Julavslutning med bokcirkeln


På Rum 35 med Åsa Ö, Cattis, Catrin, Sussie och Joanna

Man vet aldrig hur många vi ska bli på träffarna och det är inte ovanligt att det var olika skäl kommer avhopp kort inpå. Så även denna gång. Det är dock en del av livet och vi som var på plats hade i alla fall trevligt. Maten var god och vår servitris sprang ut i köket ideligen för att kontrollera exakt vad maten innehöll. Två specialönskemål på efterrätt fanns och dessa tillgodosågs utan några som helst stönanden. Servicen var alltså riktigt fin denna afton och det uppskattar vi alltid.

Förra månadens bok, Gröna fingrar sökes av Annika Estassy, hade faktiskt samtliga närvarande läst eller lyssnat på. Ingen av oss kunde säga när det hände senast men vi var i alla fall överens om att det var länge sedan. Dock kan man ändå inte säga att det blev en spännande diskussion för det var i grund och botten inte en bok som väckte så starka känslor. Den var helt okej, men vad kan man säga om en feelgood? Det finns helt enkelt inte så mycket att säga.

Någon i sällskapet trodde inledningsvis att boken skulle handla om misshandel och hur man tar sig ur ett destruktivt förhållande, men så var det inte alls, utan misshandeln var mer ett skäl för huvudpersonen Leyla att ta sin son och åka till Måneby där lejonparten av romanen utspelar sig. I Måneby har Agnes en koloniträdgård som hon älskar, men hennes sjukdom gör att hon inte orkar eller kan ta hand om den själv så hon behöver hjälp under sommaren.

Boken var trevligt skriven och passade både att läsa och att lyssna på, men den hade ändå inte det där lilla extra som gör att man minns den så värst länge efteråt. Vi tyckte nog alla att det fattades något som skulle få romanen att sticka ut lite mer och lyfta från det alltför vardagliga. Trevlig förströelse, men inget som direkt fastnar, blev det sammanlagda omdömet och därmed var vi mer överens än vanligt, vilket var kul med tanke på att alla fem läst den.

Vi pratade om en hel del annat också, bland annat om bokcirkelns fortsatta liv. Jag kommer att mejla alla medlemmar om de förändringar som är på gång, för det känns inte så nödvändigt att ta dem här. Troligen kommer denna blogg inte längre att fungera som någon form av protokoll för våra träffar, utan jag kommer istället att använda den till min andra verksamhet på den, nämligen att skriva om böcker som jag läst.

I december läser vi årets nobelpristagare och i år har vi till och med två att välja på, Olga Tokarczuk och Peter Handke. För den som inte är intresserad av nobelpristagare brukar vi ha ett annat alternativ och det har vi även denna gång. Valet föll på att man kan läsa eller lyssna på valfri biografi istället.

Jag uppskattade diskussionen vi hade om bokcirkeln och allt kring den mycket och upplevde att det var högt i tak och plats för alla möjliga tankar. Med det lägger vi de första 17 åren av vår bokcirkel till handlingarna och går in i en ny tid.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Kommentarer

Populära inlägg