Levande begravd av Peter James

Under sommaruppehållet låg fokus på spänningslitteratur och Levande begravd var den bok som föreslogs, även om några valde andra böcker. Levande begravd var en otäck bok om en svensexa som bokstavligt talat gick åt skogen och några tyckte att den var riktigt bra, medan andra tyckte den var lite väl skruvad på slutet. Dock läsvärd, trots åldersnojor, bröst och skruvat slut.

Maj 2009

Hon älskade av Helena Henschen

Det var blandade åsikter om denna bok; en del tyckte att det var mycket intressant att läsa om verkliga personer med stor betydelse för sin samtid och som vågat fatta obekväma beslut, medan andra tyckte boken var tråkig. Att det finns flera sidor av ett mynt stod klart även i boken.

April 2009

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk

En intressant skildring av en familj som åker på en resa för att lappa ihop sig. Det går inget vidare och stundtals tyckte vi att det var ganska plågsam läsning. Det var i det stora hela en realistisk historia om hur tragiskt det kan bli, men det betyder inte att alla tyckte om boken. Gav ovanligt mycket att prata om!

Mars 2009

Marley och jag av John Grogan

De som hade läst denna bok tyckte att den var lättläst, men också en bok som inte lämnade några större avtryck.  Mest av allt tyckte vi nog synd om den stackars hunden som hela tiden skadade sig själv och dessutom förstörde hela huset gång på gång.

Februari 2009

80 grader från Varmvattnet av Karin Alfredsson

En bra och intressant bok som väckte frågor och fick oss att tänka till om hur kvinnor har det runt om i världen. En del saker kunde dock ha utvecklats mer, för att boken skulle hålla ihop helt och hållet.

Januari 2009

Och vet inte vart av Astrid Flemberg-Alcalá

Vi var många som hade läst denna sorgliga och intressanta inblick i hur livet kan bli när man adopterar två halvstora barn från ett främmande land. Varför det gick så illa som det gick hade vi inga svar på, men vi hade mycket att prata om. En bok som berörde.

December 2008

Valfri bok av årets nobelpristagare J M G Le Clezió eller annan utländsk författare

Två hade läst den tunna boken Afrikanen och tyckte att den var både intressant och lättläst, men också lite otäck. Ett par valde att läsa Eremitkräftorna, uppföljaren till Berlinerpopplarna, istället och tyckte att den var helt okej, men saknade slut, vilket var retsamt.

November 2008

Nästa sak på min lista av Jill Smolinski

Blandade åsikter om denna bok som alla enades om var mycket lättläst. Ena falangen tyckte att det var trevligt med en bok som slank ner, medan andra tyckte att den bjöd på för lite tuggmotstånd. Språket var enkelt och somliga tyckte att det var väl tonårsaktigt och rekommenderar boken till ungdomar.

Oktober 2008

Berlinerpopplarna av Anne B Ragde

En välskriven och genomarbetad bok, som de flesta tyckte var bra. Det var lite för många målande beskrivningar och det överraskande slutet överraskade inte riktigt alla. Ändå en bra och annorlunda historia, men visst fanns det ett par klyschor också.

September 2008

Kicki och Lasse av Peter Kihlgård

Vi tyckte alla att detta var en av de märkligaste böcker vi stött på i bokcirkeln. Den var inte kronologisk och inte heller helt logisk. Den ställde stora krav på läsaren och var konstig på så många olika sätt att vi blev tämligen förvirrade. Den var ändå lite, lite fascinerande i sitt upplägg, tyckte någon…

Sommaren 2008

Bok baserad på en sann historia av valfri författare

Sammantaget har vi alla varit nöjda med de böcker vi läst under sommaren. Detta var ett bra tema, där det var mycket lätt att hitta en bok som väckte intresse.

Maj 2008

Bokcirkeln av Elizabeth Noble

En rörig bok som inte berörde någon. Personerna var för många, för stereotypa och ointressanta och böckerna som de läste lämnade fler frågetecken än svar. Även översättningen var mycket dålig. Detta var en bok som flera ansåg vara slöseri med tid, trots att den titelmässigt verkade passa oss så väldigt bra.

April 2008

Flyga drake av Khaled Hosseini

En oerhört gripande bok som berörde oss alla och som fick oss att fundera på varför människor gör som de gör och varför somliga envisas med att tycka att individer har olika värde beroende av ursprung. Sorglig, dramatisk, genomarbetad och oförglömlig… En fantastisk bok, som man alltid bär med sig och som ger perspektiv och en glimt av en annan värld. Filmen lär vara lika bra.

Mars 2008

Göteborg i päls av Per Johansson

Detta var en ovanligt annorlunda bok och hyllad som intelligent. Vi var tveksamma till om det var sant. Den kunde lika gärna blivit refuserad som hyllad, konstaterade vi. Fragmentariska tankar om livet som diskare vävdes samman med berättelser om råttor. Vi fick en inblick i huvudpersonens liv, men hölls ändå utanför. Skum bok, som var både utlämnande och ytlig på samma gång.

Februari 2008

Sängläge av Sara Bilston

Några tyckte att boken var alldeles för enkel med tanke på de intressanta relationer och uppslag som fanns, medan andra tyckte att den var precis lagom lättsmält och okomplicerad. Den uppmärksammade bulan i byxan diskuterades också. En bok som inte lämnar några större avtryck.

Januari 2008

Edward Finnigans upprättelse av A Roslund och B Hellström

En omskakande och mycket läsvärd bok, som effektivt byggde upp ilska och fick oss att fundera och reflektera. Twisten i boken hade vi inte hört så mycket om och desto mer överraskade blev vi. En ovanligt läsvärd bok, som vi rekommenderar till dem som inte hunnit läsa den ännu!

December 2007

Valfri bok av nobelpristagaren Doris Lessing

Att läsa en nobelpristagare en månad när alla har fullt upp med att koka knäck och stöpa ljus kanske inte är helt lyckat… Endast en hade läst ut en bok, men ytterligare två hade försökt sig på var sin. Alla var överens om att böckerna var svåra att ta sig igenom - många personer att hålla reda på och fullt av information.  Inget som direkt lockade oss, tyvärr.

November 2007

Rebell med frusna fötter av Johanna Nilsson

Det var bara två som läst månadens bok och omdömet var att den var sådär. Om vi varit 18-20 år kanske den känts mer trovärdig, men nu var den mest klichéfylld och förutsägbar. Dessutom var alla smala, magra eller spinkiga och det var tjatigt. Ingen bok vi rekommenderar till dem som inte fick tag på den.

Oktober 2007

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

Det här var en bok som vi tyckte om. En varm fin berättelse om vänskap mellan två kvinnor, men samtidigt sorglig… Någon fick hoppa över partiet där dottern dog, men det fanns ändå mycket värme i boken. Den var också mycket nationalromantisk med midsommar, snö och gyllenbruna sjöar i salig blandning.

September 2007

Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors

Att svara på vem som hjälper vem och hur en god människa bör vara visade sig mycket svårare än vi trott! Några ogillade huvudpersonen starkt, medan andra kände sympati och förståelse för henne. Det var i alla fall en bok som väckte känslor hos oss som läst den och det är inte det sämsta.

Sommaren 2007

Valfri biografi av valfri författare

Det var blandad kompott och vitt skilda livsöden vi fick ta del av under sommaren. Sammantaget tyckte vi att det var fascinerande läsning om det så handlade om anorexi, bolivianskt fängelse eller vårdhem för ”sinnesslöa”.

Maj 2007

Snabba cash av Jens Lapidus

En riktigt bra bok, som det var lätt att bli gripen av, trots att personerna var råa och brutala. Mycket egensinnigt språk, som man dock snabbt kom in i och som förstärkte karaktärerna. Någon tyckte att början var för hemskt för att orka läsa vidare, men de som läste ut den var mycket fascinerade över att det utspelar sig i vårt land. En modig författare, som vågar skriva om undre världen.

April 2007

Vilda svanar av Jung Chang 

En tegelsten som flera inte hann läsa, men som ändå uppfattades som mycket läsvärd. De som läst ut den var mycket entusiastiska och tyckte att den var ett intressant dokument över en tid och en kultur som är väldigt olik vår egen. En läsupplevelse som man alltid bär med sig och som påverkar ens syn på världen. En skildring av hur människor kan påverka varandra på olika nivåer.

Mars 2007

När jorden rämnar av Reggie Nadelsson

Ungefär hälften hade läst boken och den gemensamma uppfattningen var att de första 250 sidorna var väl sega och de tio sista lyfte boken. Man fick ingen direkt känsla för någon av personerna som skildrades och det kan ha berott på att det var femte boken i serien. Slutet kändes förvisso ovanligt, men ändå lite väl enkelt… En för haussad bok sammanfattningsvis.

Februari 2007

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

En intelligent och genomarbetad deckare av en mycket kunnig och effektiv författare. Dramatisk och spännande handling med intressanta karaktärer. Vi som läst den tyckte att den var mycket bra, bland det bästa vi läst, faktiskt. Alla vill läsa de två återstående i trilogin och det är ett gott tecken. Rekommenderas!

Januari 2007

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

En tjock och pratig bok med mycket charm och härligt budskap om vänskap och kärlek… Gavalda skriver på ett eget sätt… Mycket dialog, stillsamma handlingar och många trippelpunkter… Ändå dras man som läsaren djupare in i karaktärernas värld och kan inte låta bli att charmas… Dock inget för TT:s kortfattade och rappa nyhetsreportrar…

December 2006

Valfri bok av årets nobelpristagare i litteratur Orphan Pamuk

Det var en tegelsten till bok av nobelpristagaren som endast två av oss börjat läsa. Efter ett par hundra sidor återstod mer än halva boken, men vi gillade trots allt det vi läst dittills. Ett vackert språk och mycket snö, slöjor och politik. Intressant, men väldigt lång.

November 2006

Snöleoparden av Britt-Marie Mattsson

De flesta tyckte att detta var en bra bok med intressant handling. Författaren var trovärdig i sin skildring av spelet bakom kulisserna i maktens korridorer. Vi tyckte dock att språket var lite fyrkantigt och inte bjöd på något extra. Dessutom kändes kärlekshistorien påklistrad. Det vi tänkte om författaren innan stärktes av boken.

Oktober 2006

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna

Detta var en bok som dömdes ut av de allra flesta och någon hade till och med valt att inte ens köpa den. Den verkade roligare än den var och även de som läst något av författaren sedan tidigare blev smått besvikna. Han försöker att vara rolig, men skrattet fastnar lite i halsen…

September 2006

En lek med eld av Peter Robinson

En deckare som föll de flesta i smaken, men som av somliga upplevdes som mångordig och även lite för musikinriktad. Slutet var svårbegripligt för någon, men efter förklaring från övriga läsare blev det bättre. Sammantaget en deckare som höll måttet.

Sommaren 2006

Valfri pocket på engelska av valfri författare

Blandad kompott när alla valde en egen författare. De allra flesta var nöjda med sin bok och tyckte att det gick bra att läsa på engelska, trots att det inte är en vana vi normalt har. May contain nuts av John O´Farrell var en av de böcker som lästes och uppskattades denna sommar.

Maj 2006

Jag väljer livet av Sabine Dardenne

En riktigt otäck bok som bygger på en sann historia om en tolvårig flicka som kidnappas av en pedofil. I åttio dagar hjärntvättas hon och hålls fången. Vi tyckte att boken var hemsk, men intressant, eftersom den var sann. Vi var tacksamma för att de vidrigaste detaljerna inte var med. Språkligt tunn och bara tre hade orkat läsa den.

April 2006

Gregorius av Bengt Ohlsson

Ett målerisk språk och ett intressant upplägg, då vi får inblick i en hundra år gammal romanfigurs liv. Hjalmar Söderströms pastor Gregorius i Doktor Glas, var inte så sammansatt som den Gregorius vi lär känna här. Bengt Ohlsson fångade tiden genom språket och detaljer och vi tyckte att det var en bra bok.

Mars 2006

Anna, min älskade av Magnus Utvik

En bok som bygger på författarens eget liv, som rasar samman när hans sambo får livmodercancer. En vacker bok om kärlek och liv samtidigt som den är krass och visar hur en anhörig kan reagera.
Vackra poetiska tankar mellan de olika kapitlen och alla tyckte om boken.

Februari 2006

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Årets första bok är en vampyrhistoria som utspelar sig i Blackeberg på 80-talet. Rafflande och spännande berättat och ett levande språk. Oerhört otäck och blodig, men vi gillade den, även om den var smått galen. Ska filmatiseras.

December 2005

Freja - Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt

En resa tillbaka till bronsåldern då bl a gudinnorna och gudarna Freja, Tor och Oden levde som människor. Den gamla tiden med en Gudinna och kvinnors makt möter den nya, där män styr med järnhand och våld. De som läst boken tyckte att den var mycket bra och intressant, även om den var lite svår att komma in i.

November 2005

Norwegian wood av Haruki Murakami

En student lever livet som ung japan och träffar flera flickor och kvinnor som påverkar honom. Mycket handlar om självmord och sex och tonen kring sexet är väldigt lättvindig och okomplicerad. Underlig bok tyckte vi, men samtidigt intressant att ha läst. Den var ganska lång och väldigt pratig. Kunde koncentrerats mer.

Oktober 2005

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv och dessutom fet och har en liten vit skåpbil, vilket upprepas otaliga gånger i boken. Lättläst, men ytlig och ovanligt ospännande för att vara en deckarhistoria. Omotiverad försäljningssuccé, tyckte vi.

September 2005

I skuggan av ett brott av Helena Henschen

Baserad på en sann historia om en ung man som mördar flera personer och avslutningsvis sig själv och sin fru. Författaren är själv systerdotter till mördaren och morden var tabu under hela uppväxten, så här försöker hon med fakta och fantasi bygga en historia. En duktig historia, men den berörde inte så mycket trots allt, tyckte vi. Kanske för att morden är för gamla.

Sommaren 2005

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Årets klassiker bjuder på många välkända citat och en dramatisk kärlekshistoria där Doktor Glas tar sig rätten att ta livet av en ung kvinnas äldre make, prästen Gregorius. Några tyckte inte alls om boken, medan andra tycker att den är fantastiskt bra och tål att läsas flera gånger.

Maj 2005

Inte enklare än så av Kajsa Ingemarsson

En bok om en småbarnsmamma som plötsligt får blickar på jobbet och hennes äktenskap ställs på prov. Mycket dialog och lätt att läsa, men somliga var inte så imponerade, utan tyckte att historien var väldigt enkel och förutsägbar. Andra tyckte att den var helt okej som kvällslektyr.

April 2005

Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom

En tunn och lättläst bok om en man som dör och i himlen får han träffa fem personer som påverkat hans liv. Tanken är väldigt spännande och tilltalande, tyckte vi alla, men på något sätt höö inte berättelsen hela vägen ut. Vi blev tidvis berörda, men det kändes som om någonting saknades.

Mars 2005

Nattens barn av Traci Lords

Självbiografisk bok om den tonåriga porrstjärnan Traci Lords karriär från de trevande första bilderna genom hårdporren och till "riktiga" roller som seriös skådespelare. En del tyckte att den var uppriktig och ärlig och därmed läsvärd, medan andra tyckte att hon verkade osympatisk och egocentrisk.

Februari 2005

Alkemisten av Paolo Coelho

En bok om att det du söker runt om i världen kan finnas på din egen tröskel. En tankeväckande bok som på ett lättsamt sätt handlar om att söka efter lyckan i livet. Mycket lättläst och alltför enkel, tyckte somliga. Andra tyckte att den gav tankar om att faktiskt lyssna till sitt hjärta.

December 2004

Den andra kvinnan av Douglas Kennedy

En ung kvinna med skinn på näsan jobbar och hennes bror är bög… Den börjar i nutid, men vi kastas tillbaka många år i tiden och det kändes lite snopet, för vi förblev nyfikna på de nutida relationerna. Kanske en bok som passar äldre människor bättre.

November 2004

Fånge i öknen av Malika Oufkir

En stark, självbiografisk bok om flickan som lever som prinsessa och som tillsammans med sin familj hamnar i fängelse efter det att hennes far lett ett kuppförsök mot kungen. Mycket bra, intressant och gripande, samtidigt som den var hemsk och otäck var det allmänna omdömet.

Oktober 2004

28 timmar på ett dygn Allison Pearsson

Kate är en stressad dubbelarbetande småbarnsmamma som dessutom inleder en mejlromans. Lättläst och ibland smårolig, men lämnar inga större minnen.

September 2004

Den vita liljan av Elisabet Nemert

Historien utspelar sig i Italien på 1400-talet och Catherina är en stark och vacker kvinna. En sagobetonad berättelse, tycke vissa, medan andra tyckte att den var för full av floskler och upprepningar om hennes silvervita hår.

Sommaren 2004

Valfri bok av Selma Lagerlöf

Sommaren 2004 läste alla en valfri klassiker av Selma Lagerlöf. Kritiken var lite blandad, men de flesta tyckte ändå att hon hade ett poetiskt språk och att det gav lite sagokänsla när man läste henne.

Maj 2004

Fruset offer av Giles Blunt

John Cardinal kopplas in för att lösa fall med försvunna tonåringar i Kanada. Brutal och hänsynslös kriminalroman om tortyr, förnedring och manipulering. Så otäck att den var svår att läsa, men 476 spännande sidor av förfäras av. De flesta tyckte att den var bra, trots våldet.

April 2004

Chi An - bara en dotter av Steven W Mosher

En självbiografisk bok skriven av en befolkningskontrollant i Kina. Mycket gripande och otäckt om hur det kinesiska folket manipulerades att tro att ettbarnspolitiken var lösningen på allt. Plågsamt om aborter i åttonde månaden och indragna pensioner p g a att någon i området fött ett barn för mycket. Viktig och upplysande bok skriven på ett osentimentalt och rappt vis, tyckte vi alla.

Mars 2004

Blonde av Joyce Carol Oates

Tjock bok om ikonen Marilyn Monroes uppgång och fall. Intressant och gripande berättelse och ett flödande språk med bra driv. Några tyckte att det var en fantastisk upplevelse med hög trovärdighet, medan andra tyckte att den mest var i tjockaste laget.

Februari 2004

Vattenmelonen av Marian Keyes

Nyförlöst blir Claire lämnad av sin man. Hon dejtar själv snart en ung snygging och detta är en rapp och underhållande bok, som man kan reta sig på om man vill ha djup, men som man kan le åt om man föredrar veckotidningsböcker emellanåt. 518-sidig lättviktare.

Januari 2004

Vad är det som finns i skogen barn? av Beate Grimsrud

19-årige Jon försvinner i fjällen och hans syskon kallas in. Mycket märklig historia, som vi hade väntat oss mycket mer av. Vi var alla besvikna och förstod nog aldrig riktigt vad boken handlade om, trots att den vunnit fina priser.

December 2003

Mannen och pojken av Tony Parsons

När Harry fyller 30 begår han sitt livs misstag och står ensam med sin lille son. Lättsam underhållning som blandar allvar med humor. Somliga tyckte att den var lite ytlig medan andra tyckte att den var bra.

November 2003

Jag är inte rädd av Niccoló Ammaniti

9-årige Michele hittar en utmärglad pojke i en grop. Har även filmatiserats. Annorlunda historia, som vi inte riktigt kunde bli kloka på, om barn och rangordning dem emellan och relationer. Någon slags thrillerhistoria dessutom. Vi tyckte inte att den var så bra.

Oktober 2003

Då dagboken dog av Björn Hellberg


Sten Wall ska utreda ett mord som har kopplingar 30 år tillbaka i tiden. Några vana deckarläsare tyckte att den var okej, medan andra irriterade sig på det mesta, bl a att den kändes gammal och att den femtioåriga frun är naken så när som på ett par högklackade skor när hon sitter vid sminkbordet.

September 2003

Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad

Journalistiska toner i denna bok om familjen Khan efter talibanernas fall i Afghanistan. Mycket intressant om hur det är att stå på gränsen mellan gamla seder och traditioner och samtidigt ha en fot i den nya världen. Allmänbildande och givande och ett bra driv i berättandet.

Augusti 2003

Bara Alice av Maggie O'Farrell

Alice försöker ta livet av sig sedan hon upptäckt hon lever mitt i en livslögn. Blandade åsikter om trovärdigheten och hur bra den är. Några gillade den, andra tyckte att den var ganska omärkvärdig och lite för enkel.

Sommaren 2003

Valfri deckare av valfri författare

Denna sommar ägnade vi åt olika deckare som vi själva valde. En del var nöjda med sina val, andra mindre nöjda.

Maj 2003

Stjärnornas tennisbollar av Stephen Fry

Bisarr och rolig berättelse om hur en ung man åker fast för ett planterat knarkinnehav. Han hamnar på mentalsjukhus och vill hämnas på dem som tagit alla år ifrån honom. Riktigt ruskig historia med tempo i språk och handling och ett lite otippat slut. De flesta tyckte att boken var bra eller mycket bra.

April 2003

Snöbollar och apelsiner av Peter Kerr

Skotten Peter Kerr berättar om sin första vinter på Mallorca, dit han flyttat för att odla apelsiner. En tunn historia, som vi hade väntat oss mer av. Lättläst, men lämnar inga större känslor efter sig.

Mars 2003

Midsommarvals av Viveka Lärn

Idylliska Saltön bebos av många starka och smågalna personligheter. En burlesk historia, som några skrattade åt medan andra mest tog sig för pannan och suckade över diverse osannolika saker. Väldigt lättläst och TV-serien har ju blivit en succé.

Februari 2003

Huset vid Tara Road av Maeve Binchy

Extremt lång (543 sidor!) bok om Ria, som köper en hus med sin make Danny. Fördomsfull, händelsefattig och tråkig slog vi fast, men vi var stolta över att vi tog oss igenom den pyttelilla texten trots allt.

Januari 2003

En god människa av Nick Hornby

En humoristisk bok om en läkare vars sura man förvandlas till en god människa som bara vill göra gott mot alla. Deras förhållande sätts på prov. Vissa trovärdighetsproblem tyckte somliga medan andra mest tyckte att det var en trevlig och kul bok. Slutet kändes dock som ett hastverk.

December 2002

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chavalier

Utgångspunkten är en tavla och sedan blandar författaren verklighet med fiktion i denna bok som utspelar sig i Holland på 1600-talet. Bra skriven, trovärdig och dramatisk utan att överdriva. Alla tyckte om denna bok, t o m de som var skeptiska från början.

November 2002

Livstecken av Gunilla Linn Persson

Bokcirkelns allra första bok, skriven av en av författarna till TV-serien Skärgårdsdoktorn. Första sidan inledde mycket lovande och gripande om ett tragiskt människoöde – hennes eget. Sedan blev den allt mer upprepande och mot slutet var ingen särskilt förtjust längre, tyvärr.

Inga kommentarer: