Tips på ljudböcker


Här är några fysiska böcker jag gillar - alla utkomna på Grim förlag.

Jag är en utpräglad bokmänniska. Med det menar jag både att jag tycker om att läsa och att jag gillar själva boken. Jag älskar böcker som fysiska ting - tycker om hur de känns i tyngd och format, gillar att bläddra i dem, ibland till och med att lukta på dem. Det är det yttre. Till detta kommer själva orden, språket och och det visuella i att se vad som är löpande brödtext, dialog och kanske dagboksanteckningar, brev eller liknande.

Det är så mycket som ryms i en fysisk bok och det är därför som jag har haft så oerhört svårt att lyssna på böcker. Jag har gjort några halvhjärtade försök, men jag saknar en dimension i ljudböcker. Många av mina bokcirkelflickor lyssnar dock på månadens bok istället för att läsa den och de gillar det. Dessutom har jag den senaste tiden tillbringat ovanligt många timmar i bilen och då passar det bra med en ljudbok i öronen.

Alltså bestämde jag mig för att ge ljudboken som fenomen en ärlig chans.

Först ut blev november månads bokcirkelbok, Hustrun av A S A Harrison, och jag lyckades faktiskt ta mig igenom hela boken lyssnande. Den funkade riktigt väl som ljudbok och jag tror inte att jag gick miste om någon rent språkligt. Mer om åsikterna kring denna kommer efter vår nästa bokcirkelträff.

Peppad av mitt första försök fortsatte jag med en bok som jag var riktigt nyfiken på och där jag till och med tänkte att det kunde vara en fördel med att lyssna jämfört med att själv läsa. Anledningen till det var att författaren själv läser sin bok och även om den inte sägs vara självbiografisk finns det sannolikt drag av verklighet i den.

Jag talar om Martina Haags senaste roman Det är något som inte stämmer, som handlar om den framgångsrika författaren Petra som blir övergiven av sin man programledaren Anders sedan han varit otrogen med Klara. Man behöver inte vara speciellt insatt i skvallerbranschen för att se uppenbara likheter mellan Martina Haags eget liv och den fiktiva karaktärens. Makarna Haags skilsmässa slog ner som en bomb för ett par år sedan.

Och nog är Det är något som inte stämmer en uppgörelse på många plan. Men den är också på något sätt inte bitter i första hand utan uppriktigt ledsen. Drömmen om den eviga familjelyckan har slagits i kras och det är i sprillrorna av den som boken är skriven. Petra är bedragen och slängd på soptippen och det känns. Parallellhandling i en fjällstuga hade kanske kunnat kvitta lite, för det är när Petra befinner sig i Stockholm och Anders säger till barnen att han finns kvar under eftermiddagen för att svara på frågor sekunden efter att han sagt att han inte älskar barnens mamma längre det bränner till. Eller när Petra lappar ihop sig hjälpligt för att vara med på Bokmässan i Göteborg och signera böcker och blir påhoppad av journalisten på Expressen som det verkligen svider.

Och allt detta hör vi med Martina Haags egen röst. Det är möjligt att hon skarvar och hittar på i boken och det får hon som författare, men det spelar faktiskt ingen roll - det är nära alldeles oavsett. Jag har läst de flesta av hennes böcker och tycker att allt hon skriver är extremt lättläst och ofta rätt roligt, men det här är hennes absolut bästa bok. Den har ett bra driv och känslorna fullständigt kryper in i mina öron.

Jag lyssnar på boken nästan i ett svep för det går inte att sluta. När sista ordet är sagt funderar jag på om jag ska höra den en gång till. Det kostar ju inget extra. Det är ett riktigt gott betyg och jag tänker tipsa mina bokcirkeltjejer om den när vi ses nästa vecka, för jag tror att alla kommer att bli berörda och tycka att den är riktigt bra.

Näst på tur blev Lotta Modins Ur jord är de komna, som är något så nyskapande och intressant som en miljöthriller. Eftersom den handlar om miljö finns den över huvud taget inte som pappersbok så vill man ta del av den får man göra det som e-bok eller lyssna på den och då valde jag att lyssna på den.

Det är ingen märkvärdig historia egentligen. Kortromanen handlar om det unga paret som flyttar ut på landet för att odla ekologiskt och leva nära naturen med sina tvillingpojkar. Jag lyssnade på den i tisdags och plötsligt hör jag att det är första advent på söndag och det tyckte jag var riktigt läskigt för det är ju faktiskt första advent på riktigt på söndag.

Men varför var det så läskigt?

Jo, för att boken handlar om naturen och hur den förändras. Naturkatastroferna runt om på jorden blir bara fler och de kommer dessutom närmare. Här i Sverige har mördarsniglarna, som i sig är rysligt äckliga, muterats till supersniglar och förökar sig i enorm takt. Livet på landet blir inte riktigt som det unga paret har tänkt sig, skulle man kunna sammanfatta det hela.

Det är som sagt ingen märkvärdig historia, utan istället väldigt vardagsnära och det är just det som gör att boken blir så otäck. Tiden fortsätter att gå, så innan boken är slut når vi en liten, liten bit in i framtiden men vi är absolut inte på 2093 eller rent av 2142, utan det är i den nära framtiden de här läbbiga supersniglarna finns och det får mig att rysa.

Välskrivet, vardagsnära och läskigt summerar mycket väl mina tankar kring Ur jord är de komna.

Efter de här tre välfungerande ljudböckerna lyssnar jag nu på Tid : livet är inte kronologiskt av Alex Schulman och Sigge Eklund. Precis som i Martina Haags fall läser de själva sina texter och det passar alldeles utmärkt. Även här är det svårt att sluta lyssna för de lämnar ut både sig själva, sina föräldrar och faktiskt även sina barn.

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men jag gillar faktiskt ljudböcker. Troligen kommer jag att välja en fysisk bok även i framtiden om jag tror att språket i sig är en avgörande faktor för hur bra jag kommer att tycka att den är, men jag måste säga att ljudböcker absolut har sina poänger.

Jag har blivit en ljudbokslyssnare - nu kan allt hända!


Kommentarer

Lotta Modin sa…
Åh. Stort tack för de orden. Vilken egoboost! Vänta. Jo, rumpan får fortfarande plats i stolen ;)

Martina Haags bok har jag bara hört gott om. Och så även av dig. Hmm. Måste kanske lägga till den på läsa-listan.
Haha, Lotta! Du är så kul! Jaaa, du måste absolut lyssna på Martina Haag - så bra och gripande!

Populära inlägg