Demokratiskt afton med fnissHos Cattis med Sofie, Sussie, Åsa Ö, Gerd, Millan, Catrin, Camilla och Joanna

Det var redan kolsvart när vi knackade på hos Cattis denna novemberafton och den här gången var det alldeles för kyligt för att vi skulle kunna sitta i uterummet, så vi trängde ihop oss kring matsalsbordet i vardagsrummet och det gick alldeles utmärkt.

Värdinnan hade bakat ett fantastiskt gott knäckebröd och det fanns som vanligt en massa andra godsaker att frossa i; bröd, ostar, grönsaker, kex och även en hembakad äppelpaj med kokos och vaniljsås. Vi kunde knappt hålla fingrarna borta från faten innan värdinnan slagit sig ner med oss och när startskottet gick slängde vi oss genast över allt gott - utsvultna som vi var efter trista luncher.

Förra månades bokcirkelbok var Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran och det blev en intressant diskussion om boken, men vi var nog faktiskt ovanligt överens. Visst var den rolig och dråplig ibland och även lite tänkvärd här och var, men i det stora hela var det inget som tilltalade oss nämnvärt. En sa till och med rent ut att det var en skitbok och ingen av de närvarande hade lyckats läsa ut den, även om flera bara hade ett par tiotal sidor kvar.

När vi analyserade våra åsikter kom vi fram till att mycket av det som boken handlade om har vi för länge sedan passerat. Om man är ung och behöver fundera över hur det är att vara kvinna fungerar antagligen boken bättre som bollplank eller som "klok storasyster, men vi tyckte allt det där med till exempel kroppshår och skor kändes lite gammalt.

Vi funderade också på om författarens framgångar, åtminstone delvis, beror på att hon är ett känt namn i England. Kanske blir saker och ting roligare om man känner till den som skriver det?

Någon tyckte att både innehållet och tonen i de olika kapitlen passade för en krönika, men att det blev väldigt långa kapitel i boken. Det kändes upprepande mest hela tiden och det höll flera med om.

Något annat som upprepades ofta i boken var ordet kn*lla (jag vågar inte upprepa det fullt ut igen för vi kom överens om att det är använts tillräckligt för en tid framöver) och vi skrattade så tårarna sprutade flera gånger under kvällen när det passade att inflika just detta ord.

Vi pratade om annat än bokcirkelboken förstås och ett ämne som dyker upp då och då är barnens skolor. Den här gången pratade vi mycket om hur barnen är mot varandra, hur skolan hanterar konflikter och vad vi som föräldrar kan eller bör göra. Det är alltid lika intressant att höra om andras erfarenheter på området och vi inser alltid att det inte är några lätta saker, det där med skolvärlden.

Något så ytligt och härligt som hår diskuterade vi också. Flera hade nyligen varit hos frisören och blivit mörkare i håret än det var planerat. Alla var förstås fina i sina nya frisyrer, men det var kortare, mörkare och lockigare på vissas huvuden skulle man kunna sammanfatta det hela med.

Kvällens värdinna hade den här gången, till skillnad mot förra gången hon var värdinna, lite svårt att välja månadens bok. Förra gången bestämde hon nästan ett helt år i förväg vilken bok hon skulle välja när det blev hennes tur, men nu var det besvärligare. Därför begav hon sig till en bokhandel och bad ett biträde om tips. 

Det blev ett spännande samtal om böcker och värdinnan fick hela fem böcker rekommenderade. Eftersom man fick köpa fyra böcker till priset av tre var det en som genast fick stryka på foten, men glad i hågen köpte värdinnan fyra av dem. Bekymret var dock inte slut där. För det ska ju faktiskt bara vara en enda bokcirkelbok i månaden och hur skulle hon nu kunna välja ut den allra mest lockande?

Hon valde faktiskt att låta oss alla vara med och bestämma. Efter att ha läst upp alla baksidestexter och skickat runt böckerna i gänget föll valet till slut på Vi kom över havet av Julie Otsuka. Det tyckte vi verkade vara en både intressant och gripande historia. De andra böckerna vi hade att välja på syns på bilden här på bloggen. 

Det var både trevligt och intressant att demokratiskt välja vilken bok vi ska läsa kommande månad och spännande nog valde alla samma titel. Nu hoppas vi att boken är så bra som vi tror också.

Flera av oss är med på Boktipset.se och när en i gänget surfade in där på sin iPad för att kolla de estimerade betygen för respektive titel blev vi mycket imponerade av kvinnan som hjälpt kvällens värdinna med att plocka fram lämpliga titlar. Samtliga skulle få mellan 4,2 och 4,6 i betyg av bokcirkeltjejen med iPaden. Det är verkligen goda betyg och nästan lite synd att bara läsa en av dem. Men nu ligger bilderna på böckerna här, så när som helst kan man ju köpa någon mer av dem.

I december brukar vi alltid äta på restaurang och den här gången föll valet på Bodega Tapas Bar i Kungsbacka. Det är en rätt så nyöppnad restaurang men ett par i gänget har varit där på After Work och varit mycket nöjda, så vi blev alla nyfikna. Tapas brukar dessutom gå hem i vårt gäng.

Vi brukar ha två böcker att välja mellan i december, dels årets nobelpristagare och om vi tycker att den inte verkar tillräckligt intressant brukar vi ha ett alternativ. Den här gången bestämde vi dock redan nu att vi alla ska läsa något av årets pristagare Alice Munro, för hon ska inte vara så tung och besvärlig.

Nästa gång ses vi för sista gången i år och det är viktigt att alla hör av sig till Sussie, som är bokningsansvarig, senast onsdagen den 27 november och meddelar om man har möjlighet att komma onsdagen den 4 december eller inte.

När vi gick hemåt var vi alla synnerligen mätta och glada och många fnissade säkert fortfarande åt det där ordet som upprepades så många gånger i förra månadens bokcirkelbok...


Kommentarer

Populära inlägg