Sommaren 2014
Valfri bok av valfri författare men det ska vara en vinnare av något slag. Boken ska ha fått ett pris.
Maj 2014
Blomsterspråket av Vanessa Diffenbaugh.
Endast två hade läst ut boken och de tyckte att den var ganska bra respektive lite bättre än så. Om ett maskrosbarn som har svårt med relationer och istället föredrar blommor och deras språk. Lättläst med bra flyt, även om huvudpersonen var lite knepig.
April 2014
Blondie av Birgitta Andersson
En gripande, men osentimental historia om en flicka med en extremt tuff uppväxt och hur hennes liv sedan fortsätter vara miserablet på många sätt. Blondie missbrukar, prostituerar sig och hamnar i fängelse och på psykiatriska kliniker. Så gott som alla hade läst boken och med något undantag tyckte vi att den var väldigt läsvärd, men samtidigt undrade vi hur man kan överleva allt som Blondie gått igenom. Baserad på en sann historia.
Mars 2014
Gul utanpå av Patrik Lundberg
Boken baseras på författarens egna upplevelser av att söka sina rötter som adoptivbarn från Korea. Hälften tyckte att boken var väldigt utlämnande, naken och berörande, medan andra halvan tyckte att den saknades ett djup och att den var aningen ytlig. Mycket lättläst och dessutom allmänbildande läsning.
Februari 2014
Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson
En riktigt bra och otäck bok som baseras på Yngsjömordet i slutet av 1800-talet. Mycket bra språk och dramatiskt berättad. Incesthistorien gav oss kväljningar, men det var ändå både väl och trovärdigt skildrat, tyckte vi. En av de allra bästa böckerna i bokcirkelns historia, tyckte någon, och så gott som alla hade läst och gillat den.
Januari 2014
Vila i frid av Sofie Sarenbrant
En deckare som ett par tyckte var okej, men som fullständigt retade gallfeber på en annan (mig). Noll trovärdighet av många skäl och uppenbara språkliga brister. En del såg det dock som ett lättsamt tidsfördriv och tyckte att den var okej.
December 2013
Valfri bok av årets nobelpristagare Alice Munro.
Ungefär hälften av den församlade skaran hade läst en bok av Alice Munro och vi var förvånade över vad vi tyckte och vi var också lite förvånade över att vi tyckte samma sak. Det vi trodde innan vi började läsa var att det skulle passa oss fint att läsa en novell då och då, men när vi väl gjorde det kändes det lite snopet att inte få veta mer än vi fick, så vi var överens om att noveller, det trevliga språket och de intressanta karaktärerna till trots, inte är vår grej.
November 2013
Vi som kom över havet av Julie Otsuka
Vi hade så stora förhoppningar om denna bok, men de enorma generaliseringarna skapade en extrem distans som gjorde att vi inte alls kunde känna för eller med någon i boken, för det fanns ingen att identifiera sig med. Synd på ett bra ämne som lockade oss alla.
Oktober 2013
Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
Märkligt nog var det inte en enda som läst ut månadens bok, men flera hade bara ett tiotal sidor kvar. Stundtals var den kul och träffande, men vi tyckte att vi var för gamla och erfarna för att tycka att boken tillförde något. Mycket namedropping och väldigt upprepande. Någon reagerade på att språket var så vulgärt. En haussad bok.
September 2013
Livet efter dig av Jojo Moyes
Alla tyckte om den här boken. Tänkvärd och rolig, trots det allvarliga ämnet. Bra och trovärdigt om den förlamade mannen, tyckte vi, men någon tyckte att karaktärerna var lite väl onyanserade och tydliga. Titeln avslöjade för mycket, men det var en bra bok. Bäst någonsin i cirkeln, tyckte en.
Sommaren 2013
Böcker med orange framsida av diverse författare
Alla hade valt olika böcker men det genomgående temat var att de skulle ha en orange framsida. En del var mindre nöjda med böckerna de läst medan andra var mer nöjda. Exakt vad vi läste och omdömen finns i blogginlägget från den 9 september 2013.
Maj 2013
Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin
Lite krånglig bok att läsa eftersom berättarperspektiven hela tiden skiftade och det ändå genomgående stod "du" i texten. Stämningsfull och gripande, tyckte vissa, medan andra tyckte att den var väl udda.
April 2013
Little Bee av Chris Cleeve
En bok som berörde, men somliga hade väntat sig mer eftersom den är så omtalad. Little Bee stod för de målande beskrivningarna medan Sarahs delar av boken var annorlunda. Gav diskussioner om skuld och ansvar.
Mars 2013
När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström
Vi tyckte att Lindström är en rolig man, men den här boken blev vi inte så förtjusta i. Den kändes som ett hastverk och var ungefär lika lätt att läsa som att glömma bort efteråt.
Februari 2013
Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
Hälften tyckte att det var en lättläst och humoristisk bok medan andra hälften tyckte att den var för upprepande och för enformigt lustig. Tropper skriver på ett väldigt speciellt och raljerande sätt och beroende på hur man uppskattar det blir det väldigt olika åsikter om boken.
Januari 2013
Kråkprinsessan av Annika Bengtsson
Alla tyckte att detta var en bra bok med en trovärdig skildring av en psykisk sjukt kvinna. Någon tyckte att den var i tunnaste laget, medan andra tyckte att den var lagom och uppskattade att man själv kunde fylla ut texten med egna tankar.
December 2012
Årets nobelpristagare Mo Yan eller valfri bok
Som vanligt var årets nobelpristagare, denna gång Mo Yan, ett av alternativen för decemberläsningen. Tyvärr hade inte någon läst något av honom.
Det andra alternativet var svepande nog helt valfri bok. Det blev en hel del boktips; Bortvald av Helen Lindell, Gustavs grabb av Leif GW Persson, Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones samt Ann Rosmans deckare. Öster om Heden av Viveca Lärn rekommenderades inte.
November 2012
Bumerang av Tatiana de Rosnay
Ordrik bok som med fördel hade kunnat kortats med 100 sidor i början. Dessutom tyckte vi inte att relationen mellan syskonen kändes trovärdig. Det var svårt att komma in i handlingen på grund av allt babbel, men vi tyckte ändå att den var lättläst och att den tog sig mot slutet.
Oktober 2012
Operation Nordvind av Kaj Karlsson och Förverkliga din bokdröm av Joanna Björkqvist och
Kristina Svensson
Operation Nordvind var en detaljerad bok om terror. Bra driv och målande miljöbeskrivningar, men otäcka detaljer och något stereotypa karaktärer. Vi tyckte den var väldigt genretypisk och gillar man den typen av bok, gillar man Operation Nordvind.
Förverkliga din bokdröm är en handbok om att ge ut böcker själv och därför valde inte så många att läsa den. De som läst den tyckte att den var både intressant och bra och gav en bra bild av allt som händer bakom kulisserna i bokvärlden. Lättläst, intressant och mänskligt, var ett omdöme.
September 2012
Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman och Halva min Måne av Anna Granström
Grand final i skojarbranschen hade ett avancerat språk med ganska långa meningar och krångliga ord. Många litterära referenser och direkt gripna av historien blev vi tyvärr inte.
Halva min Måne var en ordrik bok som hade vunnit på att kortas. Många spanska ord och uttryck och en hel del upprepningar både i innehållet och orden. Ändå en intressant bok som
Sommaren 2012
Grand Final i skojarbranschen av Kerstin Ekman
Av olika skäl hade ingen läst ut sommarens bok, så vi låter den följa med även under nästa månad för att ge alla chansen att läsa ut den.
Maj 2012
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
Vackert och intensivt språk i denna allmänbildande och upplysande bok som alla tyckte mycket om. Imponerande att kunna skildra så många hemska saker samtidigt som språket upplevs som så vackert. En bok vi rekommenderar.
April 2012
Ru av Kim Thúy
En kort roman som bygger på nedslag i en människas liv och som vissa uppfattades som lättläst, men som andra tyckte var svårt att ta till sig eftersom den på sätt och vis avslutades hela tiden. Ont om handling med gott om spännande detaljer om Vietnam.
Mars 2012
Till sista andetaget av Anne Swärd
Tryck över bröstet, smärtsam och jobbig att läsa, var de tydligaste omdömena om denna bok. Lite svår att komma in i tyckte någon. Somliga vill till och med avråda andra från att läsa den för att den var så tragisk, men språket var mycket fint och genomarbetat.
Februari 2012
Överenskommelser av Simona Ahrenstedt
En bok som tydligt delade in oss i två falanger. Hälften sträckläste boken och tyckte den var mycket underhållande medan andra hälften tyckte att den var alltför klichéfylld och förutsägbar. Språket var lättläst och hade bra flyt.
Januari 2012
Tiger av Mian Lodalen
Bara två hade läst Tiger, men vi som gjort det tyckte att den var en varm och fin bok om hur det kan vara att upptäcka sin homosexualitet. Vi förfasade oss lite över det hårda livet tonåringarna levde med snattande, rökning och fyllor, men tyckte att detta var en bok som särskilt ungdomar eller unga vuxna borde uppskatta.
December 2011
Valfritt av Tomas Tranströmer
eller Nära dig av Joanna Björkqvist
Ingen hade valt att läsa årets nobelpristagare, utan alla läste Nära dig. Flera tyckte att det var svårt att distansera sig från författaren själv eftersom alla känner henne, men allt eftersom boken gick levde den sitt eget liv. En bra och känslosam bok skulle man kunna sammanfatta den som, men någon tyckte att allt var lite väl tillrättalagt och konfliktfritt. Fint språk och bra flyt.
November 2011
Elefantskötarnas barn av Peter Høeg
Av oss sex som träffades denna decemberafton hade inte en enda person läst månadens bok, så tyvärr blir det alldeles tomt här. Det är första gången det har hänt. Kanske kan det komma något i januari.
Oktober
2011
Kriget är slut av Morgan Alling
Denna
bok berörde så mycket att någon inte orkade läsa klart den, en
annan grät i två dagar och andra tyckte att den var jättebra.
Mycket hade vi hört i hans Sommarprogram, men detta blev snäppet
djupare. En del saknade att somliga trådar inte knöts ihop utan
lämnade svar, men generellt var detta en lättläst bok som
uppskattades trots det tunga ämnet.
September
2011
Niceville
av Kathryn Stockett
Detta
tyckte vi var en mycket bra bok och rent av en av de bästa i
bokcirkeln genom åren. En tyckte att den var så haussad att den
inte riktigt levde upp till förväntningarna och en annan tyckte att
det var lite jobbigt att komma in i språket som bestod av sånt, dom
nån, söndan och han istället för honom, men detta smälte in
efter ett tag, De som lyssnat på boken istället för att läsa den
hade ingen tanke på talspråket. Aningen lång och lite samma sak om
igen kunde vi tycka, men det är en bok vi varmt rekommenderar.
Sommaren
2011
Valfri
bok
av valfri författare på temat Romantik
Många
tyckte att det var lite svårt att hitta en bok med romantiskt tema
och ändå hög kvalitet, men det var ändå en ganska roligt tema
och många hade läst mycket, så det blev ett ovanligt långt
bokprat. Mer detaljer om olika böcker vi läst finns på denna länk:
http://bokcirkelflickorna.blogspot.com/2011/09/antligen-tillbaka-efter-sommaren.html
Maj
2011
En
dag
av David Nicholls
Vi
gillade att följa Emma och Dexter under tjugo år och tyckte att det
var en bra bok, men några tyckte att de sista femtio sidorna kändes
aparta mot resten av historien.
April
2011
På
andra sidan solen
av Maria Ernestam
Vackert
språk om en kvinna med en otäck man som bara blir värre och värre
och en plötslig vänskap med en äldre kvinna som skrivit noveller.
Intressant, men lite seg på mitten.
Mars
2011
Jag
ska bara fixa en grej i köket
av Moa Herngren
En
lite sorglig och tragisk bok om en smygalkoholist med dotter. Bra,
men kanske lite för skruvad, om ett tänkvärt ämne, som tål att
diskuteras.
Februari
2011
Mitt
liv med Saddam
av Parisoula Lampsos
En
ovanligt intressant bok som gav upphov till många spännande
diskussioner och tankar. Författaren lyckades verkligen fånga vårt
intresse och även om vi inte alltid förstår varför hon gjorde som
hon gjorde så blev vi gripna av historien.
Januari
2011
Utrensning
av
Sofi Oksanen
En
annorlunda och mycket bra bok om en tid som bara är tjugo år bort,
men känns väldigt främmande. Intressant om vad människan kan göra
för kärleken och otäck i många delar med prostitution och
övergrepp på helt andra plan.
December
2010
Valfri
bok av
årets nobelpristagare Mario Vargas Llosa eller
Valfri
bok av
valfri författare
Ingen
hade läst något av nobelpristagaren men vi fick en del andra
boktips.
The
Hungry Games
av Suzanne Cllins var en otäck men bra science fictionroman och det
var trevligt med en stark tjej i huvudrollen.
Fyrvaktaren
av Camilla Läckberg beskrivs som en klassisk Läckbergare men ändå
lite otäckare än vanligt.
One
day
av David Nicholls skildrar ett speciellt datum i en man och en
kvinnas liv under hela 20 års tid och boken hade ett intressant och
nyskapande upplägg med en liten knorr på slutet.
Klockan
21.37
av Karin Alfredsson är den tredje romanen om läkaren Ellen Elg och
handlar om katolska kyrkans inflytande i Polen. Mycket intressant och
skrämmande läsning om förbudet mot preventivmedel och aborter.
Äntligen
icke-rökare
av Allen Carr är en rökavvänjningsbok, men metoden lär gå att
applicera på vilken last som helst, påstod läsaren att författaren
hävdade.
November
2010
Den
glömda trädgården av
Kate Morton
En
tjock och ordrik bok med väldigt liten text. En del del tyckte den
var alltför pratig och gammaldags, medan andra tyckte att den kändes
lite som Jane Austen och var bra. Intressant att den skildrade tre
olika tider och två olika delar av världen.
Oktober
2010
Borta
bäst av Sara Kadefors
En
annorlunda bok som vi tyckte var lättläst, men lite märklig. En
del var inte trovärdigt, men den gav oss en del att prata om och det
uppskattade vi.
September
2010
Ge
mig en dag till av Mitch Albom
Albom
har sitt tema med döden/nära döden och de flesta tyckte om denna
bok och tyckte att den trots sitt ämne var ljus. Han nådde dock
inte upp till sin egen debutboksnivå, eftersom Tisdagar med Morrie
var så speciell. Någon som läst boken för ett par år sedan
tyckte att minnet av den bleknat med tiden…
Sommaren
2010
Valfri
biografi av olika författare
Många
valde att läsa Andreas Carlssons Live to win och de allra flesta
fick en bra bild av honom som ödmjuk och kreativ, medan någon
enstaka tyckte att fokus låg på att tjäna pengar. Andra lästa
böcker var Ray Kluun En sorts kärlek, Alex Schulmans Skynda att
älska och Eva Frankells Väninnan, som alla var bra och intressanta.
Biografitemat passar generellt oss och det finns otroligt många att
välja bland.
Maj
2010
Hundraåringen
som klev ut genom rutan och försvann av Jonas Jonasson
De
flesta tyckte att detta var en rolig och dråplig bok, men det fanns
också någon som undrade vad det var som var så kul. Trots att den
var lång var den lättläst, men visst kunde en del saker kapats,
för lite upprepande och liknande var det här och var. Det var en
speciell ton i språket som genomgående gav boken en speciell
karaktär och sammantaget gillade vi denna bok.
April
2010
Hjärtat
som vapen av Björn Ranelid
Det
var blandade känslor om denna bok och en ovanligt livlig debatt
utbröt. Somliga tyckte att själva personen Ranelid stod i vägen
för boken och några valde att avsluta läsningen efter 70 sidor. En
del tyckte språket var väl gammaldags med för många ty, medan
andra tyckte att språket passade berättelsen. Flera var besvikna på
både språk och handling och tyckte den var för enkel och undrade
var den omtalade Ranelidskan fanns.
Mars
2010
Nudelbagaren
av Ma Jian
Några
tog sig inte igenom denna ytters märkliga bok, men de som gjorde det
tyckte att den var riktigt skum och surrealistisk. Det var svårt att
följa med i boken och handlingen var om möjligt ännu knepigare med
våldtäkt, stora bröst och en talande hund… Det var också svårt
att om delar av det är sant, eftersom den kinesiska kulturen skiljer
sig mycket från vår…
Februari
2010
Lyckan,
kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert
De
flesta tyckte att detta var en trevlig bok att läsa, även om
somliga ansåg att den var väl pratig. Ibland fanns roliga
formuleringar och karaktärerna var intressanta. Vissa tyckte att
detta var den bästa boken på länge i cirkeln och den gav en del
att prata om, t ex livet utomlands, yoga och att söka/hitta sig
själv…
Januari
2010
Ensamhetens
vin av Iréne Nèmirovsky
Av
dem som hade läst boken var de flesta överens om att detta gränsade
till kiosklitteratur och de 75 åren som gått sedan boken skrevs
kändes. Ett bekymmer var också att handlingen kretsade kring en
flicka som var 8 år i början och sedan ungefär tio år äldre och
att vi inte kunde känna igen oss i henne eller det som hände kring
första världskriget. Ingen bok vi rekommenderar, tyvärr...
December
2009
Valfri
bok av årets nobelpristagare i litteratur Herta Müller eller
Boktjuven av Markus Zuzak
Märkligt
nog hade inte en enda av de tio församlade bokcirkeldeltagarna läst
ut någon av månadens böcker, så att skriva ett sammanlagt omdöme
är en utmaning. Müllers språk tyckte vi på ett sätt om, men det
ändå tungt att läsa eftersom det mest var minnefragment. Boktjuven
verkade inte så dum, men tydligen för tung att läsa ett jullov…
November
2009
Skumtimmen
av Johan Teorin
Ödesmättad
stämning i denna Ölandsbok, men somliga tyckte att det fanns
trovärdighetsproblem både när det gäller gärningsmannen, tiden
som gått och andra detaljer. Andra tyckte att den var bra, men inte
hade lämnat några större avtryck, för att vara så pass omtalad
som den är.
Oktober
2009
Medinas
juvel av Shelley Jones eller Ers majestäts olycklige Kurt av L
Ebervall och P E Samuelson
Två
mycket intressanta böcker, men som hade det gemensamt att ett
hundratal sidor i mitten hade kunnat kapas, tyckte somliga. I Medina
ifrågasattes sanningshalten i det berättade, medan Kurt bjöd på
rikligt med dokument. Båda var inlevelsefullt skriva och väckte
många frågor, både om islam och vad man får skriva om verkliga
personer.
September
2009
Caipirinha
med döden av Maria Ernestam
En
ovanlig bok med en humoristisk och absurd underton. Somliga tyckte
den var svår att komma in i medan andra tyckte att den var både
lättläst och hade ett vackert språk. Några funderade över
författarens mentala hälsa, för att låta Döden komma på besök
och sedan låta huvudpersonen bli assistent till honom är onekligen
rätt skruvat. Bra och rolig, men ibland alltför ordrik, med ett
fascinerande och oväntat slut, tyckte vi.
Sommaren
2009
Valfri
spänningslitteratur eller Levande begravd av Peter James
Under
sommaruppehållet låg fokus på spänningslitteratur och Levande
begravd var den bok som föreslogs, även om några valde andra
böcker. Levande begravd var en otäck bok om en svensexa som
bokstavligt talat gick åt skogen och några tyckte att den var
riktigt bra, medan andra tyckte den var lite väl skruvad på slutet.
Dock läsvärd, trots åldersnojor, bröst och skruvat slut.
Maj
2009
Hon
älskade av Helena Henschen
Det
var blandade åsikter om denna bok; en del tyckte att det var mycket
intressant att läsa om verkliga personer med stor betydelse för sin
samtid och som vågat fatta obekväma beslut, medan andra tyckte
boken var tråkig. Att det finns flera sidor av ett mynt stod klart
även i boken.
April
2009
Ur
vulkanens mun av Helena von Zweigbergk
En
intressant skildring av en familj som åker på en resa för att
lappa ihop sig. Det går inget vidare och stundtals tyckte vi att det
var ganska plågsam läsning. Det var i det stora hela en realistisk
historia om hur tragiskt det kan bli, men det betyder inte att alla
tyckte om boken. Gav ovanligt mycket att prata om!
Mars
2009
Marley
och jag av John Grogan
De
som hade läst denna bok tyckte att den var lättläst, men också en
bok som inte lämnade några större avtryck. Mest av allt
tyckte vi nog synd om den stackars hunden som hela tiden skadade sig
själv och dessutom förstörde hela huset gång på gång.
Februari
2009
80
grader från Varmvattnet av Karin Alfredsson
En
bra och intressant bok som väckte frågor och fick oss att tänka
till om hur kvinnor har det runt om i världen. En del saker kunde
dock ha utvecklats mer, för att boken skulle hålla ihop helt och
hållet.
Januari
2009
Och
vet inte vart av Astrid Flemberg-Alcalá
Vi
var många som hade läst denna sorgliga och intressanta inblick i
hur livet kan bli när man adopterar två halvstora barn från ett
främmande land. Varför det gick så illa som det gick hade vi inga
svar på, men vi hade mycket att prata om. En bok som berörde.
December
2008
Valfri
bok av årets nobelpristagare J M G Le Clezió eller annan utländsk
författare
Två
hade läst den tunna boken Afrikanen och tyckte att den var både
intressant och lättläst, men också lite otäck. Ett par valde att
läsa Eremitkräftorna, uppföljaren till Berlinerpopplarna, istället
och tyckte att den var helt okej, men saknade slut, vilket var
retsamt.
November
2008
Nästa
sak på min lista av Jill Smolinski
Blandade
åsikter om denna bok som alla enades om var mycket lättläst. Ena
falangen tyckte att det var trevligt med en bok som slank ner, medan
andra tyckte att den bjöd på för lite tuggmotstånd. Språket var
enkelt och somliga tyckte att det var väl tonårsaktigt och
rekommenderar boken till ungdomar.
Oktober
2008
Berlinerpopplarna
av Anne B Ragde
En
välskriven och genomarbetad bok, som de flesta tyckte var bra. Det
var lite för många målande beskrivningar och det överraskande
slutet överraskade inte riktigt alla. Ändå en bra och annorlunda
historia, men visst fanns det ett par klyschor också.
September
2008
Kicki
och Lasse av Peter Kihlgård
Vi
tyckte alla att detta var en av de märkligaste böcker vi stött på
i bokcirkeln. Den var inte kronologisk och inte heller helt logisk.
Den ställde stora krav på läsaren och var konstig på så många
olika sätt att vi blev tämligen förvirrade. Den var ändå lite,
lite fascinerande i sitt upplägg, tyckte någon…
Sommaren
2008
Bok baserad på en sann historia av valfri författare
Sammantaget
har vi alla varit nöjda med de böcker vi läst under sommaren.
Detta var ett bra tema, där det var mycket lätt att hitta en bok
som väckte intresse.
Maj
2008
Bokcirkeln av Elizabeth Noble
En
rörig bok som inte berörde någon. Personerna var för många, för
stereotypa och ointressanta och böckerna som de läste lämnade fler
frågetecken än svar. Även översättningen var mycket dålig.
Detta var en bok som flera ansåg vara slöseri med tid, trots att
den titelmässigt verkade passa oss så väldigt bra.
April
2008
Flyga drake av Khaled Hosseini
En
oerhört gripande bok som berörde oss alla och som fick oss att
fundera på varför människor gör som de gör och varför somliga
envisas med att tycka att individer har olika värde beroende av
ursprung. Sorglig, dramatisk, genomarbetad och oförglömlig… En
fantastisk bok, som man alltid bär med sig och som ger perspektiv
och en glimt av en annan värld. Filmen lär vara lika bra.
Mars
2008
Göteborg i päls av Per Johansson
Detta
var en ovanligt annorlunda bok och hyllad som intelligent. Vi var
tveksamma till om det var sant. Den kunde lika gärna blivit
refuserad som hyllad, konstaterade vi. Fragmentariska tankar om livet
som diskare vävdes samman med berättelser om råttor. Vi fick en
inblick i huvudpersonens liv, men hölls ändå utanför. Skum bok,
som var både utlämnande och ytlig på samma gång.
Februari
2008
Sängläge av Sara Bilston
Några
tyckte att boken var alldeles för enkel med tanke på de intressanta
relationer och uppslag som fanns, medan andra tyckte att den var
precis lagom lättsmält och okomplicerad. Den uppmärksammade bulan
i byxan diskuterades också. En bok som inte lämnar några större
avtryck.
Januari
2008
Edward Finnigans upprättelse av A Roslund och B Hellström
En
omskakande och mycket läsvärd bok, som effektivt byggde upp ilska
och fick oss att fundera och reflektera. Twisten i boken hade vi inte
hört så mycket om och desto mer överraskade blev vi. En ovanligt
läsvärd bok, som vi rekommenderar till dem som inte hunnit läsa
den ännu!
December
2007
Valfri bok av nobelpristagaren Doris Lessing
Att
läsa en nobelpristagare en månad när alla har fullt upp med att
koka knäck och stöpa ljus kanske inte är helt lyckat… Endast en
hade läst ut en bok, men ytterligare två hade försökt sig på var
sin. Alla var överens om att böckerna var svåra att ta sig igenom
- många personer att hålla reda på och fullt av information.
Inget som direkt lockade oss, tyvärr.
November
2007
Rebell med frusna fötter av Johanna Nilsson
Det
var bara två som läst månadens bok och omdömet var att den var
sådär. Om vi varit 18-20 år kanske den känts mer trovärdig, men
nu var den mest klichéfylld och förutsägbar. Dessutom var alla
smala, magra eller spinkiga och det var tjatigt. Ingen bok vi
rekommenderar till dem som inte fick tag på den.
Oktober
2007
Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
Det
här var en bok som vi tyckte om. En varm fin berättelse om vänskap
mellan två kvinnor, men samtidigt sorglig… Någon fick hoppa över
partiet där dottern dog, men det fanns ändå mycket värme i boken.
Den var också mycket nationalromantisk med midsommar, snö och
gyllenbruna sjöar i salig blandning.
September
2007
Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors
Att
svara på vem som hjälper vem och hur en god människa bör vara
visade sig mycket svårare än vi trott! Några ogillade
huvudpersonen starkt, medan andra kände sympati och förståelse för
henne. Det var i alla fall en bok som väckte känslor hos oss som
läst den och det är inte det sämsta.
Sommaren
2007
Valfri biografi av valfri författare
Det
var blandad kompott och vitt skilda livsöden vi fick ta del av under
sommaren. Sammantaget tyckte vi att det var fascinerande läsning om
det så handlade om anorexi, bolivianskt fängelse eller vårdhem för
”sinnesslöa”.
Maj
2007
Snabba cash av Jens Lapidus
En
riktigt bra bok, som det var lätt att bli gripen av, trots att
personerna var råa och brutala. Mycket egensinnigt språk, som man
dock snabbt kom in i och som förstärkte karaktärerna. Någon
tyckte att början var för hemskt för att orka läsa vidare, men de
som läste ut den var mycket fascinerade över att det utspelar sig i
vårt land. En modig författare, som vågar skriva om undre världen.
April
2007
Vilda svanar av Jung Chang
En
tegelsten som flera inte hann läsa, men som ändå uppfattades som
mycket läsvärd. De som läst ut den var mycket entusiastiska och
tyckte att den var ett intressant dokument över en tid och en kultur
som är väldigt olik vår egen. En läsupplevelse som man alltid bär
med sig och som påverkar ens syn på världen. En skildring av hur
människor kan påverka varandra på olika nivåer.
Mars
2007
När jorden rämnar av Reggie Nadelsson
Ungefär
hälften hade läst boken och den gemensamma uppfattningen var att de
första 250 sidorna var väl sega och de tio sista lyfte boken. Man
fick ingen direkt känsla för någon av personerna som skildrades
och det kan ha berott på att det var femte boken i serien. Slutet
kändes förvisso ovanligt, men ändå lite väl enkelt… En för
haussad bok sammanfattningsvis.
Februari
2007
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
En
intelligent och genomarbetad deckare av en mycket kunnig och effektiv
författare. Dramatisk och spännande handling med intressanta
karaktärer. Vi som läst den tyckte att den var mycket bra, bland
det bästa vi läst, faktiskt. Alla vill läsa de två återstående
i trilogin och det är ett gott tecken. Rekommenderas!
Januari
2007
Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
En
tjock och pratig bok med mycket charm och härligt budskap om vänskap
och kärlek… Gavalda skriver på ett eget sätt… Mycket dialog,
stillsamma handlingar och många trippelpunkter… Ändå dras man
som läsaren djupare in i karaktärernas värld och kan inte låta
bli att charmas… Dock inget för TT:s kortfattade och rappa
nyhetsreportrar…
December
2006
Valfri bok av årets nobelpristagare i litteratur Orphan Pamuk
Det
var en tegelsten till bok av nobelpristagaren som endast två av oss
börjat läsa. Efter ett par hundra sidor återstod mer än halva
boken, men vi gillade trots allt det vi läst dittills. Ett vackert
språk och mycket snö, slöjor och politik. Intressant, men väldigt
lång.
November
2006
Snöleoparden av Britt-Marie Mattsson
De
flesta tyckte att detta var en bra bok med intressant handling.
Författaren var trovärdig i sin skildring av spelet bakom
kulisserna i maktens korridorer. Vi tyckte dock att språket var lite
fyrkantigt och inte bjöd på något extra. Dessutom kändes
kärlekshistorien påklistrad. Det vi tänkte om författaren innan
stärktes av boken.
Oktober
2006
Kollektivt självmord av Arto Paasilinna
Detta
var en bok som dömdes ut av de allra flesta och någon hade till och
med valt att inte ens köpa den. Den verkade roligare än den var och
även de som läst något av författaren sedan tidigare blev smått
besvikna. Han försöker att vara rolig, men skrattet fastnar lite i
halsen…
September
2006
En lek med eld av Peter Robinson
En
deckare som föll de flesta i smaken, men som av somliga upplevdes
som mångordig och även lite för musikinriktad. Slutet var
svårbegripligt för någon, men efter förklaring från övriga
läsare blev det bättre. Sammantaget en deckare som höll måttet.
Sommaren
2006
Valfri pocket på engelska av valfri författare
Blandad
kompott när alla valde en egen författare. De allra flesta var
nöjda med sin bok och tyckte att det gick bra att läsa på
engelska, trots att det inte är en vana vi normalt har. May contain
nuts av John O´Farrell var en av de böcker som lästes och
uppskattades denna sommar.
Maj
2006
Jag väljer livet av Sabine Dardenne
En
riktigt otäck bok som bygger på en sann historia om en tolvårig
flicka som kidnappas av en pedofil. I åttio dagar hjärntvättas hon
och hålls fången. Vi tyckte att boken var hemsk, men intressant,
eftersom den var sann. Vi var tacksamma för att de vidrigaste
detaljerna inte var med. Språkligt tunn och bara tre hade orkat läsa
den.
April
2006
Gregorius av Bengt Ohlsson
Ett
målerisk språk och ett intressant upplägg, då vi får inblick i
en hundra år gammal romanfigurs liv. Hjalmar Söderströms pastor
Gregorius i Doktor Glas, var inte så sammansatt som den Gregorius vi
lär känna här. Bengt Ohlsson fångade tiden genom språket och
detaljer och vi tyckte att det var en bra bok.
Mars
2006
Anna, min älskade av Magnus Utvik
En
bok som bygger på författarens eget liv, som rasar samman när hans
sambo får livmodercancer. En vacker bok om kärlek och liv samtidigt
som den är krass och visar hur en anhörig kan reagera.
Vackra
poetiska tankar mellan de olika kapitlen och alla tyckte om boken.
Februari
2006
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
Årets
första bok är en vampyrhistoria som utspelar sig i Blackeberg på
80-talet. Rafflande och spännande berättat och ett levande språk.
Oerhört otäck och blodig, men vi gillade den, även om den var
smått galen. Ska filmatiseras.
December
2005
Freja - Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt
En
resa tillbaka till bronsåldern då bl a gudinnorna och gudarna
Freja, Tor och Oden levde som människor. Den gamla tiden med en
Gudinna och kvinnors makt möter den nya, där män styr med järnhand
och våld. De som läst boken tyckte att den var mycket bra och
intressant, även om den var lite svår att komma in i.
November
2005
Norwegian wood av Haruki Murakami
En
student lever livet som ung japan och träffar flera flickor och
kvinnor som påverkar honom. Mycket handlar om självmord och sex och
tonen kring sexet är väldigt lättvindig och okomplicerad. Underlig
bok tyckte vi, men samtidigt intressant att ha läst. Den var ganska
lång och väldigt pratig. Kunde koncentrerats mer.
Oktober
2005
Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith
Mma
Ramotswe är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv och dessutom
fet och har en liten vit skåpbil, vilket upprepas otaliga gånger i
boken. Lättläst, men ytlig och ovanligt ospännande för att vara
en deckarhistoria. Omotiverad försäljningssuccé, tyckte vi.
September
2005
I skuggan av ett brott av Helena Henschen
Baserad
på en sann historia om en ung man som mördar flera personer och
avslutningsvis sig själv och sin fru. Författaren är själv
systerdotter till mördaren och morden var tabu under hela uppväxten,
så här försöker hon med fakta och fantasi bygga en historia. En
duktig historia, men den berörde inte så mycket trots allt, tyckte
vi. Kanske för att morden är för gamla.
Sommaren
2005
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Årets
klassiker bjuder på många välkända citat och en dramatisk
kärlekshistoria där Doktor Glas tar sig rätten att ta livet av en
ung kvinnas äldre make, prästen Gregorius. Några tyckte inte alls
om boken, medan andra tycker att den är fantastiskt bra och tål att
läsas flera gånger.
Maj
2005
Inte enklare än så av Kajsa Ingemarsson
En
bok om en småbarnsmamma som plötsligt får blickar på jobbet och
hennes äktenskap ställs på prov. Mycket dialog och lätt att läsa,
men somliga var inte så imponerade, utan tyckte att historien var
väldigt enkel och förutsägbar. Andra tyckte att den var helt okej
som kvällslektyr.
April
2005
Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom
En
tunn och lättläst bok om en man som dör och i himlen får han
träffa fem personer som påverkat hans liv. Tanken är väldigt
spännande och tilltalande, tyckte vi alla, men på något sätt höö
inte berättelsen hela vägen ut. Vi blev tidvis berörda, men det
kändes som om någonting saknades.
Mars
2005
Nattens barn av Traci Lords
Självbiografisk
bok om den tonåriga porrstjärnan Traci Lords karriär från de
trevande första bilderna genom hårdporren och till "riktiga"
roller som seriös skådespelare. En del tyckte att den var uppriktig
och ärlig och därmed läsvärd, medan andra tyckte att hon verkade
osympatisk och egocentrisk.
Februari
2005
Alkemisten av Paolo Coelho
En
bok om att det du söker runt om i världen kan finnas på din egen
tröskel. En tankeväckande bok som på ett lättsamt sätt handlar
om att söka efter lyckan i livet. Mycket lättläst och alltför
enkel, tyckte somliga. Andra tyckte att den gav tankar om att
faktiskt lyssna till sitt hjärta.
December
2004
Den andra kvinnan av Douglas Kennedy
En
ung kvinna med skinn på näsan jobbar och hennes bror är bög…
Den börjar i nutid, men vi kastas tillbaka många år i tiden och
det kändes lite snopet, för vi förblev nyfikna på de nutida
relationerna. Kanske en bok som passar äldre människor bättre.
November
2004
Fånge i öknen av Malika Oufkir
En
stark, självbiografisk bok om flickan som lever som prinsessa och
som tillsammans med sin familj hamnar i fängelse efter det att
hennes far lett ett kuppförsök mot kungen. Mycket bra, intressant
och gripande, samtidigt som den var hemsk och otäck var det allmänna
omdömet.
Oktober
2004
28 timmar på ett dygn Allison Pearsson
Kate
är en stressad dubbelarbetande småbarnsmamma som dessutom inleder
en mejlromans. Lättläst och ibland smårolig, men lämnar inga
större minnen.
September
2004
Den vita liljan av Elisabet Nemert
Historien
utspelar sig i Italien på 1400-talet och Catherina är en stark och
vacker kvinna. En sagobetonad berättelse, tycke vissa, medan andra
tyckte att den var för full av floskler och upprepningar om hennes
silvervita hår.
Sommaren
2004
Valfri bok av Selma Lagerlöf
Sommaren
2004 läste alla en valfri klassiker av Selma Lagerlöf. Kritiken var
lite blandad, men de flesta tyckte ändå att hon hade ett poetiskt
språk och att det gav lite sagokänsla när man läste henne.
Maj
2004
Fruset offer av Giles Blunt
John
Cardinal kopplas in för att lösa fall med försvunna tonåringar i
Kanada. Brutal och hänsynslös kriminalroman om tortyr, förnedring
och manipulering. Så otäck att den var svår att läsa, men 476
spännande sidor av förfäras av. De flesta tyckte att den var bra,
trots våldet.
April
2004
Chi An - bara en dotter av Steven W Mosher
En
självbiografisk bok skriven av en befolkningskontrollant i Kina.
Mycket gripande och otäckt om hur det kinesiska folket manipulerades
att tro att ettbarnspolitiken var lösningen på allt. Plågsamt om
aborter i åttonde månaden och indragna pensioner p g a att någon i
området fött ett barn för mycket. Viktig och upplysande bok
skriven på ett osentimentalt och rappt vis, tyckte vi alla.
Mars
2004
Blonde av Joyce Carol Oates
Tjock
bok om ikonen Marilyn Monroes uppgång och fall. Intressant och
gripande berättelse och ett flödande språk med bra driv. Några
tyckte att det var en fantastisk upplevelse med hög trovärdighet,
medan andra tyckte att den mest var i tjockaste laget.
Februari
2004
Vattenmelonen av Marian Keyes
Nyförlöst
blir Claire lämnad av sin man. Hon dejtar själv snart en ung
snygging och detta är en rapp och underhållande bok, som man kan
reta sig på om man vill ha djup, men som man kan le åt om man
föredrar veckotidningsböcker emellanåt. 518-sidig lättviktare.
Januari
2004
Vad är det som finns i skogen barn? av Beate Grimsrud
19-årige
Jon försvinner i fjällen och hans syskon kallas in. Mycket märklig
historia, som vi hade väntat oss mycket mer av. Vi var alla besvikna
och förstod nog aldrig riktigt vad boken handlade om, trots att den
vunnit fina priser.
December
2003
Mannen och pojken av Tony Parsons
När
Harry fyller 30 begår han sitt livs misstag och står ensam med sin
lille son. Lättsam underhållning som blandar allvar med humor.
Somliga tyckte att den var lite ytlig medan andra tyckte att den var
bra.
November
2003
Jag är inte rädd av Niccoló Ammaniti
9-årige Michele
hittar en utmärglad pojke i en grop. Har även filmatiserats.
Annorlunda historia, som vi inte riktigt kunde bli kloka på, om barn
och rangordning dem emellan och relationer. Någon slags
thrillerhistoria dessutom. Vi tyckte inte att den var så bra.
Oktober
2003
Då
dagboken dog av Björn Hellberg
Sten
Wall ska utreda ett mord som har kopplingar 30 år tillbaka i tiden.
Några vana deckarläsare tyckte att den var okej, medan andra
irriterade sig på det mesta, bl a att den kändes gammal och att den
femtioåriga frun är naken så när som på ett par högklackade
skor när hon sitter vid sminkbordet.
September
2003
Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad
Journalistiska
toner i denna bok om familjen Khan efter talibanernas fall i
Afghanistan. Mycket intressant om hur det är att stå på gränsen
mellan gamla seder och traditioner och samtidigt ha en fot i den nya
världen. Allmänbildande och givande och ett bra driv i berättandet.
Augusti
2003
Bara Alice av Maggie O'Farrell
Alice
försöker ta livet av sig sedan hon upptäckt hon lever mitt i en
livslögn. Blandade åsikter om trovärdigheten och hur bra den är.
Några gillade den, andra tyckte att den var ganska omärkvärdig och
lite för enkel.
Sommaren
2003
Valfri deckare av valfri författare
Denna
sommar ägnade vi åt olika deckare som vi själva valde. En del var
nöjda med sina val, andra mindre nöjda.
Maj
2003
Stjärnornas tennisbollar av Stephen Fry
Bisarr
och rolig berättelse om hur en ung man åker fast för ett planterat
knarkinnehav. Han hamnar på mentalsjukhus och vill hämnas på dem
som tagit alla år ifrån honom. Riktigt ruskig historia med tempo i
språk och handling och ett lite otippat slut. De flesta tyckte att
boken var bra eller mycket bra.
April
2003
Snöbollar och apelsiner av Peter Kerr
Skotten
Peter Kerr berättar om sin första vinter på Mallorca, dit han
flyttat för att odla apelsiner. En tunn historia, som vi hade väntat
oss mer av. Lättläst, men lämnar inga större känslor efter sig.
Mars
2003
Midsommarvals av Viveka Lärn
Idylliska
Saltön bebos av många starka och smågalna personligheter. En
burlesk historia, som några skrattade åt medan andra mest tog sig
för pannan och suckade över diverse osannolika saker. Väldigt
lättläst och TV-serien har ju blivit en succé.
Februari
2003
Huset vid Tara Road av Maeve Binchy
Extremt
lång (543 sidor!) bok om Ria, som köper en hus med sin make Danny.
Fördomsfull, händelsefattig och tråkig slog vi fast, men vi var
stolta över att vi tog oss igenom den pyttelilla texten trots allt.
Januari
2003
En god människa av Nick Hornby
En
humoristisk bok om en läkare vars sura man förvandlas till en god
människa som bara vill göra gott mot alla. Deras förhållande
sätts på prov. Vissa trovärdighetsproblem tyckte somliga medan
andra mest tyckte att det var en trevlig och kul bok. Slutet kändes
dock som ett hastverk.
December
2002
Flicka med pärlörhänge av Tracy Chavalier
Utgångspunkten
är en tavla och sedan blandar författaren verklighet med fiktion i
denna bok som utspelar sig i Holland på 1600-talet. Bra skriven,
trovärdig och dramatisk utan att överdriva. Alla tyckte om denna
bok, t o m de som var skeptiska från början.
November
2002
Livstecken av Gunilla Linn Persson
Bokcirkelns
allra första bok, skriven av en av författarna till TV-serien
Skärgårdsdoktorn. Första sidan inledde mycket lovande och gripande
om ett tragiskt människoöde – hennes eget. Sedan blev den allt
mer upprepande och mot slutet var ingen särskilt förtjust längre,
tyvärr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar