Cayenne - kryddpojken med bett


Har du en katt? Eller har du haft en katt? Tycker du möjligen om katter? Eller djur i allmänhet? Då måste du läsa Cayenne - kryddpojken med bett av Annika Bengtsson.

Boken finns med i Adlibris julkampanj som den perfekta julklappen till alla kattälskare och det är bara att hålla med. Det är en lättläst och trivsam bok där smilbanden åker upp lika ofta som man förfasar sig över att stackars Cayenne varit i slagsmål ännu en gång och behöver ta en tur till veterinären. Det tycker han inte om alls. Han är förmodligen den mest motsträvige lille patient de haft på kliniken och bara det är ju sött.

Dessutom manipulerar han gärna sin matte, så han ska få exakt den maten han föredrar precis när han önskar. Och så är han en riktig fegis innerst inne, trots att han är stor som ett smärre lejon.

När han var liten älskade han att bita i sladdar och arma matte fick vara mycket uppfinningsrik för att han till slut skulle sluta tugga sönder dem. När hon strök senap på sladdarna blev han bara glad över kryddan, så det var först när tabascon kom fram som det blev lugn och ro på sladdfronten.

Boken om Cayenne släpptes samma dag som kryddpojken fyllde tio år och består av kåserier som matte Annika Bengtsson skrivit under årens lopp. Efter varje kåseri finns nyskrivet material som lite mellansnack och det gör att det blir en väldigt gjuten bok. Utan dem hade det känts lite tomt, så det tycker jag var smart.

Jag har läst tre böcker av Annika förut och det är romanerna Kråkprinsessan, Glömskelunden och Snökupan. Författaren har ett härligt språk och ett gott driv och trots att kåseriboken om Cayenne skiljer sig rejält från de tre romanerna märks det gedigna hantverket som bara en skicklig författare bemästrar.

Cayenne - kryddpojken med bett är en mycket trevlig julklapp och också prissatt för att fungera som en gå-bort-present. Det fick jag veta när jag intervjuade Annika under Bokmässan i Göteborg i september.

Istället för en blomma eller en flaska vin passar den här charmiga boken utmärkt.
Kommentarer

Annika sa…
Åh så fina ord! Jag är djupt tacksam och ska berätta för Cayenne hur fint han blivit omskriven.
Hoppas Cayenne spinner fint när du berättar, Annika, för det känns redan som om vi känner varandra, trots att vi aldrig träffats! Vilken katt! Och vilken berättarkonst!

Populära inlägg