Såphalka och lingontuvorSedan jag började arbetet med min reportagebok Våra älskade orkade inte leva har jag fått vara med om så många spännande saker. Boken tar mig med på alldeles egna äventyr och jag försöker hänga med i svängarna.
En kvinna som hittat mig tack vare boken är Maiellen Stensmark som själv förlorat sin äldsta dotter i självmord. För drygt ett decennium tog Ida, blott 21 år, sitt liv och hennes mamma har nu skrivit en bok om att hantera smärtan och sorgen efter sin älskade dotter och också om att förebygga självmord. Såphalka och lingontuvor heter Maiellens öppenhjärtiga och viktiga bok om hur hon har kämpat sig igenom den fysiskt utmattande sorgen för att bli en hel människa igen.
När Maiellen nåddes av beskedet att Ida tagit sitt liv bodde hon på Gran Canaria och dotterns död kom som en fullständig chock. När hon tvingats ordna allt kring begravningen i Sverige  och åkt tillbaka till hemmet i solparadiset kom insikten att hon måste flytta tillbaka till det forna hemlandet igen för hon kan inte sörja på spanska. Ett halvår efter Idas död hjälpte Maiellens ex-man henne och deras dotter att flytta tillbaka till Sverige för att sörja på sitt modersmål.
Förutom Idas suicid har Maiellen varit hårt drabbad även av annat elände. Bland annat har hon varit med om en trafikolycka och också ramlat i en trappa så illa att ryggen tog mycket stor skada. På grund av allt som Maiellen upplevt går hon igenom en stor personlig och andlig utveckling och den får vi ta del av genom boken.
Författaren ifrågasätter även psykiatrin och varför de anhöriga till en ung vuxen inte kontaktas även om den unga patienten själv inte vill det.
Såphalka och lingontuvor har getts ut av Maiellen Stensmark eget förlag Jordmånen förlag och förmedlas via SPES hemsida (blekinge@spes.se) till självkostnadspris. Boken är på 96 sidor och kostar endast 40 kronor, men porto på 42 kronor tillkommer om boken behöver skickas.
Maiellen och flera andra anhöriga som också skrivit böcker om suicid kommer att finnas med på Bokmässan i Göteborg den 24-27 september i en egen monter och Maiellen kommer även att hålla ett föredrag på Hälsa- och livsstilsscenen någon av dagarna.
Det är verkligen glädjande att allt fler vågar prata om och skriva om något av de allra svåraste som finns, nämligen självmord. Vi behöver motverka de tabun som fortfarande finns och våga tala om psykisk ohälsa och vad den i värsta fall kan leda till.
Tillsammans kan vi göra skillnad.

Kommentarer

Populära inlägg