Bokcirkeln på El CorazonPå El Corazon med Millan, Fia, Catrin, Åsa K, Sussie, Cattis, Åsa Ö, Camilla och Joanna

Sedan några år tillbaka har vi bytt på våra utgångsdatum och numera är det utgång i maj som gäller. Juni fungerar inte längre så bra eftersom alldeles för många har studentfirande och andra åtaganden i början av den första sommarmånaden. Tidigt i maj brukar det däremot gå ganska bra att samla ihop gänget.

I år bestämde vi att vi skulle ses på El Corazon på Avenyn i Göteborg och vi var några hungriga själar som samlades denna lite kyliga men vackra afton. Det tog en bra stund för oss att läsa igenom den digra menyn, men det fanns massor av godsaker att välja på, så det var inte svårt på det torftiga sättet utan snarare tvärt om.

Till slut hade vi i alla fall bestämt oss för några rätter var och väntade med spänning på att de skulle tillagas och bäras fram till oss.

Under tiden hann vi som vanligt småprata en del och den här gången, antagligen berodde det på ställe och atmosfär, var vi så odisciplinerade att vi inte började med boken utan vi kastade oss in i varandras privatliv istället.

Det är alltid lika spännande och det har alltid hänt en del saker. En har blivit så kär samtidigt som hon studerar för glatta livet att hon tar en paus från bokcirkeln och hur tråkigt det än känns eftersom hon är en av ursprungsmedlemmarna är vi alla glada för hennes skull. Hon är varmt välkommen tillbaka när hon vill igen och plockas inte bort från mejllistan, utan ligger lite standby ett tag.

En annan har ett barn som tar studenten i år (nu kommer det att vara någon eller några i flera år framöver!) och ville ha tips om mat att bjuda på, så det blev en del härligt matprat. Det känns så konstigt att de mellanstadiebarn vi en gång pratade om nu tar studenten. Visst har vi hållit på med bokcirkeln i över ett decennium, så det är ganska givet att utvecklingen går åt det hållet, men ändå. Det känns lite märkligt.

Sommarklänningar pratade vi också en del om och även smink hann vi med, vilket kändes upplyftade, för ibland är det skönt att få vara lite ytliga också.

Boken vi läst under april månad, Little Bee av Chris Cleave, hade de flesta läst och det var en bok som berörde, även om somliga hade väntat sig mer. Flera hade reagerat på Little Bees målande beskrivningar jämfört med Sarahs och nog var det en annorlunda skildring av väldigt olika och annorlunda liv.

Little Bee från Nigeria söker upp Andrew från England och efter ett dramatiskt självmord fortsätter historien att utveckla sig. Intressant med historien bakom det man ser och visst fascinerar ödet, men det var ändå något som gjorde att vissa tyckte att det förblev ganska distanserat. Det handlade mycket om skuld och ansvar och det gav upphov till en del diskussioner och vi funderade lite över hur vi själva hade handlat i en liknande situation. Omöjligt att på djupet föreställa oss, men tanken är intressant.

När maten kom in häpnade vi av hänförelse. Så mycket godsaker! Två överfulla brickor med mat och dessutom en rejäl brödkorg. Vi hade fullt sjå att komma ihåg vad var och en beställt, men till slut hade vi portionerat ut alla småskålar till de rättmätiga mottagarna och det var otroligt gott alltihop. Några tyckte att det var på gränsen till väl kryddstarkt medan andra tyckte att allt var helt perfekt kryddat, så vi konstaterade att det berodde på vad man beställt mer än vilken smak man har eller hur känslig man är för stark mat.

Någon hade besökt El Corazon tidigare och flera sade att de gärna ville komma hit ännu en gång. Väldigt gott och mycket rikligt, var ett stående omdöme. Det är alltid kul när vi är nöjda när vi går ut, för det är trots allt bara två gånger om året vi gör det tillsammans med bokcirkeln.

Maj och juni är lite speciella när det gäller att välja bok. I juni är vi hemma hos en värdinna, men då väljer vi ett tema vi ska sikta in oss på under sommaruppehållet och i maj äter vi ute, men då är det juni månads värdinna som väljer bok.

Den här gången valde nästa värdinna Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin. Det är första gången vi läser något av en koreansk författare så det ska bli spännande. En bokcirkeltjej utbrast spontant att det är det snyggaste bokomslaget vi haft i bokcirkeln genom tiderna och nu hoppas vi alla att den ska vara lika bra som den är vacker.

Att bestämma datum för nästa träff var inte alldeles enkelt för ordinarie datum, första onsdagen i juni, är det student i staden och många kan inte då. Onsdagen efter känns väldigt sent och onsdagen innan kanske väl tidigt. Efter en del funderade fram och tillbaka bestämde vi alla fall oss för att vi ses den 29 maj.

Det betyder att det blir två träffar samma månad, men det var det bästa vi kunde komma på, så det fick bli så.

När vi alla var proppmätta efter alla tapas började äventyret med att bena upp notan. Var och en gick till kassan och berättade vad de hade ätit, men med tanke på att inte alla talar flytande spanska var kvittot med spanska rätter endast en vag ledtråd. Just som vi trodde att vi rott iland hela projektet och klarat varenda post på listan kommer killen från kassan fram när vi närmar oss ytterdörren och han säger lite försynt:

- Det är en sak kvar på ert bord.

Hoppsan, tänker vi. Någon kanske har glömt en handväska? Eller en sjal? Eller rent av en jacka?

Men nejdå, vi hade glömt att betala en Ramlösa. Det var tydligen alldeles för svenskt och enkelt för att vi skulle minnas den!

Ha en härlig maj tills vi ses nästa gång – i maj!
Kommentarer

Åsa ö sa…
Vilka fina bilder det blev! Å det var så gott,nästa gång vill vi sitta däruppe! Kram

Populära inlägg