Flyttad träff blev välbesökt


Hos Camilla med Fia, Sofie, Gerd, Sussie, Åsa Ö och Joanna

Vi skulle träffats den första onsdagen, precis som vanligt, i januari, men en efter en droppade av olika skäl av och till slut, samma dag, blev till och med månadens värdinna sjuk. Resultatet blev att vi flyttade bokcirkelträffen en vecka och det visade sig vara en lyckträff för nu kunde betydligt fler komma.

Vi samlades denna snöfria och nästan vårliga januariafton kring värdinnans runda bord och i den öppna spisen sprakade brasan. Allsköns läckerheter stod framdukade och det var trångt på det stora bordet. Ostar samsades med marmeladburkar och grönsaker med frukt. Min favorit på bordet var utan tvekan det som såg ut som köttbullar, men visade sig vara små skorpor bakade med hasselnötsmjöl och fikon. Otroligt gott!

Disciplinerade som vi är började vi aftonen med att tala om vilka böcker vi hade läst under julledigheterna. Vi hade två val som vi alltid har i december. Det ena var att läsa en bok av årets nobelpristagare och den här gången var det Patrick Modiano som fått priset. På förra träffen bestämde vi oss för att det andra alternativet skulle vara att läsa om en favoritbok och se vad vi tyckte om den numera.

En hade läst om en av Enid Blytons Fem-böcker och hon konstaterade att den håller bra även idag. Hon tyckte att det, trots att det är en bok för yngre läsare, var spännande läsning. Både språket och tempot höll ännu måttet.

En annan hade läst om en bok av Sidney Sheldon, men den verkliga favoritboken av författaren hade varit utlånad på biblioteket så det fick bli en annan titel Den hade varit sådär och hon konstaterade att den var betydligt bättre för ett par decennier sedan.

Två hade gett sig på årets nobelpristagare och båda hade valt den bok som var lättast att få tag på när det stod klart att Modiano vunnit nobelpriset i litteratur 2014 - Lilla smycket. Ingen av de två läsarna hade blivit direkt fångad av historien. Den kändes, trots att den var tunn, ganska seg och även layouten kritiserades. Texten fyllde sidorna alltför mycket och det blev en tjock och mastig textmassa att ta sig igenom, trots att den alltså inte alls var omfångsrik egentligen.

Vi har haft en liten diskussion i en mejltråd om huruvida vi ska uppvakta varandra när vi fyller 50 eller inte. Det var så svårt att fatta beslut i frågan att vi bestämde oss för att ta upp ärendet IRL istället och på senaste träffen var det äntligen dags. Det gick betydligt snabbare än vi trodde och det visade sig att endast en person var lite tveksam till det hela. I mejltråden hade hon skrivit att bokcirkelträffar skulle hållas fria från firande, men att vi förstås kunde köpa en present om vi blev bjuda på födelsedagsfest vid ett annat tillfälle. När vi nu kollade av läget tyckte hon att det var helt okej att samla ihop till en liten present, trots allt.

Men en annan bokcirkeltjej hade annars ett kreativt föreslag som fick oss att gapskratta så att tårarna rann. Nejsägaren behövde inte vara med på insamlingarna och när det så småningom blir dags för henne själv att fylla 50 år, så får hon ingen present utan istället en bild med saker som hon KUNDE fått. Haha, det var riktigt frigörande att skratta så - så fruktansvärt roligt sagt!

När vi samlat oss igen fortsatte vi att prata om lite allt möjligt kvällen flöt som vanligt på i rask takt. Då och då stoppade vi in ett nytt vedträ i brasan för det var en både mysig och vacker värmekälla denna afton.

En sak som vi funderar på är om vi ska göra något tillsammans igen. När bokcirkeln funnits i tio år åkte vi till ett spa och firade i ett dygn. Vi funderar på om vi skulle göra något liknande framöver och det förslag om både nytt spabesök och en tur till Malmö. Någon föreslog att vi kunde åka på något bokrelaterat och då dök även tanken på att åka till något ställe som har en mordgåta som evenemang. Vi tyckte att det mesta lät kul, men får fortsätta att prata om det nästa gång.

Vi har bestämt att vi någon gång under 2015 ska åka till Böttö i alla fall, men exakt när det blir är inte klart ännu. Mycket hänger ju på väder och vind. På grund av detta kommer eventuellt att de kommande träffarna att påverkas. Vi kanske byter värdinneskap och plats vid ett par tillfällen under året för att få till det. Därför är det viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad via bokcirkel.se, för här för vi in alla nya beslut när vi väl har fattat dem.

Nästa månads bok är Förr eller senare exploderar jag av John Green och det är en bok jag personligen ser väldigt mycket fram emot att få läsa. Jag har hört så mycket gott om den, så det ska bli väldigt spännande att äntligen få läsa den. Filmen vill jag också se.

Efter en mycket trevlig afton med många glada skratt och lite allvar var det till slut dags att skiljas åt. Nästa gång vi ses har en i gänget fyllt 50 och nu vet vi att vi innan dess behöver samla ihop till en present.

För hon vill i alla fall inte ha en bild med saker hon kunde ha fått på!Kommentarer

Krönikören sa…
Helt underbar idé! Den plankar jag rakt av till nästa gång jag har att göra med någon firamotståndare ;)

Populära inlägg