Bokcirkeln på TV!
Tack vare vår blogg hittade SVT oss och nu ska vi vara med i tv-programmet Debatt som sänds på torsdagar klockan 22 från Göteborg.
Eftersom det är Bokmässa i Göteborg till helgen och det finns en debatt om vad litteraturkritikerna tycker och anser jämfört med vad som säljer mest har vi i bokcirkeln blivit inbjudna som gäster. Fyra av oss kommer tillsammans med ytterligare en tjej, som har en annan bokcirkel, att finnas på plats på Lindholmen när kamerorna börjar rulla
Lite tillspetsat kan man säga att det handlar om finkultur kontra fulkultur i böckernas förtrollade värld och detta är verkligen ett ämne som berör och något vi diskuterar då och då i bokcirkeln.
Det ska bli intressant att se hur debatten kommer att bli för i vår bokcirkel tycker vi ofta olika om böcker och det är kanske inte så konstigt att kritikerkåren tycker en sak och den stora massa en annan.
Man kan dessutom läsa böcker av helt olika anledningar. En del vill ha lättsmält underhållning medan andra vill ha ha något att bita i och de allra flesta kanske föredrar en mix där man väljer bok utifrån det behov man har just då.
Jag ska inte gå händelserna i förväg och skriva allt jag tänker och tycker om detta, men titta gärna på SVT1 klockan 22 torsdag den 22 september!
Bilderna är hämtade från SVT Play och Debatt den 15 september. |
Kommentarer
Mina tankar går givetvis i biblioteksriktning (är man utbildad i Borås så är man!) Vad ska biblioteken köpa in? Ska man styras av efterfrågan eller ska man försöka utöva uppfostran av de breda folklagren? Jag antar att inga renodlade varianter förekommer, bland folkbiblioteken i alla fall, men kanske har jag fel.
Någon gång har jag hört argumentet att "ful-litteraturens" böcker inte är dyra, så dem kan människor köpa för egna pengar, medan de finare böckerna är dyra och därför ska det satsas på dem. Knivig situation detta. Jag känner personer som inte har pengar så det räcker till mat om de ska betala elräkningen. Vilka böcker har de tillgång till? om de tycker om att läsa förstås, och har ork nog att göra det i sin situation, och inte minst: om de har råd att förnya eventuella glasögon om och när det behövs. Nobelpristagare och biografier kanske inte står högst på listan, tänker jag fördomsfullt. Vad tror du Joanna?
Det med biblioteken och deras böcker är en mycket intressant fråga! Jag tycker nog spontant att det ska finnas en rejäl bredd på vilka böcker det finns på ett bibliotek. Jag tycker att man ska akta sig för att styra läsandet för mycket och jag tycker dessutom att all läsning är av godo. Även serietidningar kan vara en väg in i läsandet.
Om jag ska vara ärlig så tror jag att det är ganska få människor som har just Nobelpristagarna överst på sin önskelista. Inte ens jag, som gillar att ha något att sätta läständerna (inte löständerna!) i väljer automatiskt en Nobelpristagare. Några är bra, men några är inte min tekopp, helt enkelt. Och då lever jag ändå inte den typen av liv som du beskriver så målande...
Jag är mycket nyfiken på vart debatten kommer att ta vägen imorgon!