Livet ut av Ingela Wadbring

Äntligen är den här! Idag släpps den tredje delen i Ingela Wadbrings trilogi om Marija och Iosif och det är förstås jätteroligt. Men samtidigt är det med dubbla känslor jag konstaterar detta, för Marija, Iosif, SiS, Casper och även Madde har blivit som vänner och det känns så sorgligt att jag inte ska få veta hur det går för dem framöver. Det kommer naturligtvis att gå bra, men ändå. Jag har tyckt så mycket om att följa dem under de här åren. 

Livet ut heter den avslutande delen och det är en talande titel för nu ska Marija och Iosif få återstoden av livet tillsammans att fungera. Iosifs multisjuka sambo Almira har dött i covid och sorgen är tung att bära samtidigt som vardagen på många sätt blir lättare att hantera när de inte längre behöver ta hänsyn till henne. 

Dottern Joline är solstrålen i Iosifs liv och snart fem år. Hon var två när han fick veta att hans ytterst tillfälliga förbindelse hade resulterat i en liten flicka och han vill gärna vara en bra och närvarande pappa. Marija, som har en vuxen dotter och ett barnbarn i tonåren, tycker att det är tufft att bli småbarnsförälder på nytt. Dessutom vill gärna Jolines storasyster Cassy följa med under pappaveckorna och ett, tu tre, så kommer även ett tredje barn in i bilden. Det blir en tuff utmaning för Marija, inte minst som Iosif har svårt att sätta gränser.

Trots allt rullar livet på och de bestämmer sig för att både köpa ett nytt hus tillsammans och gifta sig. Marija är inte så intresserad av bröllop, men går ändå med på en borgerlig vigsel och att ha en fest för de närmaste på kvällen. Men festen blir inte alls som de tänkt sig utan en total mardröm.

Författaren lyckas även denna tredje gång berätta en historia som fångar läsaren och får en att fundera över livet och de val man gör. Ingela har en så tydlig känsla för detaljer och det gör att oavsett vad som händer så känns allt fullständigt trovärdigt och det är lätt att sätta sig in i karaktärernas känslor och upplevelser. 

Ingela vill också belysa olika samhällsfenomen som till exempel klasskillnader och politiska motsättningar och det gör att boken blir så mycket mer än bara en relationsroman. Hon tar upp frågor som kanske inte alltid är så bekväma och det tycker jag är både modigt och viktigt. Livet ut är en bok som verkligen passar den tid som vi lever i just nu samtidigt som många frågor är universella och tidlösa. Det kan vara frågor som vad man är beredd att göra för kärleken eller hur föräldraskapet förändras under årens lopp.


Jag har haft den stora glädjen att få vara redaktör för alla tre böckerna och det har varit härligt att få följa karaktärernas personliga utveckling längs vägen. Tänk så mycket som har hänt sedan Och livet bara pågår kom ut på Hoi förlag. I den första delen får Marija veta att hennes livs kärlek Iosif har en multisjuk sambo som han inte tänker lämna utan vill Marija ha honom ingår Almira i paketet. 

Just som hon accepterat detta dyker Madde upp i den andra delen när hon berättar för Iosif att han har en liten dotter. Än en gång får Marija acceptera en annan kvinna i Iosifs liv för Madde blir ju i egenskap av barnets mamma ett naturligt inslag i deras vardag. Här gäller det att få ihop alla Tre liv som del två heter. Livet ut känns som en riktigt fin och varm avrundning på berättelsen om Marija och Iosif. Provläs gärna här

Hela trilogin rekommenderas varmt till alla som är intresserade av människor, det sociala livet, samhällsfrågor och relationer. Böckerna passar också perfekt i bokcirklar där man kan bolla sina egna tankar med andras. Kommentarer

Goodman sa…
Kudos för att du är en pålitlig källa till insiktsfullt innehåll. Tack!

Populära inlägg