Orange böcker, vacker trädgård och lite tillHos Camilla med Åsa K, Cattis, Sussie, Åsa Ö, Catrin, Fia och Joanna

Så roligt det var att få träffas igen efter sommaruppehållet. Den här gången hade vi dessutom massor av olika böcker att prata om eftersom alla läst olika under sommaren. Temat för sommaren var orange, så boken vi valde skulle på något sätt gå i den färgen på omslaget.

De flesta tyckte att temat var roligt och att det gav mycket stor frihet att välja en bok i en genre som man själv tycker om. Någon tyckte att det var lite väl pinsamt att be om hjälp i en bokaffär och då avslöja att vi väljer bok efter utseendet, så hon vågade inte säga det, vilket vi andra skrattade gott åt.

Hur orange boken var diskuterades flitigt. Det var några som opponerade sig mot brandgulheten hos vissa böcker och tyckte att de var både gula, bruna och rosa istället, men alla hade gjort sitt bästa för att hitta en passande bok och det var roligt att se alla olika valen.

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce var lite mellanbra, tyckte hon som läst den. Hon hade även passat på att läsa en bok till som stämde in på temat och det var Joanna Trollopes Marrying the mistress och den tyckte hon var fint skriven så den föll henne bättre i smaken.

A sea of troubles av Donna Leon sades vara en helt okej bok och precis lagom under sommaren, men inget som lämnar några djupare spår efter sig.

En i gänget hade valt en bok med tänkvärdheter av Dalai Lama och sa att det var en bok som hon läste i lite då och då, för det ingen bok att sträckläsa. Dessvärre tyckte hon inte att den var så bra som hon hoppats på.

Hon som valde att läsa Pojken som slutade gråta av Nini Schulman var inte heller så nöjd, för hon tyckte inte att just den boken var något vidare. Hon gillade Flickan med snö i håret, som hon läst tidigare, mer än denna.

Vi har tidigare pratat om Gustavs grabb av Leif GW Persson och eftersom GW står med orange bokstäver valde en i gänget att läsa den. Vi hade pratat så väl om den tidigare att hon tyvärr blev lite besviken och tyckte att det som handlade om de gamla historier som varit uppe i pressen inte intresserade henne. Det om familjen var mer intressant, men sammantaget hade hon hoppats på lite mer.

En tjej, som ofta tycker att det är svårt att hinna med att läsa månadens bok imponerade stort genom att ha läst flera böcker under sommaren. En av dem var Annika Bengtssons Mellan raderna och det var den avslutande boken i en löst sammansatt serie på fyra böcker. Hon hade också hunnit med Glömskelunden och Snökupan av samma författare, men eftersom de inte hade något orange på omslaget fokuserade vi på Mellan raderna och hon tyckte att den var lite dyster men ändå bra. Av dem hon läst av Annika Bengtsson tyckte hon att Glömskelunden var den bästa och där fick hon medhåll av ett par till kring bordet.

Väldigt sällan fin av Sami Said var den bok jag själv valde och här på bloggen skrev jag tidigare att jag gärna såg att någon annan också läste den, för det fanns en del att diskutera i den.Tyvärr var det ändå bara jag som läst den, så jag fick berätta lite vad jag tyckte om den istället. Den var inte helt enkel att komma in i, för det är inte en roman av klassiskt snitt.

Denna debutbok har blivit mycket uppmärksammad och haussad och jag kan till viss del förstå det, för det är alltid spännande att få kliva in i en annan verklighet än sin egen. Här handlar det om ett besök hos en muslimsk invandrare med ursprung från Eritrea och hans upplevlser av de svenskar han möter när han börjar studera på universitetet och vilken inverkar de får på varandras liv. Språket är mycket speciellt och oftast är det intressant att läsa om de kulturkrockar som uppstår, men jag tyckte absolut att den första delen, när huvudpersonen Noha är i Sverige, var betydligt mer givande att läsa om än när han så småningom åker tillbaka till Eritrea.

Denna afton var det bara en bland oss som inte hade läst någon orange bok och faktum är att hon inte hade läst någon bok alls på hela sommaren. Istället hade hon umgåtts med sin man. Det kanske låter som om de just träffats, men i själva verket är det precis tvärtom. Deras barn har flyttat hemifrån och nu har de bara varandra att umgås med på resor och ledigheter. Då blir det inte lika lätt att dra sig undan och läsa en bok. Vi andra, som har betydligt yngre barn, lyssnade fascinerat på hennes berättelse och blev genast lite mer beredda på det som komma skall om några år.

Vi passade också på att prata lite om andra saker. Kvällen inleddes faktiskt med en rundtur i trädgården för kvällens värdinna har otroligt pyssliga och gröna fingrar. Växthuset var fullt av vackra små cocktailtomater och trots att vi nått in i september var det fortfarande fullt av blommor i trädgården. Hon har alltid något spännande projekt på gång i trädgården och just nu håller hon på att göra bäddar där hon ska odla grönsaker och örter nästa år.

Andra klassiska ämnen som dök även denna gång var barnens skolgång, relationer och jobb. Om det kan vi prata hur mycket som helst och det gjorde vi även på den här trevliga träffen. Kvällens värdinna, och en till av bokcirkelflickorna, har ett runt matbord som mäter 150 cm i diameter och det är verkligen trevligt att samlas kring ett runt bord. Alla ser varandra bra och det är lätt att skicka skålar, ostar och bröd mellan oss.

Hela bordet var fullt av massor av godsaker, bland annat två hemmagjorda marmelader, och vi njöt av allt gott som värdinnan lyckas trolla fram, trots att hon så sent som dagen innan kommit på att det var just hon som skulle vara värdinna denna gång. Som tur var hade hon inget annat inplanerat så vi var alla välkomna.

På grund av att ett par flickor har valt att lämna bokcirkeln ( i alla fall för tillfället, då tiden inte räcker till) har vi fått arbeta om schemat då vi ska vara värdinnor. Kika gärna redan nu, så vi vet om vi behöver göra ytterligare justeringar.

September månads bokcirkelbok blir Livet efter dig av Jojo Moyes. Den har blivit en stor succé och ligger för närvarande på tredje plats på pockettoppen. Den handlar om en ung man som råkat ut för en olycka och förlamats från nacken och ner och nu får han en sällskapsdam.

Efter att ha rundat av kvällens alla spännande diskussioner med god choklad var det dags att skiljas åt ännu en gång. Nästa gång vi ses har några av oss varit på mässan Bok och bibliotek i Göteborg sista helgen i september och det är alltid lika trevligt. Bara ett par dagar innan bokmässan öppnar kommer min egen roman Närmare dig ut som pappersbok i formatet storpocket och den kan köpas i Qoola qvinnors monter C00:05 där min förläggare Annika Bengtsson finns med sitt Grim förlag, som gett ut Närmare dig som e-bok och som nu alltså kommer i pappersvariant också.

Det är fortfarande sommarljummet sent på kvällen, men nästa gång vi ses kommer det att vara betydligt mörkare när vi beger oss hemåt ...Kommentarer

Populära inlägg