Månadens bok valdes spontantHos Sofie med Catrin, Lena, Malin, Åsa Ö, Fia, Cattis, Camilla, Sussie, Åsa K, Gerd och Joanna

Det var ett härligt stort gäng som samlades runt värdinnans föredömligt stora matbord. Endast två hade förhinder att närvara denna afton och det var riktigt kul att återse varandra efter sommaruppehållet igen.

Innan vi ens slagit oss ner började vi prata om sommarens bokläsning. En gång förut har vi fått sponsrade böcker, men detta för första gången vi fått månadsboken till samtliga deltagare och sponsorerna dessutom valt den själva. Vi kommer att vara med i en tidning om bara ett par veckor och jag återkommer då med vilken tidning det handlar om. Den är sprillans ny och vi är med i premiärnumret - hurra!

Att få böckerna visade sig dessvärre vara lite struligt och trots att vi fick dem fördelade på några olika adresser och tänkte att vi kunde samordna några mottagare, så hämtade inte alla ut sina böcker i tid. Det betydde att inte alla läst ut böckerna i tid för bokcirkelträffen. Därför beslutade vi oss för att låta Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman följa med en månad till, lite parallellt med den nya månadsboken.

När jag först frågade de församlade flickorna om de tyckte att det var en bra idé att ha sommarlovsboken samtidigt med den som kvällens värdinna skulle välja blev värdinnan plötsligt väldigt tyst. Sedan berättade hon att hon faktiskt helt och hållet glömt att välja bok inför kvällen. Självklart kunde vi inte låta bli att skratta åt detta, för eftersom vi är så många medlemmar väljer vi bok ungefär var 17:e månad och somliga av oss funderar i veckor innan vi slutligen bestämmer oss.

Kvällens värdinna hade istället helt fokuserat på att fixa en fullständigt underbar smörgåsbuffé full av bröd, ostar, korv, grönsaker och som avslutning en ljuvlig hallonpannacotta. Vi tyckte att det var en riktigt härlig prioritering, för vi njöt verkligen av allt gott, men frågan om vilken bok vi skulle läsa under september kvarstod.

Märkligt nog hade jag tio likadana alldeles nyutkomna pocketböcker med mig i en väska. Det låter helt osannolikt för det har jag aldrig haft förut och ingen värdinna har heller tidigare glömt att välja bok, så det var ett helt otroligt sammanträffande.

Anledningen till att jag hade så många böcker med mig var att jag fått 25 böcker hemskickade till mig för vidare transport till Egenutgivarnas monter på Bokmässan om några veckor. Där kommer jag och 21 kollegor att sälja 27 författares böcker.

Dagen innan denna bokcirkelafton var jag inbjuden som författare till en annan bokklubb för att prata om min roman Nära dig och då stoppade jag ner flera egenutgivares böcker i en väska för att kunna bredda pratet lite. Alla dessa böcker låg kvar i väskan där jag nu hade adderat de ännu inte uthämtade sponsrade böckerna och det visade sig vara ett lyckokast, för nu kunde alla få köpa månadens bok direkt - signerad av författaren och allt!

Det ska bli mycket spännande att läsaegenutgivaren Anna Granströms debutbok Halva min Måne, som en roman för unga vuxna. Mer om boken kan ni läsa under fliken Månadens bok ovan.

När vi bestämt oss för hur vi skulle göra med böckerna under kommande läsperiod var det äntligen dags för lite avslappnat prat och eftersom vi var ovanligt många beslutade vi oss för att gå laget runt och så fick alla berätta vad de gjort i somras och vad som var på gång i deras liv just nu.

Det är lätt att tro att det inte hinner hända så mycket på ett par, tre månader, men det gör det faktiskt. En hade blivit barnlös sedan de två barnen flyttat hemifrån samtidigt, en annan hade blivit faster till en liten flicka som glatt hela släkten med sin livfullhet sedan storasyskonet dött i magen bara något år innan, en tredje hade lett en målarkurs, en fjärde hade varit på exotiskt bröllop i Spanien, en femte hade vunnit en tävling och ska få ett utsatt hus ommålat till ett värde av 100 000 kronor, en sjätte hade haft en mycket uppskattad projektanställning under sommaren osv osv...

Det var hur många spännande historier som helst! Det tog faktiskt över tre timmar att beta sig igenom vårt gäng och våra somrar, för så blir det när man gör avstickare hit och dit längs vägen.

Vårt koncept är att vi hela tiden håller ett enda samtal i luften och det är så enormt värdefullt, för det betyder att det finns utrymme för att prata även om lite svårare saker, för man vet att alla faktiskt lyssnar. Det pågår inte ett parallellt fnissigt samtal om dokusåpor eller maträtter, utan vi lyssnar på varandra. Det är otroligt värdefullt och lyfter våra bokcirkelkvällar från ytliga tebjudningar med bekanta till varma samtalskvällar med vänner. Vilken glädje det är att få vara delaktig i ett så gott gäng.

Nästa gång vi ses har vi gått runt hela varvet bland medlemmarna en gång till och börjar om hos cirkelns allra första värdinna ännu en gång. Då träffas vi hemma hos mig, som fick idén till den här bokcirkeln för nästan exakt ett decennium sedan. I november firar vi tioårsjubileum, så till nästa gång får alla gärna fundera på om vi ska uppmärksamma detta storslagna på något speciellt vis.

Klart vi måste fira att vi funnits i imponerande tio år! Frågan är bara hur? Och lite grann när? Hör av er med tips och idéer!


Kommentarer

Anonym sa…
Klart måste vi fira detta! Hur? Det tål att funderas på....Dessutom är det svårt att få till ytterligare tid än den "vanliga tiden" ..alla har ju mycket!
Kanske tar vi utgång i nov istället för dec i år?!Innan alla julfrianden drar igång!
Sussie sa…
Det kanske vill komma en spännande författare och fira med oss. Vi kan ju alltid hålla tummarna att vi blir sponsrade med champagne :)
Åsa; det är ju faktiskt ett alternativ. Jag ska mejla lite och kolla vad alla tycker!

Sussie; tänkte du på någon särskild...? :)
Så sjukt kul (nervöst och spännande) att ni ska läsa min bok!!
I början av oktober får du veta vad vi tyckte, Anna! Mycket spännande för oss med!
Unknown sa…
Beautifully written site and great in order to great your site. Many thanks you.

Populära inlägg