Sommaravslutning i solsken Hemma hos Cattis med Åsa Ö, Fia, Sofie, Sussie och Joanna

Vi vet av erfarenhet att juniträffen kan vara lite svajig när det gäller deltagarantalet och i år var inget undantag. I början var vi bara fem, men droppade en sjätte in ett par timmar för sent och då blev vi glad i ungefär en minut. Sedan smet en av de första fem iväg och så var vi bara en handfull i alla fall.

Vi som träffades hade det i alla fall alldeles underbar i uterummet som vi aldrig kunnat sitta i förut, eftersom vi bara varit på besök vintertid. När vi kikat ut har vi kunnat föreställa oss hur härligt det måste vara att sitta där en solig dag och nu var det äntligen dags. Kylan i luften kände vi inte av alls, utan det var soligt och ljust i det inglasade och ombonade uterummet.

Ett par dagar innan hade det varit stort studentfirande där och det fanns fortfarande detaljer kvar som påminde om festligheterna och skapade stämning även för oss. Värdinnan dukade upp en fullständigt ljuvlig måltid med västerbottenpaj, fetaoströra, basilikaröra, stora oliver, kex, ostar ... Det var en dröm för oss utsvultna och vi åt och åt med god aptit. Till efterrätt blev det egnplockade varma hallon och vanlijglas och sommaren har väl aldrig känts närmare.

Förra månadens bok Morgon i Jenin av Susan Abulhawa var lite svår att få tag på, men de flesta hade lyckats och de flesta hade läst den. Alla tyckte att den var både bra och berörde mycket. Språket var både vackert och intensivt och någon tyckte att det var både märkligt och fantastiskt att det gick att skildra så många hemska saker samtidigt som språket var så fint.

Jämförelsen med Flyga drake av Khaled Hosseini var inte oväntad och precis som i den boken var Morgon i Jenin också på många sätt en allmänbildande och upplysande bok ur ett historiskt samhällsperspektiv.

Vi pratade om att böcker som ligger långt ifrån oss själva både geografiskt och kulturellt ofta berör oss väldigt mycket och att vi påfallande ofta är överens om att just de böckerna är bra. Som exempel tog vi, förutom nämnda Flyga drake, även Vilda svanar och Chi An - bara en dotter, som vi tycker är två riktigt bra och intressanta skildringar från Kina.

Morgon i Jenin var utan tvekan en bok som rekommenderades till dem som inte var med på träffen och inte hade läst den och det är alltid lite extra trevligt när alla är överens om att månadsboken var bra eller rent av mycket bra.

Kvällens två stora samtalsämnen i övrigt blev sjukdomar och hundar. Två ämnen som inte alls hörde samman, men som höll för långa stunders prat. För några månader sedan funderade en i gänget på att skaffa en hund och vissa försökte då ganska intensivt avråda, men nu var hunden i alla fall införskaffad och det är att ta i om man säger att det är ett bekymmersfritt liv att vara hundägare.

Särskilt om man inte har staket på tomten och den lilla rackaren smiter när det kommer en tant på permobil ute på gatan. Självklart vill den lilla jycken jaga bytet lite. Och hoppa lite på barnen och barnens kompisar. Och testa sina vassa tänder lite lätt. Mycket fnissande blev det, men också mycket sympatier, för man måste få vara ledig när man är hemma och inte hela tiden på helspänn för att en hund är lite småvild.

Sjukdomspratet ledde till betydligt färre fnissningar, men vi var tacksamma över att ingen av oss var direkt drabbad, utan enbart indirekt. Det är svårt nog att barnens lärare går bort innan de ens fyllt 39, att arbetskompisen fått allvarlig bröstcancer och att en granflicka drabbats av narkolepsi. Oerhört tungt att prata om, så till slut fick vi aktivt säga att det fick vara nog med sjukdomsprat för dagen. Det blev för jobbigt.

Istället gick vi över till att lovprisa det vackra uterummet och alla vi som inte redan har ett fick en massa konkreta tips på hur man kan göra för att släppa in extra mycket ljus, se himlen, täta, inreda.... Kändes som en perfekt och upplyftande samtalsämne. Men dyrt.

Två i gänget står inför en spännande framtid. Den ena tar examen på yrkeshögskolan denna veckaoch den andra funderar på nytt jobb och filar på sin CV, som fått mycket beröm. Vi andra håller tummarna.

I november fyller bokcirkeln tio år och eftersom det är så jämnt och fint, tycker vi att det skulle vara kul att fira detta på något sätt. En liten uppgift under sommaren för alla blir att fundera över vad vi skulle kunna hitta på för att uppmärksamma detta jubileum. Hör gärna av er med förslag, för det vore kul om det inte gick obemärkt förbi.

Innan vi skildes åt avslöjade jag att vi får sponsring av sommarens läsning och ännu kan jag inte berätta vem som ligger bakom denna trevliga överraskning, men så fort det blir officiellt och böckerna anländer hoppas jag kunna berätta det. Ingen behöver alltså köpa sommarboken i år, utan det blir en fin present.

Redan nu kan jag dock berätta att det inte blir något övergripande tema i, utan vi ska läsa en och samma bok, nämligen Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Några av oss har läst böcker av henne förut, men den här har vi bara läst om, inte själva läst, så det ska bli väldigt spännande.

Det känns alltid lite konstigt att skiljas åt inför sommaren och nästa gång vi ses är det redan den 5 september.

Ha en riktigt fin sommar!Kommentarer

Populära inlägg