Härlig kväll och hastigt beslutHos Gerd med Åsa K, Millan, Fia, Camilla, Sussie och Joanna

Åh, så gott och vackert allt var på bokcirkelträffen en kylig aprilafton. Redan i hallen möttes vi av doften av nybakat bröd. På kökbänken stod sedan allahanda läckerheter uppdukade; grekisk sallad, ljuvlig laxröra, goda ostar, flotta chakuterier, fräscha grönsaker och flera sorters bröd och kex. Vi slängde oss glatt och hungrigt över alla godsaker.

Mars månads bok visade sig bli den bok genom bokcirkelns tioåriga historia som vi varit allra mest överens kring. Sällan har det rått så stor enighet kring en bok och sällan har samtalet blivit så kort som denna gång. Det var inte så mycket att säga om den helt enkelt, märkligt nog.


Alla som satt runt bordet hade läst När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström och som en pendang till storsäljaren Femtio nyanser av honom gav vi den en ny titel, Femton nyanser av beige. Vi tyckte nämligen att det var en rätt så färglös bok och den består av femton noveller.

Vi tyckte för övrigt inte att noveller, som det stod på framsidan, var det bästa ordvalet, för vi var tveksamma till om det verkligen var noveller boken bestod av. Snarare tyckte vi att betraktelser eller iakttagelser kunde vara mer lämpliga uttryck, för varje berättelse bottnar i någon form av nutidsfenomen som författaren väver en historia kring. Dessvärre tyckte vi alla att historierna var väl tunna för att engagera.

En berättelse stack ut och det var Eftermiddag i parken, som handlar om lilla Sara, 4 år, som är i parken med sin mamma. Sara leker glatt på lekplatsen med de andra barnen, när mamman plötsligt får för sig ägna sig åt maktutövning. Hon gömmer sig bakom ett plank och när dottern efter en stund märker att parkbänken, där mamman tidigare satt, är tom ropar den lilla efter sin mamma och börjar leta. Utan resultat. Flickan börjar gråta, för att slutligen skrika hjärtskärande.

Ändå bestämmer sig mamman för att stå kvar en stund bakom planket. Bra en liten stund till. Och ytterligare en liten stund till. Till slut dyker hon upp och tar hand om sin gråtande dotter, som är förtvivlad.

Alla vi, som också är mammor, tycker att det var fruktansvärt gjort. Hur kan man ens få idén att göra så mot sitt eget barn? Vi fick rysningar allihop och undrade vad författaren ville säga med den berättelsen. Den stack med sitt innehåll ut mot de andra, som var mer betraktelser av samtiden. Andra handlade nämligen om anlita polacker som svart arbetskraft, köpa båt för att nå framgång hos det motsatta könet och svårigheterna med att kunna sova till exempel.

Vi tycker att Fredrik Lindström är en mycket rolig och begåvad man, men den här boken kändes som något av ett hastverk och den var ungefär lika lätt att läsa som att glömma efteråt.

Vi hann också prata om hur frusterande det kan vara på jobbet ibland och hur vi bör hanterna våra vinterfrusna trädgårdar så här års. Fortfarande är det plågsamt trist i trädgårdarna och vi längtar efter både värme och grönska.

Maj månads träff är alltid lite speciell sedan några år tillbaka, för då brukar vi gå ut och äta. I blev det lite komplicerat, men vi bestämde oss för att göra som vi brukar, nämligen fatta beslut utifrån dem som fanns på plats under kvällen. Efter en hel del velande och funderade lyckades vi till slut.

Vi brukar gå ut på fredagar, men så blir det av olika anledningar inte i år, utan vi bestämde oss för att styra om och istället gå ut 1 maj. Visserligen är det en onsdag mitt i veckan och vi ska alla upp tidigt på torsdag morgon, men det var ändå den kväll som passade oss bäst och med handen på hjärtat blir de flesta av oss sällan sena i alla fall.

Vi kommer att gå till El Corazon på Avenyn och bordet är redan bokat. Samordnare är Sussie, så alla måste höra av sig till henne senast den 23 april och meddela om man kommer eller inte. Vi hoppas som vanligt på fin uppslutning och att maten är god.

Kvällens värdinna valde Little Bee av Chris Cleave till april månads bok och det ska bli kul att läsa denna omtalade bok.

Innan vi skildes åt för kvällen bjöds vi på en fantastiskt god paj med vaniljglass. En perfekt avrudning på ännu en underbart trevlig afton tillsammans.

Om några veckor ses vi förhoppningsvis i ett soligt Göteborg och då är det Fias tur att välja bok, så vi kan ha ett tema under sommaruppehållet. Fundera gärna redan nu på ett tema som kan tänkas passa under ett par härliga sommarmånader.

Då hoppas vi att värmen kommer.


Kommentarer

Populära inlägg