När man håller andan av Anna-Karin Kask

Att känna sorg när en älskad person dör är naturligt och en helt accepterad känsla som det ofta är enkelt att prata om, även om det självklart kan vara oerhört jobbigt och tungt - näst intill outhärdligt. Men att känna skuld för att någon har dött är en helt annan sak och något som kan vara omöjligt att ens nämna. Vad gör man av alla de känslor som man inte vill eller orkar prata om och vad gör det med en på lång sikt? Vad händer när man håller andan i över tre decennier?

Anna-Karin Kask har skrivit en mycket gripande och fängslande bok om just detta. Romankaraktären Karin är bara 23 år när hennes sambo i vredesmod lämnar henne efter ett gräl för att aldrig komma tillbaka. En fruktansvärd olycka tar hans liv och kvar blir Karin och deras lille son som bara är två och ett halvt år.

Skuldkänslorna är stora och de lämnar henne inte trots att åren går. Sorgen och skulden håller henne som gisslan år efter år. Trettio år efter olyckan bearbetar hon det som hände genom samtal med den döde sambon och det blir tydligt hur mycket skulden och sorgen genomsyrat hela hennes liv. Hon påminns också om hur sambons mamma reagerade när sonen plötsligt omkom och om vännerna som tyckte att hon borde gå vidare i livet långt innan hon själv var redo att ens tänka tanken på en framtid utan sin älskade. 


När man håller andan
är en bok som berör på djupet och väcker många tankar och känslor. När jag läste manuset som redaktör blev jag alldeles omtumlad för att det var så starkt berättat. Min känsla förstärktes av det faktum att författaren själv förlorade sin sambo i unga år. Boken är alltså en autofiktion, vilket innebär att det är en verklig berättelse skriven i romanform och det gjorde att den kröp in under skinnet på mig. Hur har Anna-Karin orkat? Jag undrar särskilt hur hon orkade med sin svärmor. 

När man håller andan är en bok som man bär med sig under lång tid. Den är så modigt och ärligt skriven och känns så viktig, för skuld är ett tabubelagt område som skulle behöva lyftas. Idag släpps När man håller andanHoi förlag och den finns både som fysisk bok och ljudbok. Provläs gärna här.

Boken rekommenderas mycket varmt till alla som uppskattar välskrivna och tänkvärda böcker om människor och mänskliga relationer. Den är en riktig pärla som det är svårt att lägga ifrån sig och omöjligt att glömma. 

Kommentarer

Populära inlägg