Hemma hos HemingwayIdag har jag inlett litteraturåret med att både läsa lite i nobelpristagaren Alice Munros Kärlek Vänskap Hat och hälsa på hos självaste Ernest Hemingway i hans hus i Key West. Och vilket hus det var! På en enorm tomt! Rent av den största i Key West, fick vi veta.

Vår guide Bob hade mycket spännande att berätta om Hemingway, hans fyra fruar och hans dramatiska liv. Det känns alltid väldigt speciellt att få komma riktigt nära stora ikoner. Att få kika in i Hemingways sängkammare, hans skrivlya och se privata foton uppsatta på väggarna gör att jag för alltid kommer att se aningen annorlunda på både honom och hans litterära verk.

Historien med själva huset är också intressant för allt inträde som dagligen betalas när man besöker hans hem går inte alls till hans barn eller barnbarn eller andra släktingar. Det var faktiskt en tant som köpte huset efter Hemingway och hennes plan var att bo där som vanligt folk gör i sina hem. Men det gick inte alls, berättade vår guide, för det knackade alltid på folk som ville titta var den store författaren bott. Så tanten gjorde om det hela till museum.

Klokt drag och trevligt för oss!Kommentarer

Populära inlägg