Tokiga boktips och spöklikt sammanträffandeHemma hos Joanna med Camilla, Åsa K, Fia, Heidi, Sussie, Cattis och Catrin

Efter över åtta år tillsammans är vi väl förtrogna med bokcirkelkonceptet, men denna kväll kändes det lite som en bokcirkelkväll med en twist, för det var små detaljer som var lite annorlunda mot vad det brukar vara.

Kungsbacka-Nytts Gustaf Görfelt var först över tröskeln denna afton. Han skulle göra ett reportage om oss och detta kommer att publiceras i nästa veckas nummer av tidningen, som delas ut gratis till alla hushåll i kommunen, vilket betyder att en stor del av kommunens 75 000 invånare kommer att få trevlig läsning till frukosten en kylig torsdagsmorgon i slutet av januari. Vi ser fram emot att läsa hans axplock ur vår verklighet.

Det är alltid kul att få frågor om bokcirkeln, för det gör att man tänker efter lite och inser att vi upplevt en hel del under våra år tillsammans. Vi har skrattat och gråtit, upplevt graviditeter och skilsmässor, nya kärlekar och bostadsbyten, nya studier och jobb och delat en massa funderingar kring livet i stort. Allt detta tack vare vårt intresse för böcker, som trots allt är grunden till att vi startade bokcirkeln.

Som vanligt började vi att prata om senaste månadens bokval och det var en av de saker som skilde sig åt jämfört med hur vi brukar ha det. Årets nobelpristagare är alltid grundvalet, men vi brukar toppa decemberträffen med ett alternativ och denna gång valde vi att ha en helt valfri bok i förhoppningen att få en massa härliga boktips vid träffen i januari. Så blev det också.

Böckerna som lästes under jullovet var av extremt skiftande karaktär och det kändes symptomatiskt för vår bokcirkel.

The Hunger Games av Suzanne Collins var en science fiction-roman som utspelar sig långt in i framtiden och handlar om att två ungdomar från orten slumpvis väljs ut och måste göra upp i en dödlig kamp, där endast en överlever. Otäck, men bra och trevligt med en stark tjej i huvudrollen löd omdömet.

En annan hade läst Fyrvaktaren av Camilla Läckberg och konstaterade att författarens stil kändes igen, men att denna var hemskare än de brukar vara.

En hade läst den omskrivna boken En dag av David Nicholls, fast på originalspråket engelska, och tyckte att den var bra och hade en liten knorr på slutet. Upplägget är väldigt intressant, för läsaren får följa en man och en kvinna ett speciellt datum varje år under hela 20 års tid.

Någon hade också läst Karin Alfredssons tredje roman om läkaren Ellen Elg, Klockan 21.37. Författaren påstår alltid att allt viktigt i boken är sant och det gör att hennes böcker om kvinnor runt om i världen är extra intressanta. Den här boken handlade om den katolska kyrkans inflytande i Polen, vilket gör att det är olagligt att bedriva sexualundervisning och aborter och preventivmedel är också olagligt. Ellen Elg åker till Polen och på en båt som seglar ut på internationellt vatten hjälper hon unga kvinnor att göra medicinska aborter. Alltid mycket intressant läsning om kvinnoöden och man får sig en tankeställare om hur olika vi ser på många viktiga saker, trots att vi bor så nära rent geografiskt.

Vi brast ut i skratt när vi fick veta vad en annan av oss läst som jullektyr och dessutom noga påpekade att hon inte var klar med boken ännu. Hon hade läst en bok om att sluta röka, Äntligen icke-rökare av Allen Carr, och anledningen till att vi skrattade så hjärtligt var att vi mycket väl vet att hon inte alls röker. Hon berättade att en vän rekommenderat boken och att metoden i den var applicerbar på vilken last som helst. Tanken för hennes egen del var att försöka bli av med chokladsuget och det står i boken att man inte behöver sluta innan man läst ut den, så det kan ta väldigt lång tid innan man slutar. Det fick oss givetvis att skratta åt det faktum att hon ännu inte läst klart. Vi ser fram emot att höra hur det går framöver och fnissade länge åt kvällens tokigaste boktips.

Som vanligt hann vi med en hel del annat småprat innan det blev dags att fokusera på kommande periods läsning och vi talade om skiftande saker medan vi åt ur alla de skålar som stod på bordet. Vårt koncept är att inte laga mat utan endast bjuda på mackor av olika slag och något litet sött efteråt. Idag fanns det kokta ägg och ungefär där går gränsen för hur mycket vi får tillaga. Dessutom fanns en lökröra, som snabbt blev en favorit. En hel del ostar och kex var också framdukat och till dessert blev det yoghurt, bär, nötter och honung. När de små skålarna med choklad kom fram efteråt stönade flera och påpekade att de redan var mätta, men vad vore en bokcirkelkväll utan choklad? Den som vill sluta äta det har ju inte ens läst ut boken som ska få henne att göra det!

Eftersom en är i flyttartagen blev det en del prat om att styla hemmet, som blivit så populärt att så gott som alla hem i bostadsbilagorna nu ser mer eller mindre identiska ut. Heta tips är att plocka bort garderober för att få lägenheten att se större ut och stylingföretag kan till och med för några tusenlappar låna ut snygga möbler, för att få ditt hem att se mer attraktivt ut. Under försäljningstiden måste lägenheten se tipptopp ut i en hel månad och det är klart att man undrar hur det ska gå till med två ganska små barn boende där under tiden.

Ett par hade varit på resa över jullovet och dessa resor och flera andra både roliga och läskiga semesterminnen dök upp under kvällen. Jullovets resenärer hade båda blivit försenad på grund av väderförhållandena och den ena hade landat i Kina och fått en heldag där, vilket trots allt uppskattades, även om det var mitt i natten hemma i Sverige och ingen hade hunnit ställa om kroppen till att det nu var mitt på dagen. Det fick bli en tretimmarstur på stan och så tre timmar i en säng på ett hotellrum, innan det var dags att bege sig till flygplatsen igen.

Den andra hade blivit strandad i London i massor av timmar och avskydde ovissheten. Ingen kunde besked om när de skulle få komma iväg och vilka som skulle få åka först och nog var det retsamt att det fina hotellet i New York stod utan sina svenska gäster, men allra jobbigast och mest frustrerande var förstås att dottern som längtade efter sina föräldrar fick vänta och vänta...

Ett annat kärt ämne som dyker upp då och då är den andlighet som många av oss är intresserade av. En hade varit på storseans med Benny Rosenqvist, som många kände till, och blivit så intresserad att hon nu ska gå en kurs. Genast hoppade en annan på och ville gå kursen.

En som redan gått kurser har fått kontakt med andra sidan två gånger och det var väldigt spännande att få höra om detta.

När vi gick över till att prata om kommande böcker blev det nästan kuslig stämning när just denna tjej spontant slog upp sidan 249 i boken Mörkersikt av Johannes Källström och ögonen föll på exakt dessa ord:

"- Så Leif, vad vill du idag? Få med oss i en bokcirkel? sa Jompe för att byta spår.
- Nej, ja om ni vill så träffas vi på onsdagskvällar och diskuterar böcker."

Vi fick rysningar allihop, för vi träffas alltid på onsdagar. Nog var det ett spöklikt sammanträffande att vi nu satt med dessa böcker i våra händer.

Dagens värdinna valde Utrensning av Sofi Oksanen som månadens bok, men eftersom januari månads träff blev flyttad på grund av jullov och resa har denna bok redan smyglanserats, så det fanns inte så jättemycket mer att säga, bortsett från att några redan läst ut den och att ett par till är en bra bit in i boken, vilket bådar gott inför träffen i februari, då den ska diskuteras.

Sofi Oksanen är från Finland och född 1977 och den första finska och yngsta författaren vi läser, så det blir nog spännande att prata om den om ett par veckor.

Vi kommer även att läsa Mörkersikt av Johannes Källström och Vredens tid av Stefan Tegenfalk och båda dessa böcker finns utförligare presenterade längre ner på bloggen. Båda är debutanter och har kommit ut på ett mindre förlag, Massolit förlag, men har ändå fått en del uppmärksamhet i media med positiva omdömen, så det ska bli kul att läsa dem också.

Nästa gång ses vi på Bokia i Kungsmässan klickan 19.15, men vi vill påpeka att köpcenret stänger klockan 19, så senare än så är inte bra att dyka upp. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma redan vid 18-tiden, för då träffas vi på en av restaurangerna mitt emot och äter något. Det passar bra, för vi brukar alla vara väldigt hungriga så dags på dygnet.

Christian på Bokia kommer att bestämma vilken bok vi ska läsa under februari och han kommer även att ge oss andra boktips. Vi får gärna ta med oss någon vän till denna afton och vi kommer att få möjlighet att handla när vi är där.

Kvällen förflöt som vanligt snabbt och klockan närmade sig 23.30 när de sista lämnade värdinnan för denna gång. Det är alltid lika trevligt att träffas och det känns riktigt härligt att kunna säga att det bara är två veckor kvar till nästa gång!

Kommentarer

Populära inlägg