Bokcirkel.se - känt från TV!


Bilden är tagen från SVT Play och mestadels sitter bokcirkeln högst upp
och jag på raden framför...

Det blev en både kul och intressant kväll på SVT igår och väldigt kul att bokcirkeln var inbjuden till att debattera litteraturkritik i direktsändning.

Vi hade bestämt att jag skulle plocka upp två bokcirkeltjejer som bor i närheten, så vi skulle få sällskap in till TV-huset på Lindholmen, men när klockan började närma sig erbjöd sig en av tjejerna att ta bilen till mig, för att jag skulle slippa omvägen och så fick det bli.

Så snart hon kommit satte vi oss i bilen och åkte vidare till nästa tjej. Jag som har jobbat på SVT var inte alls lika uppjagad som de andra, men det är klart att det pirrade lite, för jag är inte van att vara framför kameran, utan bakom.

Belinda Olsson har också en bokcirkel fick vi veta!
De andra tjejerna sa flera gånger att de ville åka hem igen och att de inte ville prata på TV, men jag som vet hur kloka de är lugnade dem med att om de nu fick chansen att säga något skulle det gå alldeles utmärkt bra.

Jag vet ju vilka härliga och livfulla diskussioner vi alltid har i bokcirkeln, så det var egentligen bara att flytta ut till debatten till ett annat forum.

Vi hittade fram till SVT och sammanstrålade med ytterligare en tjej ur vår bokcirkel och en annan tjej som har en annan cirkel och är väldigt pratsam och orädd.

Marita Johansen var klok, välformulerad
och trevlig att prata med.
När vi kom in i TV-studion såg vi att vi hade fått fina platser och jag hamnade dessutom tjusigt nog bredvid en av huvudpersonerna, Marita Johansen, kultur- och nöjeschef på Nerikes Allehanda, och den som gjort mejlväxlingen med Håkan Nesser offentlig på sin blogg.

Marita Johansen skrev i somras en lite sval recension där hon framför allt kritiserade slutet i Håkan Nessers senaste bok Himmel över London och det fick honom att reagera och undra om det var hon som inte kunde läsa eller han som kunde kunde skriva.

Idag ångrar han sitt mejl, eftersom det har lett till en så stor debatt, men han surnade till och eftersom det är så lätt att skicka ett mejl nu för tiden så gjorde han det. En annan gång, innan mejlens tid, hade han skickat ett vykort en recensent, så det här var ingen engångsföreteelse.

Precis som jag tyckt när jag läst både mejl och annat på hennes blogg var hon väldigt välformulerad och klok även här och det var kul att få träffa henne IRL. Vi passade på att prata med henne efteråt också och hade en alldeles egen liten debatt där vi pratade om kritikernas roll och att de skriver för läsarna och inte för författarna. Mycket intressant och mycket givande.

Håkan Nesser eftersnackar
Trevligt nog skrev Marita om oss och vårt samtal på bloggen sedan och jag håller med henne om att vi inte riktigt fick chansen att komma till tals ordentligt. Vi hade och har massor av åsikter, men det var svårt att slåss om utrymmet och jag var den enda som lyckades klämma in en eller möjligen två meningar. Mitt inlägg i debatten kommer 28.55 in i Debatt.

När jag pratat klart vände sig Nina Lekander, från Expressen, om och sa att det var bra sagt! Då blev jag glad!

De andra bokcirkeltjejerna sa ingenting, även om en viftade och försökte ge sig in i debatten. Det var lite synd att vi inte fick större utrymme, men man vet aldrig vad som ska hända i en direktsändning och man vet definitivt aldrig åt vilket håll samtalet ska gå. 

Det är förstås en charm i sig, men jag hade hoppats på att få höra massor av klokheter från fler i bokcirkeln eftersom jag vet hur många tankar som rör sig där.

Eftersnacket med Marita var som sagt en fin avrundning på Debattkvällen och när vi boktjejer åkte hem tillsammans,  fyra kvittrande flickor i samma bil, var vi alla både nöjda och glada, trots att det inte blev så mycket sagt som vi hade hoppats på.

När jag hade släppt av alla flickorna vid sina hem och skulle parkera bilen på vår uppfart såg jag en svart bil stå utanför vårt hus. Jag tyckte att det var väldigt konstigt, för vi hade ju inga gäster hemma.

Då slog det mig att tjejen som jag släppte av sist hade kommit till mig i bil några timmar tidigare. Så kan det gå när man är så uppe i varv efter en intensiv TV-kväll. Jag försökte ringa henne direkt, men eftersom hon stängt av mobilen inför TV-inspelningen gick hon inte att nå. 

Hon får ta en morgonpromenad och hämta bilen istället...

Här sitter jag och pratar i Debatt...
Kommentarer

Populära inlägg