Tankar kring Fru Alms magiska resebyråVilken fullständigt ljuvlig saga Annakarin Rosengren bjuder oss på. Med sin debutbok Fru Alms magiska resebyrå tar hon oss med till sagans förtrollade värld och det är ett mycket välskrivet och fantasifullt äventyr vi får uppleva.

Boken handlar om tioåriga Hilma som får bo hos mormor och morfar när hennes föräldrar åker till Italien för att fira tioårig bröllopsdag. Inte anar Hilma då att det kommer att bli ett mycket annorlunda sommarlov och att hon via släktträdet fru Alm kommer att resa i både tid och rum för att träffa äldre släktingar.

Den argsinte grannen Harry-i-Huset smider hemska planer som riskerar att för alltid sätta stopp för både tidsresorna och den spirande vänskapen mellan Hilma och Fru Alm och hans lömska plan måste till varje pris stoppas. Kommer Hilma att lyckas?

Historien är vackert berättad med ett livfullt och omväxlande språk. Det är en barnbok och visst passar den utmärkt för barn (rekommenderad ålder är 9-12, men jag är övertygad om att historien passar även något yngre barn), men minst lika bra för alla oss som någon gång varit barn och fortfarande tycker om sagor. Det går inte att motstå fru Alm.

Berättelsen om fru Alms magiska resebyrå är indelad i precis lagom långa kapitel för att fungera som godnattsaga eller högläsning i klassrummet. Den tämligen stora texten gör att den också passar perfekt som bänkbok om barnen vill läsa själva.

I slutet av boken finns tips och pyssel som Hilma och de andra i berättelsen har samlat ihop. Man får pedagogiskt veta hur man fångar krabbor, hur man gör en kattleksak och hur man gör sitt eget släktträd. Ett väldigt trevligt avslut på en riktigt fin och läsvärd bok med ett större djup än man kanske först tror. Genom att lära känna sin historia lär Hilma nämligen känna sig själv och det gör att hon förstår mer, får en större världsbild och samtidigt utvecklas.

Snyggt och skickligt gjort.

Kommentarer

Populära inlägg