Utomhuskväll i skymning vid havet


Hos Catrin med Cattis, Åsa Ö, Sussie, Camilla och Joanna

Det var en kraftigt decimerad bokcirkelskara som träffades en tropisk afton på en altan med en hänförande havsutsikt. Hela sju flickor hade fått förhinder av olika slag och det berodde på allt från svårigheter att få barnvakt till utlandsresa och klassaktiviteter med barnen.

Vi som var på plats fick i alla fall en underbar kväll tillsammans och avnjöt en massa godsaker som flera sorters ostar, bröd, kex, röra och även vindruvor och godis till allas stora förtjusning. Det vi uppskattade allra mest var dock den hemgjorda rabarbersaften och den tillika hemmagjorda rabarberpajen, som var en dröm.

Vår vana trogen började vi med att diskutera månadens bok En dag av David Nicholls och generellt tyckte vi att det var en bra bok. En som inte var där hade till och med engagerat sig så att hon hon mejlat sina synpunkter på boken, där hon konstaterade att  just denna bok i hennes tycke var den allra bästa vi någonsin läst i bokcirkeln! Då har hon ändå varit med ända från starten för drygt åtta år sedan och plöjt en och annan pärla genom åren.

En annan tjej, som inte kunde närvara, tyckte att boken var väl stereotyp när det gällde att skildra karaktärerna Emma och Dexter, där hon var den ordentliga och utseende fixerade medan han var den  eftertraktade killen, trots att han var försupen och rätt odräglig. Hon ställde sig också mycket tveksam till påståendet att det var en feelgoodbok.

Vi tyckte att idén med att skildra en och samma dag under två decennier var utmärkt och i det stora hela fungerade det mycket väl, även om somliga tyckte att det tog lite väl lång tid innan Emma och Dexter blev ett par. Någon tyckte också att den var svår att komma in i och en annan att mittpartiet hade kunnat göras kortare.

Slutet hade några invändningar mot och vi delade in slutet i två olika delar, där det ena slutet var när Emma faktiskt dör i en olycka och det andra slutet var förstås bokens sista femtio sidor. Här skilde sig våra åsikter allra mest, för någon tyckte att de sista femtio sidorna behövdes för att knyta ihop säcken på ett bra sätt, medan andra tyckte att det borde kortats betydligt och gjorde att boken tvärdök på betygslistan.

Slutomdömet var ändå att det här var en bok som vi gillade.

Eftersom vi inte var så många hann vi uppdatera oss ganska väl på varandras liv och något vi sällan pratar om dök upp; krämpor. Vi led med varandra när vi delade med oss av besvärliga knän, hälsporrar och tandvärk. Ett kort ögonblick kändes det som om vi var minst tjugo år äldre än vi faktiskt är, men lite lättare känns alltid livet när man delat sina bekymmer med förstående och peppande vänner.

Ett riktigt kul ämne vi tog upp var alkomätare och jag tyckte personligen att det var lite synd att vi aldrig dricker vin på våra träffar när det visade sig att vi hade en mätare inom räckhåll. Det hade varit spännande att se hur mycket utslag ett par glas vin ger, för vi konstaterade att vi inte har så värst mycket kunskap om detta.

För alla är det fullständigt självklart att inte köra bil onykter, så att ta ett par glas vin och sedan köra hem samma kväll är otänkbart. Det vi istället oroar oss för är att köra dagen efter, för det är svårt att veta när alkoholen helt och fullt har lämnat kroppen och just då skulle det vara praktiskt med en mätare. Nu tar vi inga risker, så snarare dricker vi mindre kvällen innan vi ska köra till exempelvis fotbollsmatcher en tidig söndagmorgon, men intressant var det i alla fall.

På kalkyleramera.se kan man skriva in hur mycket man druckit respektive när man började och slutade och då få fram om man förbränt det man druckit och den har somliga använt då och då, framför allt i förebyggande syfte, men det känns inte lika tillförlitligt som en riktig alkomätare ändå.

En i gänget hade under flera års tid jobbat med alkolås i bilar och det var också ett lustigt sammanträffande.

Lite barnsnack hann vi förstås också med och eftersom våra barn är i olika åldrar har vi många olika saker att bolla med varandra och det är alltid lika trevligt. Vi är många som förfasar oss över att barnen blir äldre och att vi därmed tappar kontrollen över vad de har för sig. Vi är ju så otroligt rädda om våra värdefulla skatter!

Det blev en hel del fnissande när vi skulle välja tema inför sommarens läsning, för vi ville gärna välja något som vi inte har haft förut. Till slut föll majoritetsvalet, trots somligas frustande, på romantik. När vi fattade beslutet övergick fnissandet till gapskratt, för vi kunde nog alla föreställa oss hur vi ligger på stranden och läser en Harlequinbok.

Självklart måste vi inte välja en Harlequin-bok, men just nu har förlaget passande nog en del sommarerbjudande på sin hemsida på nätet.

Vad som räknas som romantik var lite svårt att definiera, men vi pratade om Jane Eyre (från 1847) och olika Jane Austen-böcker, men Austen föddes 1775 och allt kändes plötsligt rätt gammalt. Att hitta en modernare bok med romantiskt tema låter som en svår uppgift år 2011, men vi ska göra vårt bästa för att lyckas.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg kanske kan funka och jämfört med de andra nämnda kanske en bok som endast är 99 år gammal känns hyggligt ny?

Förhoppningsvis känner alla sig lite extra inspirerade av bilderna här på bloggen, för jag har försökt att hålla framtoningen romantiskt med blommor och hjärtan och mjuka toner.

När myggen började anfalla som värst framåt 23-tiden bestämde vi oss för att åka hem igen och då var det fortfarande lite ljust ute. Vi tyckte att det var ganska fantastiskt att vi hade suttit ute hela kvällen i tunna sommarkläder och endast en kofta eller en jeansjacka på oss. Inga filtar, strumpor eller infravärme behövdes otroligt nog och då satt vi inte i ett uterum eller ens under tak.

Ha en riktigt fin och romantisk sommar, så ses vi igen till hösten!

Kommentarer

Sussie sa…
TAck snälla Joanna för en härlig uppdatering från igår. Ha en fin och romantsik sommar <3
Kram Sussie
Och detsamma önskar dig dig, fina Suz! Tänk att det vi skojat om i flera år blev verklighet till slut! ;)

Populära inlägg