Julklappstips: Svenskt vin av Mattias Säfwenberg

Att många tycker om att dricka vin är knappast någon nyhet, men numera blir fler och fler intresserade av att lära sig mer om den goda drycken också. Vinprovningar har blivit riktigt modernt och det görs på flera sätt. Ibland är det ett kompisgäng som köper in olika sorters viner och provar under trevliga och opretentiösa former hemma hos någon. En annan gång kommer en sommelier hem och håller i en vinprovning. En tredje gång kan man boka in sig på en vinprovning på en restaurang.

Mattias Säfwenberg är sommelier och har hållit i vinprovningar för tusentals vinintresserade gäster genom åren. Till vardags håller han till på Aludden Prôvidore i Lerum och det är också där han håller i många välbesökta och uppskattade vinprovningar varje år. Han är utan tvekan en expert i ordets rätta bemärkelse. Intresset för vin kom redan innan han hade åldern inne för att få handla på Systembolaget, så han är inte bara kunnig utan också enormt erfaren.

Något han tycker är lite extra spännande är alla svenska viner som kommit ut på marknaden de senaste åren. Fortfarande är det ganska okänt att det går fint att odla druvor i vårt bistra klimat, så när han har vinprovningar med enbart svenska viner är det många som höjer på ögonbrynen och blir glatt överraskade över att det existerar så många vingårdar att man kan ha provning på enbart svenska viner.

Eftersom Mattias kan så mycket om vin och dessutom känner många av vinodlarna i landet bestämde han sig för att skriva en bok på temat svenskt vin. Han ville sprida budskapet om att svenskt vin faktiskt är riktigt bra. I dessa tider då vi ska tänka på klimatet är det ännu viktigare med närodlat, för med svenskt vin i glaset slipper man en hel del onödiga transporter av vin från till exempel Sydafrika och Nya Zealand.

För att det skulle bli en bra bok behövde han en skicklig fotograf, så han kontaktade Marielle Stensson för uppdraget. Tillsammans reste de runt i Sverige under ett helt kalenderår för att fånga alla olika årstider som vi har i Sverige. Resultatet blev en riktigt vacker och mycket intressant bok, som jag hade den stora glädjen att få vara redaktör för. Jag lärde mig en hel del om vintillverkningen under arbetet med boken och har köpt flera stycken som jag har gett bort i present för det är verkligen en fin bok. Och jag har många vinintresserade vänner.

Man kan läsa boken från pärm till pärm, men man kan också dyka ner i enskilda kapitel som man tycker verkar extra intressanta. Min övertygelse är att hur man än väljer att läsa kommer man att lära sig en hel del nytt och man kommer också att bli hänförd av Marielle tjusiga och varierande bilder.

Titeln på boken blev kort och gott Svenskt vin och undertiteln är En vinvärld som växer. Det är ganska fantastiskt att den gör det, för när man tittar ut genom fönstren så här års känns det bara grått och eländigt. Det är svårt att tro att någonting någonsin kommer att växa här igen. Men jodå, det kommer det. Nästa år kommer det att digna av druvor på vingårdarna runt om i Sverige igen.

Svenskt vin passar alla vuxna, skulle jag säga, men självklart framför allt vinintresserade och vetgiriga människor som gärna vill lära sig nya saker.

Några svenska viner.

Kommentarer

Populära inlägg