Lilla Scilla känguru av Cecilia Alstermark


Lilla Scilla känguru
av Cecilia Alstermark är en bedårande liten bilderbok om något så tufft som ofrivillig barnlöshet och att föda för tidigt. 


Den börjar så härligt med att Scillas mamma och pappa träffas, men snart blir den lite mörkare när deras barnlängtan lägger sig som en skugga mellan dem. Tills slut blir de i alla fall gravida men början av graviditeten kantas av ett konstant illamående och redan halvvägs in i graviditeten föds lilla Scilla.

Den lilla bebisen kan inte andas själv och genom en slang i nästan får hon mjölk och kaffe. Sina första tre månader tillbringar hon på sjukhus och allra bäst mår hon när hon får ligga känguru hos mamma och pappa. Det är dramatik på hög nivå, men så är ju faktiskt livet ibland. 

Cecilia Alstermark skriver både fint och ömsint och berättelsen bygger på hennes egna erfarenheter. Jag tycker också mycket om illustrationerna av Klaudia Drabikowska  och det är förstås ingen slump att mamman i boken är väldigt lik författaren själv. Jag hade det stora nöjet att få vara redaktör för denna viktiga bok som jag är övertygad om kommer att bli en favorit hos många framtida läsare. I Sverige föds drygt 900 barn före graviditetsvecka 32 och Lilla Scilla känguru passar perfekt att läsa för dessa barn. Den passar förstås också utmärkt att läsa för alla storasyskon som får ett pyttelitet för tidigt fött syskon som får stanna kvar på sjukhuset i en halv evighet istället för att komma hem och leka. 

Idag kommer Lilla Scilla känguru ut på Tallbergs förlag, men redan i september fick jag träffa Cecilia då vi åt lunch tillsamman på Bokmässan i Göteborg. Det var mycket trevligt för det är alltid så roligt att få träffa människan bakom orden när man har jobbat ihop. 

Även om lilla Scilla i boken föds alldeles för tidigt skulle jag vilja säga att boken Lilla Scilla känguru föds alldeles precis lagom. Den kan ju bli en perfekt julklapp!
Kommentarer

Populära inlägg