Tankar om Laga fisk helt enkeltI en Facebookgrupp bad kokboksförfattaren Gunnel Sandquist om tips på bokbloggar som kan tänka sig att skriva om hennes bok Laga fisk helt enkelt. Jag som väldigt ofta lagar fisk, inte minst för att jag inte äter varken kött eller fågel, blev genast nyfiken på boken och anmälde mitt intresse. Bara någon dag senare damp den ner i brevlådan - trevligt, så stort tack!

Laga fisk helt enkelt har som titeln antyder en enkel filosofi; det ska vara lätt att laga fisk och det ska inte enbart vara lätt att laga den, utan det ska vara smidigt att komma över råvarorna också. Det är en tanke jag gillar, för alla bor inte så lyxigt som min familj gör, på västkusten med stor tillgång till färsk fisk. Recepten i den här boken bygger istället på råvaror som författaren köpt i sin vanliga mataffär i en liten ort i Västergötland.

Ett tjugotal recept finns i boken och de är fördelade på ett typiskt kokbokssätt; receptet på ena sidan och en bild på rätten på den andra. Dessutom är det gott om bilder från västkusten däremellan. Recepten är både klassiska som Laxkotlett med romsås och lite nyare med en twist, som Tantröra som en variant på Gubbröra.

I slutet av boken finns information om de fiskar och skaldjur som finns i recepten och där får man veta både var de lever och deras olika näringsvärden. Praktisk information för den vetgirige eller för den som räknar kalorier.

Jag som lagat mängder av fiskrätter på hyggligt avancerad nivå de senaste decennierna är kanske egentligen inte den tänka målgruppen för denna kokbok, men den passar utmärkt som inflyttningspresent till någon ungdom som just flyttat hemifrån eller till någon hemmakock som vill komma bort ifrån vardagens köttbullar och spagetti utan att göra några större åthävor. Här känns det lätt att ta ett paket hokifilé ur frysdisken istället för ett paket köttfärs ur kyldisken.

Det är nämligen fullständigt uppenbart i boken att författaren har rätt; det ÄR enkelt att laga fisk helt enkelt.


Kommentarer

Populära inlägg