Mo Yan fick nobelpriset


En så här solig dag blev säkert ännu härligare för Mo Yan.
Då är det klart för i år. Världen har fått ytterligare en nobelpristagare i litteratur genom den kinesiske författaren Mo Yan. Namnet är inte hans riktiga, utan han föddes som Guan Moye. Mo Yan är istället den pseudonym han skriver under och det betyder "Tala inte".

Motiveringen till priset idag är snygg och kortfattad; med hallucinatorisk realism förenar författaren saga, historia och samtid.

Enligt vad Svenska akademiens ständiga sekreterare Peter Englund uppger är Mo Yan både överlycklig och vettskrämd. Det låter som en rimlig kombo en dag som denna, särskilt som denne bondpojke tydligen lämnade skolan redan som 12-åring.

Som brukligt är kommer vi att ha årets nobelpristagare som ett av alternativen under december månad, så redan nu kan det vara klokt att spana efter hans böcker.

Man kan också notera att tre av hans verk har filmatiserats, men nu är detta faktiskt en bokcirkel, så ajabaja. Läs boken istället. I alla fall först.

En kinesisk författare som vi tidigare läst i bokcirkeln är Ma Jian och av honom läste vi Nudelbagaren, som vi alla tyckte var både surrealistisk och skum.

Det ska bli spännande att se vad vi tycker om Mo Yan.

Kommentarer

Bell-Eve sa…
Hej!
Jag är 22 år gammal och bor i en mindre by i Dalarna. Jag har just gett ut min allra första bok: Att Falla Vackert - Beslut. Tanken är att två böcker till ska utkomma i samma serie och bilda en trilogi.

Böckerna hör hemma i kategorin fantasy och handlar om vampyrer, häxor och människor. Om sorg, saknad, hopp, kärlek och tillit men kanske främst om att inte ta något för givet.

Jag skulle bli otroligt glad om du ville köpa min bok, eller be om att ditt bibliotek tar hem den.

Köpa den kan du bland annat göra på CDON ---> http://cdon.se/b%C3%B6cker/nilsson%2c_bell_eve/att_falla_vackert_bok_1_-_beslut-21389089

Och även på Adlibris ---> http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9175330210

Eller så kan du beställa den från Bokia, Bokus, Ordochbok eller Bokliv. Alla har olika pris och olika leveranstid.

Det är en speciell känsla det här, en blandning av rädsla och förväntan. Det känns skrämmande samtidigt som det känns underbart, att äntligen kunna kalla mig själv författare!

MVH Bell-Eve.
Josefin sa…
Kul att ni läser pristagaren i december! En bra grej tror jag, att läsa dem samtidigt som andra. Många är ju lite.... speciella? och vinner säkert på att diskuteras i grupp!

Populära inlägg