Tankar kring När mormor fick cancerIgår berättade jag att jag fått tre barnböcker av Idus förlag och att ett av förlagets fokusområden är Lätta böcker - om svåra saker. Jag tyckte så mycket om När mammas tankar ändrade färg av Sara Galli och Mats Molid och inte minst för de moderna illustrationerna i milda toner och kantiga former.

Dagens bok När mormor fick cancer - En bok om livet av Minna Paananen och Elisabeth Widmark är något av en motsats rent bildmässigt. Här är det mustiga och mättade färger, rätt runda former och söta små bonusfigurer som lever sina egna liv här och var på sidorna. Det är sommar, syrenbersån står i full blom, hönorna jagar varandra och livet är härligt att leva för alla. När mormor fick cancer är en bilderbok av klassiskt snitt men ändå med en väldigt personlig stil som är lätt att tycka om för både stora och små.

Plötsligt händer något i den glada värld som består av cykelturer och bastubad. Något som förändrar allt och det som titeln redan avslöjat. Mormor får cancer. Huvudpersonen, barnbarnet Siri, vet inte så mycket om cancer, men hennes mamma förklarar mycket pedagogiskt vad som händer i kroppen när cellerna okontrollerat växer och bildar tumörer och hon svarar ärligt på frågan om man kan dö.

Lägg särskilt märke till de söta små figurerna som
ligger i varsin liten badring och guppar i sjön. 
Mormor får medicin, tappar håret, opereras och tiden går. Boken visar en tuff verklighet som många barn säkert känner igen från sina egna liv - hur en stark och frisk släkting plötsligt blir så sjuk att den måste vila mest hela tiden och hur en persons sjukdom påverkar många personer runt omkring.

På baksidan av boken står det "Det här är en varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära. Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas."

Så är det verkligen. Värmen och kärleken som genomsyrar boken illustreras på ett perfekt sätt genom de färgstarka bilderna. Inte kan väl en mormor som döljer sitt skalliga huvud under en röd sjal med blå fjärilar på dö? Hon hann ju inte ens bli gråhårig innan håret föll av i stora tussar.

När mormor fick cancer är det tunga ämnet till trots en fin bok om livet och att stötta varandra genom svårigheter.

Kommentarer

Populära inlägg