Våren och vår vårresa på gång

Hos Malin med Sussie, Cattis, Catrin, Sofie och Joanna

Det kändes verkligen att våren på allvar är på gång nu när vi träffades i april. Vi har precis ställt om klockan till sommartid och värmen börjar äntligen komma tillbaka - härligt!

Något annat som är härligt är att vår resa närmar sig med stormsteg. Mer detaljer kring denna finns på mejl och det ska bli riktigt kul att få åka iväg tillsammans. Det är dessutom bra uppslutning, så vi hoppas på ett mysigt dygn tillsammans. Har vi tur är dessutom vädrets makter med oss och vi kan gå en promenad i området eller kanske ta ett glas bubbel utomhus.

Mars månads bokcirkelbok Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead blev en utmaning för somliga. Tre hade läst eller lyssnat på den och två hade påbörjat den men inte läst klart. Den ena, jag själv, tyckte att den var för hemsk, så kraften att fortsätta lyssna eller läsa försvann efter ett tag. Någon gång i framtiden kanske jag fortsätter att läsa eller lyssna, men just nu blev det för mycket elände med alla stackars slavar och deras utsatthet. Inte blev det bättre när en av dem som lyssnat på hela spontant utbrast att just som hon inte trodde att det kunde bli värre, så blev det just det: ännu värre.

Trots hemskheter tyckte de som läst ändå att den var bra och att det var så intressant att läsa om den underjordiska järnvägen att de var tvungna att googla för att se om den fanns på riktigt. Det gjorde den inte, men däremot fanns det en kvinna som hjälpte slavar att fly och hon räddade ett hundratal från sitt eländiga öde. Det blev vi glada över.

Vi pratade också om att den segregering som fanns av människor fortfarande finns runt om i världen och att förtrycket som svarta utsattes för i t ex USA fortfarande ger eko på olika sätt. Spännande diskussion och också sorgligt att vi inte kommit längre.

April månads bok är I en skog av sumak av Klas Östergren. Det ska bli spännande att läsa denna nya roman, för vi är flera som läst honom för många år sedan och uppskattat hans sätt att skriva i till exempel Gentlemen och Plåster. Det ska bli intressant att se vad vi tycker om hans sätt att skriva idag och om vi kan märka några uppenbara förändringar. 2014 blev han invald i Svenska akademien och satt på stol nummer 11 i några år, men 2018 lämnade han den igen.

Precis när de sista skulle gå kom vi att tänka på nästa månads träff. Den är ju lite annorlunda eftersom vi brukar gå ut och äta då. Vi var för få för att fatta något beslut så det fick bli en egen mejltråd om detta. I maj väljer juni månads värdinna boken och på träffen i juni bestäms vilket tema vi ska läsa under sommaruppehållet. Redan nu kan det vara en god idé att fundera på ett passande och lite udda tema. Vi kommer säkert att ha tid att prata om hur vi ska göra i maj under vår resa, men svara gärna i tråden på mejl så vi har lite koll på läget.

Nästa gång vi ses blir på hotell - trevligt!


Kommentarer

Populära inlägg