Fnissig kväll och trevligt bokbeslut


Julavslutning på restaurang Ester med Sussie, Åsa Ö, Malin, Fia , Catrin och Joanna

Det blev en riktigt mysig kväll på restaurang Ester även om vi inte var så många. Likt Tio små negerpojkar av Agatha Christie droppade en efter en av under veckan och de två sista dagarna ringde inte mindre än fyra och avbokade sina platser. Till slut var vi sex kvar och fördelen med det var att det var lätt att hålla igång ett enda samtal och vi fick definitivt sitta vid samma bord allihop, till skillnad från förra året.

Maten var som vanligt fantastiskt god och det blev en ovanligt fnissig kväll med mycket prat om kropp och yta.

Vi pratade mycket om olika skönhetsideal och hur långt vissa är beredda att gå. En dokumentärfilm som visats på SVT handlade om etniskt plastikkirurgi och den visade bland annat svarta kvinnor som har vita ideal och asiatiska män som vill se ut som vita, inte minst när det gäller längden. Oerhört intressant och enormt skrämmande. Hela programmet var väldigt närgånget och man fick se många otäcka operationsbilder, som det är svårt att få bort från näthinnan.

Kroppsbehåring var ett annat ämne vi diskuterade och modet bland unga idag där många flickor rakar sig på de flesta ställen, med undantag av huvudet, är inte oproblematiskt, tyckte många. Hur värderas funktion kontra mode och vad ska tas bort och vad ska vara kvar?

Vi pratade också om omorganisationer på jobbet och problematiken kring detta. Ett annat jobbämne som dök upp var om det är lättare att vara kritisk till en kvinna jämfört med en man. Som ett exempel togs att det är lätt att peppa en kvinnlig kollega att söka en annan, bättre tjänst, men när hon väl fått det undrar man ändå varför hon fick den och ingen annan eller ännu hellre en själv på posten. Alla kände inte igen sig i detta och vi funderade lite vad det kunde bero på. Några jobbar på ställen där det inte är så lätt att avancera, utan alla har sina mer eller mindre cementerade roller/tjänster och då blir det kanske inte så mycket ifrågasättande.

Det brukar alltid vara några eller åtminstone någon som läst månadens bok och samtidigt är med på kvällen, men denna gång var det faktiskt inte så. Den enda som vi visste hade läst ut boken var inte på plats och av dem som var närvarande hade två ungefär femtio sidor kvar. Den glömda trädgården av Kate Morton var en 416 sidor tjock tegelsten med pytteliten text, så flera hade valt att inte ens börja läsa den och ett par hade avbrutit en bit in i boken.

Åsikterna om den var blandade, som det ofta är i vår bokcirkel. Någon tyckte att det var en massa irriterande saker i den, medan andra köpte det för att det stämde med tidsandan. Någon som flera retade sig på var att alla beskrevs som otroligt vackra. Det var svallande röda lockar och ljus hud mest hela tiden och när Eliza bar sin döde brors kläder och klippte av sig håret som barn var det otroligt uppseendeväckande.

Bokens längd reagerade också flera på. Någon sa att den kunde ha kortats med 40 %, medan en annan drog till med 70 %. Den var väldigt ordrik och själva historien kunde lätt berättats på betydligt färre sidor. Generellt tyckte vi att det funkade att hoppa mellan tre olika tider och två helt olika delar av världen i alla fall.

Under december månad läser vi alltid årets nobelpristagare, men det händer att det känns lite väl tungt och med tanke på att det är årets mörkaste månad och dessutom full av både förpliktelser och ledighet brukar vi ha en annan bok att välja på också. I år bestämde vi oss helt enkelt för att läsa precis vad vi vill under december. Många har böcker på lut som de vill hinna läsa och vi tyckte inte att det var nödvändigt med ett gemensamt tema, som vi brukar ha under sommaruppehållet. Välj alltså helt fritt mellan valfri bok av Mario Vargas Llosa och alla andra böcker på hela jorden!

Förhoppningsvis har alla med sig ett trevligt boktips att dela med sig av nästa gång vi ses. Om man inte lyckats hitta någon riktigt bra bok kan man också bjuda på ett avskräckande exempel.

Nästa gång vi ses är den 19 januari hos Joanna och den bok som vi ska läsa då presenteras här på bloggen och mejlas ut till alla senast den 16 december, så att alla får riktigt lång tid på sig att läsa den. Diskuterar den boken gör vi som vanligt på träffen nästkommande månad, alltså i februari. Eventuellt har vi en specialare på gång i februari, men det ber vi att få återkomma om. Tanken är i alla fall att vi ses onsdagen den 2 februari som det är tänkt. Frågan är bara var. När vi får besked om detta kommer värdinneskapets placeringar också eventuellt att ändras så håll gärna utkik på när det är just din tur.

Efter en mycket trevlig afton tillsammans var det dags att bege sig hemåt i isande kyla och tio minusgrader. Nästa gång vi ses är det 2011.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Kommentarer

Anonym sa…
Tack för en trevlig kväll tjejer, god mat och gott sällskap!!
Känns långt till nästa gång,ambitionen är att läsa många bra böcker till nästa gång...får väl se hur det går !;)kram Å
Passa på att njuta av en mugg glögg och en god bok i soffan! Det tycker jag vi alla behöver och har förtjänat! Kram tebax!

Populära inlägg