Julavslutning med nya beslut


På Tullen 8:2 med Fia, Åsa Ö, Catrin, Sofie, Cattis och Joanna (plus en kvart med Heidi)

Årets sista bokcirkelträff ägde rum på Tullen 8:2 och vi fick en riktigt fin placering långt in i lokalen med mjuka och sköna soffor. Där kunde vi faktiskt föra ett vettigt samtal utan problem och det är inte alltid det är så lätt när vi har våra träffar på restauranger.

Dessutom fanns det gott om fantastisk mat och med tanke på att vi alltid är utsvultna är det ett rejält plus i kanten. Det fanns väldigt många olika saker att välja på så vår arme servitör fick komma tillbaka tre gånger innan vi äntligen hade bestämt oss.


November månads bok Bumerang av Tatiana de Rosnay hade flera läst och vi var faktiskt ovanligt överens. Vi tyckte att den var väldigt ordrik och babblig. Ibland tycker vi att författaren kan kapa ett hundratal sidor i mitten, men här var snarare problemet att man kunde ha kapat 100 sidor i början.

Vi hade lite svårt att komma in i berättelsen på grund av allt detta babbel och en annan stor nackdel var att vi inte tyckte att relationen mellan de båda syskonen kändes helt trovärdig. Den kändes väldigt konstruerad. Vi tyckte inte att det var rimligt att storebror på 40+ tittar på sin 40-åriga syster som badar och reflekterar över hennes kropp på ett positivt sätt. Samma sak med hans tankar på deras mamma som gällde hur lika systern och den avlidna mamman var och hur vackra de var. Vi har svårt att se att en bror tänker så om så nära släktingar.

Någon klagade också på alla minnesbilder som hela tiden skulle berättas. Det blev helt klart för mycket och för lika hela tiden.

Samtidigt som vi hade våra invändningar kunde vi ändå konstatera att boken var lättläst. En tjej som själv tycker att hon legat efter med bokcirkelböckerna ett tag var mycket nöjd över att ha läst ut Bumerang på endast två veckor och det säger väl också något.

Intressant nog gillade vi alla slutet. En tyckte till och med att slutet vägde upp en hel del för allt babbel i början, så det kändes som det enda rätta slutet, trots att det inte var självklart längs vägen. Den sista tredjedelen var den bästa, tyckte vi.

Eftersom vi går mot jul passade vi också på att prata om både julplaner och vad man ska köpa till sina barn och släktingar i julklapp. Det blev en intressant diskussion för alldeles enkelt är det inte när barnen inte längre vill ha leksaker.

Lite snack om träning blev det också. Vi konstaterade att det inte är helt enkelt när den ena parten i förhållandet tycker att träning är mer eller mindre livsnödvändigt och den andra helst helst vill slippa röra sig över huvud taget. Det blir en hel del konflikter kring detta emellanåt. Vi skojade faktiskt och sa att somliga av oss kanske borde byta partner med varandra, så det skulle bli en mer harmonisk sammansättning i familjerna.

Vi fattade också hastigt lite radikala beslut inför januari och det gick så raskt att vi nästan blev lite fulla i skratt efteråt. Vanligtvis brukar vi inte ha bokcirkelträff första veckan i januari eftersom jullovet inte är slut då, så det skulle betyda att vi borde ses den 9 januari istället. Kruxet är att vi sedan ska ses igen redan den 12 januari, alltså på lördag samma vecka, och fira att bokcirkeln fyllt tio år.

Därför bestämde vi hastigt och lustigt att den ordinarie träffen den 9 januari utgår och istället får januaris värdinna en liten stund på St Jörgens Spa, där vi diskuterar decembers läsning och så presenterar hon nästa månadsbok och bjuder på något gott, precis som vi brukar när vi är hemma hos varandra.

När förslaget presenterades för den aktuella värdinnan via telefon, eftersom hon tyvärr inte kunde närvara på decemberträffen, tyckte hon som tur var genast att det lät som en utmärkt idé och nu ser vi alla fram emot en alldeles, alldeles speciell helg i januari.

I december läser vi alltid årets nobelpristagare i litteratur och i år är det alltså Mo Yan vi ska läsa. Som vanligt får vi välja precis vad vi vill av författaren. Vi brukar alltid ha ett alternativ till nobelförfattaren och vi diskuterade som vanligt lite olika förslag innan vi bestämde oss för att göra det som många framförde önskemål om, nämligen att få läsa valfri bok. En del ligger efter med bokcirkelböckerna och andra längtar efter att få läsa något de själva har valt men inte hunnit med, så vi hoppas att detta blir en bra lösning för alla.

Eftersom det skulle vara marknad i centrala Kungsbacka dagen efter vår träff på Tullen 8:2 fick vi inte parkera i innerstaden längre än till klockan 22, så det blev en ganska tidigt kväll. Men med tanke på att det redan varit kolsvart i sex timmar, så kändes det ändå som om klockan var rätt mycket när vi skildes åt denna snöiga och iskalla afton.

Nu laddar vi för bubbel och spa i januari och fram till dess säger vi förstås

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!Kommentarer

Populära inlägg