Harrys Loge av Willy BergNu är den här! Idag släpps den efterlängtade uppföljaren till den charmiga feelgoodromanen Harrys Garage  och Harrys Loge är precis lika varm och fin som föregångaren.

Vi får återigen umgås med vännerna Harry och Krister, som är pensionärer, och den här gången har Harry kommit på den briljanta idén att öppna ett retro-café i en loge på landet. Planen är att sälja gamla prylar som folk känner igen från sin egen ungdom och Harry blir så uppslukad av sin fantastiska idé att Krister känner att han håller på att förlora sin bäste vän. Samtidigt knakar de i fogarna på hemmafronten och Kristers sambo Lillemor lämnar plötsligt en lapp där det står att hon dragit till Köpenhamn.

Författaren Willy Berg skriver på ett lättsamt och humoristiskt sätt men han väjer inte heller för det svåra i livet. Det blir en väldigt fin balans mellan att småfnissa för sig själv och få en klump i magen när det är tufft. Rolig är det till exempel när Harry sitter i godan ro och bläddrar i ett nummer av Fantomen från 1967 när hans nyfunna kärlek Mona ber honom välja mellan en pappfigur och en levande människa i sängen. Harry konstaterar att det är ett svårt val men till slut vinner ändå Mona för han tror trots allt att hon är mjukare än Fantomen. 

Sven Erlander är också en härlig bekantskap. Han äger ett antikvariat i Helsingborg och en är excentrisk figur som Krister stöter på när de är på Bokmässan i Göteborg. Krister bestämmer sig för att hälsa på Erlander och besöka antikvariatet som dignar av bland annat gamla seriealbum som gör Krister lyrisk. Det måste vara något för Harrys Loge, tänker Krister. Alla gillar väl gamla seriealbum som Tintin, Fantomen och Asterix? 

Precis som i förra boken har alla kapitel fått sina rubriker från citat inne i kapitlen och jag tycker att de säger en hel del om innehållet. Här kommer några lysande exempel:

  • En klassisk konspirationsteori
  • Man ska inte slå igen dörren till barndomen för tidigt
  • Tuta om det är något
  • Hundar är som vi människor
  • Jag är jultomten som kommer med överraskningar

Jag har haft det stora nöjet att ha varit redaktör för båda böckerna om Harry och Krister och det har verkligen varit trevligt och mysigt att få lära känna de båda vännerna och att få följa dem en bit på vägen i deras pensionärsliv som är allt annat än trist och stillastående. Det är omöjligt att inte känna sympatier för och charmas av dessa härliga män.

Omslaget är också himla läckert, tycker jag. Man känner igen stilen från den första boken (båda böckerna ges ut av Whip media och Anders Nyman står för omslagen), men den här är varmare i tonen, Både en jukebox och en bensinpump finns med i berättelsen så omslaget slår an tonen perfekt. 

Alla goda ting är som bekant tre, så jag har redan börjat hoppas på en tredje bok om Harry och Krister. Trilogier är ju dessutom så populära i bokvärlden, så jag ser inget som helst skäl till att inte få följa med på ytterligare en sväng med dessa sköna lirare. 

Harrys Loge passar kanske den lite äldre generationen allra bäst, men jag tycker att det är en riktigt mysig bok oavsett läsarens ålder. Är man inte själv pensionär är jag säker på att boken lätt för tankarna till sina egna föräldrar eller kanske mor- eller farföräldrar och då drar man nog en smula på munnen. Dessa pensionärer med sina idéer - och långtråkigt har de minsann aldrig!

Kommentarer

Populära inlägg