Julklappstips: Att inte fega ur av Annakarin Rosengren

Efter att ha skrivit tre fina och uppmärksammade böcker om Fru Alm och hennes magiska resebyrå har författaren Annakarin Rosengren bytt spår. Hennes senaste bok, Att inte fega ur, handlar faktiskt om att spela instrument och dessutom om att göra det i en ensemble. Maja, Alice, Silje och Anton går alla i sjätte klass och under ledning av den entusiastiska musikläraren Morran bildar de tillsammans Fyrflöjterna.

De fyra musikanterna blir snart goda vänner, men Anton har en hemlighet. Det finns något som han inte vågar berätta. Vad ska hans nya vänner säga om de får reda på hans hemlighet? Han som är bäst i klassen och dessutom har sådan humor. Vad är det han döljer egentligen?

Annakarin har själv spelat flöjt i många år och tyckte att det behövdes en bok på temat. Förutom att hon genom boken vill ge en eloge till musikskolor och musiklärare runt om i landet tycker hon att boken fyller ett tomrum för barn i åldern 9-12 år. Jag tycker att det var en utmärkt idé att skriva en bok som handlar om vänskap och mod och ändå hela tiden har en klangbotten i musikens värld, för alla böcker kan inte vara fantasy eller deckare.

Ibland dyker det upp musikaliska facktermer, som synkop, ensemble och strof, och om man inte av sammanhanget är helt säker på vad orden betyder finns det praktiskt nog en ordlista i slutet av boken. Där förklaras alla orden på ett pedagogiskt sätt.

Jag har känt Annakarin i många år och det är alltid lika mysigt att läsa hennes böcker. Hon skriver med värme och hjärta och har alltid ett väldigt trevligt och smidigt språk. Det flyter på som en frisk liten bäck och hon lyckas alltid skapa karaktärer som man fattar sympatier för och tycker om. Nu i december vet jag att hon är ute och signerar flitigt, så passa gärna på att köpa en signerad bok direkt från författaren. Annars går det förstås lika bra att handla på nätet.

Har du ett barn eller ett barnbarn som spelar ett instrument, eller skulle vilja spela ett, är Att inte fega ur en riktigt fin julklapp. Har du ett barn eller barnbarn som är intresserat av kompisrelationer och vad det är att vara en bra vän passar den också utmärkt.


Kommentarer

Populära inlägg