Spännande bokval på omstyrd träff

Hos Sussie med Lena, Åsa Ö, Cattis, Malin, Millan, Catrin, Camilla och Joanna

Planen var att få boktips på Bokia, men på grund av sjukdom fick detta ställas in och istället kunde vi i all hast träffas hos Sussie, som med en dags varsel fick stå som värdinna med allt vad det innebär.

När vi slog oss ner vid bordet gick det inte att ana den korta förberedelsetiden, för där var fullt av bröd, ost, ägg, röror, kex, vindruvor, grönsaker och allt annat vi gillar. Dessutom fanns det smoothie i en karaff och till efterrätt bjöds vi på en bärkaka, som fortfarande stod i ugnen när vi alla anlände.

Januari månads bok Utrensning av Sofi Oksanen hade flera läst och vi tyckte att det var en både ovanlig och intressant bok. Inte minst för att det kändes som om den borde ha utspelat sig några decennier tidigare än den faktiskt gjorde och dessutom var skriven på just det här sättet av en finsk kvinna som är född 1977.

Någon tyckte att boken var lite svår att komma in i, men de som läst färdigt den tyckte att det var en mycket bra bok som gav oss en del att fundera på.

Känslan många hade var att boken i själva verket utspelade sig kring andra världskriget, eftersom de aldrig hade sett nylonstrumpor eller druckit gin, men efter att ha kontrollerat årtalen en extra gång, så utspelade sig handlingen mestadels på tidigt 1990-tal och inte sent 1940-tal.

Oksanens huvudperson Aliide hade vi blandade känslor för och det är alltid givande när en person har flera olika bottnar och det tyckte var att hon hade. Hon var ingen ängel på något sätt alls, utan gjorde flera riktigt hemska saker, men trots att en del kändes främmande utifrån hur vi själva tror att vi skulle ha agerat, så köpte vi hennes agerande.

Hon handlade på ett sätt som stämde med den personlighet Oksanen gett henne och det var en mycket komplex kvinna vi fick lära känna. Ibland är det skönt med en romanfigur som går på tvärsen mot det mesta.

En del partier var också väldigt otäcka, för Zara som hittas liggande i hennes trädgård har levt ett minst sagt tufft liv som prostituerad och skildringarna kring detta var både raka och brutala.

Aliides förhållande till sin man och sin syster samt systerns man blev föremål för många tankar och det är alltid spännande att höra hur andra tänker kring det vi läst i förhållande till egna erfarenheter och relationer. En stor del av kvällen kom att ägnas åt olika familjekonstellationer och relationer och säkert var boken en grundorsak till att det utvecklades så.

Flera i bokcirkeln hade släktingar eller bekanta som levt dubbelliv och haft en älskarinna eller till och med hemliga barn på annan ort. Det är fascinerande att höra att verkligheten ibland bjuder på ännu mer osannolika historier än böckerna och då är det dessutom i vår egen närhet.

Vi pratade om barn som växer upp utan att veta vem deras pappa är och vad det kan betyda och få för effekter livet ut. Syskon till det okända barnet reagerar ofta med hat mot halvsyskonet och det tycker vi å ena sidan är obegripligt, eftersom barnet är helt oskyldigt och pappan borde vara den som får möta hat och frustration, men å andra sidan kanske denne pappa varit en fantastisk förälder mot de barnen han levt med och då är det svårare att döma honom så hårt. Någonstans kanske ilskan måste pysa ut.

Föräldrar-barn-temat ledde oss till kläder och mode och hur vi klär oss i förhållande till vår ålder, våra barn och rådande mode. Är det tillåtet att klä sig hur man vill? Gör vi det? Skäms våra barn för oss?

Frågan är också hur långt hår man får ha. Måste man klippa sig betydligt kortare när man blir 30? Och om man inte förstått det redan då, är det kris med långt hår vid 40?

Det blev många igenkännande skratt och vi konstaterade att en fyrtioåring idag och för femtio år sedan är helt väsensskilda personer. Det finns knappt någon likhet alls utseendemässigt. Om vi får säga det själva.

Någon lanserade devisen att man ska visa mindre och mindre hud ju äldre man blir och det tillsammans med mycket annat på temat skrattade vi gott åt.

Vi hann också tala en del om våra barns skolgång och lärare de och vi själva stött på genom åren. Alltid intressant att höra om alla variationer mellan skolorna och även mellan de olika pedagogerna som omger våra barn.

Trots den korta urvalstiden lyckades värdinnan välja en bok som vi alla blev väldigt nyfikna på, Mitt liv med Saddam av Parisoula Lampsos och Lena Katarina Swanberg. Vi brukar uppskatta böcker som bygger på verkliga händelser och vi kan knappt föreställa oss trettio år med Saddam, så det ska bli väldigt spännande och intressant läsning.

Ett stilla regn föll när vi till slut lämnade värdinnans blomstersmyckade hem efter en mycket trevlig kväll tillsammans, fylld av både skratt och allvar.

Precis som det ska vara.

Kommentarer

Populära inlägg