Några ord till ska väl skrivas?


Hos Malin med Åsa K, Sussie, Camilla, Åsa Ö, Catrin, Cattis, Fia och Joanna

För en dryg vecka sedan var det bokcirkelkväll igen och jag har tidigare skrivit ett litet minimalt inlägg för att meddela vilken bok vi förväntas läsa till nästa träff, men här kommer nu lite mer om vad vi pratade om på den senaste träffen.

Jag själv var en dryg timme försenad, för dottern hade musikalföreställning som familjen gick på, och sedan försökte jag slänga mig in det pågående samtalet kring bordet. Hungrig var jag också, så jag passade på att äta av alla godsaker som värdinnan hade dukat fram.

Just nu är vi inne i ett stim där värdinnan bjuder på spännande brödsorter med olika nötter och frukter i och det är otroligt gott. Till detta serveras ljuvliga ostar och grönsaker och en kladdkaka med handvispad grädde blev den goda efterrätten - mums, tyckte vi alla.

Överenskommelser av Simona Ahrnstedt var boken vi läste förra månaden och det var ovanligt spännande att höra allas åsikter om den, för de skiftade mer än vanligt. Ena lägret var rörande överens om att den var alldeles för klichéfylld, förutsägbar och inte gav känslan av autencitet med tanke på att handlingen utspelar sig på 1880-talet.

De goda var så väldigt goda och självutplånande och de onda var så onda att de misshandlade och till och med dödade kvinnor.  De två syskonen Sofia och Edvard var väl olika för att komma från samma familj med den bakgrunden de hade, utan att det förklarades eller visades hur det kunde komma sig. Och att både Beatrice och Seth, som var huvudkaraktärerna, var föräldralösa och sedan fick massor av pengar kändes också väldigt tillrättalagt.

Det andra lägret tyckte att det var väldigt spännande att följa handlingen och kunde inte vänta på att veta om de tu, Beatrice och Seth, skulle få varandra på slutet eller inte. Det tyckte det första kritiska lägret var fullständigt givet och att det tog lite onödigt lång tid innan det till slut blev så.

Det positiva lägret tyckte att det var bra flyt i berättelsen och att det var ångande scener mellan Beatrice och Seth emellanåt.

Ordrik var också ett omdöme som dök upp och ett par läsare tyckte att det tog gott och väl 100 sidor innan boken grep tag, medan någon annan slukade den på två kväller under en semesterresa.

Det blir väldigt spännande och intressanta diskussioner när vi tycker så olika och det är det som är så härligt med en bokcirkel som består av människor som till det yttre verkar så lika, men som ändå tycker, tänker och är så olika varandra. Otroligt givande och inspirerande.

När vi pratat länge och väl om boken dök förstås det sorgliga ämnet med min storebrors hastiga bortgång upp och det blev både känslosamt och jobbigt. Den som vill läsa mer om detta kan göra det här, här och här bland annat. Bara att klicka på orden "här" och läsa mer på min andra blogg, om man vill. Mer än så skriver jag inte här, för detta är bokcirkelns sajt.

Kvällens värdinna valde en bok som en i gänget läste på kärlekstemat som vi hade i somras och det har visat sig att den är svår att få tag på just nu, så vi får hoppas att så många som möjligt lyckas få tag på den i tid, så de hinner läsa. Hon kände inte igen att vi talat om den förut, så det var inget medvetet val på det sättet.

Den bok vi ska läsa till nästa gång är Till sista andetaget av Anne Swärd. Precis som månaden innan får man säga att kärleken står i fokus, men detta är ändå en annorlunda roman jämfört med den förra, så det blir som vanligt spännande att se vad vi tycker om den här månadens bok.

När vi skildes åt denna mörka kväll, efter en känslosam afton fylld av värme, tårar och kramar, hade ett lager nysnö just lagt sig och under natten fortsatte det att snöa, så från att ha varit vårlikt på dagen vaknade vi upp till en kritvit vinterdag dagen därpå.

Nästa gång vi ses kommer antagligen inte solen att ha gått ner innan vi sätter oss vid bordet hos nästa värdinna. Då hoppas vi att snön håller sig borta och vi känner att våren är här på allvar.


Kommentarer

Populära inlägg