Under ytan av Stefan Wallner


Under ytan
av Stefan Wallner är en bok som inte påminner om någon annan. Det är en fascinerande och välskriven berättelse om tre generationer starka kvinnor och den fångade mig direkt. Handlingen kretsar kring Alice, hennes mormor Julia och hennes faster Marianne.

Julia anses vara tokig, men hon är en mästare på att berätta historier. Inte minst om Storsjöodjuret som hon påstår finns på riktigt och är en plesiosaurie, en svanödla. Som liten tror Alice fullt och fast på sin mormor, men ju äldre hon blir desto mer osäker blir hon, för hur skulle ett djur som levde för miljoner år sedan finnas kvar i just Storsjön?

Alice växer upp i den jämtländska byn Trång, flyttar till Uppsala för att plugga och hamnar så småningom i den italienska staden Lecco vid Comosjön tillsammans med sin faster. Där träffar de Guido som ska lära dem italienska, men det är brev och teckningar från Guidos farfar som blir mycket mer spännande än språklektionerna. 

Mormors berättelser väcks till liv och Alice börjar undra om det kanske ligger någon sanning i dem? Kanske var Julia inte så tokig som folk påstod?


Språket är lättläst och kapitlen korta, så man kan likaväl läsa ett kapitel till - och ett till. Man vill ju veta hur det ska gå! Jag läste manuset som redaktör för ett par år sedan och är glad över att boken kommit ut nu, för det är en så speciell historia som jag verkligen tycker att fler borde få ta del av. I maj kommer den även som e-bok och ljudbok. 

Under ytan rekommenderas varmt till alla som tycker om en god berättelse som stannar kvar i minnet långt efter att sista sidan är utläst. 


Kommentarer

Populära inlägg