15 år tillsammans i bokcirkeln





Hos Sofie med Åsa Ö, Cattis, Malin, Catrin och Joanna

Det var fortfarande ljust när vi kom till kvällens värdinna och det kan vi nog konstatera var sista gången för i år. När det är november nästa gång lär det vara mörkt när vi ses och kolsvart när vi skils åt...

Det blev en del avhopp denna dag, men vi var till slut sex personer som träffades och som vanligt hade vi en riktigt trevlig kväll tillsammans och det fanns så mycket gott att äta att vi nog alla åt lite extra för alla som inte kunde komma. Mums!

Övervägande delen av gänget hade dessutom läst eller lyssnat på förra månadens bokcirkelbok så det gick fint att prata om Det kommer alltid en ny himmel av Lori Nelson Spielman, trots att vi inte var så många. Ibland tycker vi väldigt olika om böckerna vi läser, men den här gången var vi alla rörande överens, så det lär gå fort att berätta vad vi tyckte. Dessutom tyckte vi samma oavsett om vi läst eller lyssnat och det är inte heller givet alla gånger.

Vi tyckte alla att idén var bra. Grundstoryn handlar om 34-åriga Brett som skrev en bucketlist som tonåring och tjugo år senare aktualiseras listan på grund av att hennes mamma Elizabeth just dött. Det är ju ganska lätt att tänka sig ungefär vilka livsmål en ung flicka har och listan innehöll mycket riktigt få överraskningar. Vilken tjej drömde inte om en egen hund och häst? Eller om att träffa drömprinsen och få barn? Brett är inget undantag. Elizabeth har under årens lopp känt på sig att dottern inte är lycklig med det liv hon lever, trots att det på ytan ser riktigt bra ut, så hon bestämmer sig för att ge dottern en rejält knuff i rätt riktning i sitt testamente.

Hon börjar med att göra henne arvlös och så får hon i uppdrag att bocka av alla punkter på sin bucketlist för att ha en chans att få sitt arv så småningom. En del saker är lättare och andra svårare men hon har ett år på sig, så det kan gå. Även om vi alla får en klump i magen med tanken på leveranstiden för bebisar och att hennes sambo Andrew tydligt deklarerat att han inte alls är intresserad av barn. Dessutom står det att hon ska försonas med sin far och han är död sedan sju år tillbaka. Bäddat för komplikationer, alltså.

Och ja, visst blir det lite komplikationer och visst blir det också lite dramatiskt ibland, men sammantaget tycker vi ändå att detta är en bok som bjuder på få överraskningar. Tvärtom är den ganska tillrättalagd och även om vi har trevligt när vi läser eller lyssnar, för det har vi, så är det inte en bok som kommer att stanna kvar i våra medvetanden under lång tid framöver. Den känns både ganska amerikansk och rätt så klassisk för sin genre, feelgood på gränsen till chiclit med tanke på det stora kosmetikaföretaget som började som ett litet företag som blev enormt framgångsrikt tack vare att Oprah valde att ta med en av produkterna i sitt program en gång.

Sammantaget tyckte vi att det var en trevlig och läsvärd bok för den som gillar underhållning och relationer, men den är inget vi kommer att grubbla över ens nästa vecka. Även om man faktiskt får sig en tankeställare över hur vi väljer att leva våra liv. Är vi trogna våra drömmar och ideal? En intressant fråga som man kanske inte ens vågar ställa sig för vad händer om man tvekar vid svaret...?

Visserligen är böckerna anledningen till att vi ses varje månad efter 15 år, just den här gången var det faktiskt 15-årsjubileum även om vi glömde bort att hurra för oss, men efter alla år är det så mycket mer vi delar än enbart böcker. Jag tror inte jag är ensam om att bli varm om hjärtat när jag tänker på allt som hänt under våra 15 år tillsammans. Vi har gått igenom så otroligt mycket ihop och vi stöttar varandra på ett sätt som jag skulle vilja säga är väldigt speciellt. Saken är ju den att vi inte alltid hörs så mycket mellan träffarna, men när vi ses är det alltid som om vi sågs igår.

Vi finns för varandra och vi kan både skratta och gråta ihop. Vi kan lyfta ämnen man inte alltid pratar om med vem som helst och vi kan i nästa sekund bli härligt ytliga och diskutera hur snygg (jodå, ni läste rätt - allt handlar inte om rösten ens när det gäller ljudböcker) en uppläsare på Storytel är. Jag älskar den mixen. Det är helt fantastiskt att få ha den här bredden tillsammans.

Den här gången pratade vi en del om våra barn och det gör vi inte alls sällan, men det slog mig denna gång vilket spann vi faktiskt har mellan våra telningar och hur mycket däremellan som är sig ganska likt. Jag tror att jag landar ganska rätt om jag säger att yngsta barnet är kring tio och och äldsta barnet kring 25. Det ger en fin spännvidd. Några har just börjat gymnasiet, andra har just fått körkort och ytterligare andra har ett helt eget liv en bit ifrån mammas trygga famn...

Vi konstaterande bland mycket annat att det är väldigt trevligt att övningsköra med våra barn för vi ser det som kvalitetstid. Det är då vi hinner umgås. Jag tror vi är många som tänkt att det är underbart att vara efterfrågad och faktiskt få ett par timmar i veckan med våra härliga ungdomar. För egen del har jag just glatt mig åt att första barnet fick körkort två dagar efter 18-årsdagen och i samma stund kom ett brev om att jag är godkänd som handledare för lillebror. Så nu laddar vi om!

Vi pratade också om jobb. Det är så lustigt att det aldrig riktigt är sig likt i vår lilla grupp. Det är alltid någon som bytt jobb, gått någon utbildning eller på annat sätt förändrat sin arbetssituation och så var det denna gång också. Det trodde vi nog inte för 15 år sedan, men det händer något hela tiden. Mossa växer som bekant aldrig på rullande stenar och vi är nog den litterära motsvarigheten till The Rolling Stones. ;)

Några i gänget var också på besök på Bokmässan förra helgen och det är alltid lika trevligt. Somliga kom på vinminglet på torsdagen och andra kom på lördagen eller söndagen. Oavsett när är det alltid lika kul för mig i montern, som jag står i tillsammans med Annika Bengtsson på Grim förlag, att det dyker upp kända ansikten. Vid det här laget känner dessutom min förläggare Annika de flesta av mina vänner, så det är idel kära återseenden när vi väl möts.

Oktober månads val av bok bjöd på flera glada tillrop för vi var några som redan köpt boken och ser fram emot att läsa den. Störst av allt av Malin Persson Giolito handlar det om och den har blivit vald till Årets bästa kriminalroman. Vi ser alla fram emot att ta del av den. Alldeles oavsett författarens nära släktskap med Leif GW Persson.

Nästa gång är det november och då ser vi fram emot att få prata lite andlighet och healing, för jodå, det och eteriska oljor ryms också inom vår otroligt spännande bokcirkel!

Kommentarer

Populära inlägg