Årets första bokcirkelträff med nyttigheter


Hemma hos Fia med Åsa Ö, Millan, Catrin, Malin, Åsa K, Gerd, Cattis, Sussie och Joanna

Det har hänt en hel del kring månadens värdinnas hus de senaste åren så vyn är nu helt annorlunda när man kommer längs gången jämfört med förr. Istället för skog har det byggts ett helt bostadsområde och gatlamporna lyser upp den förut så kolsvarta miljön.

Även inomhus hade det hänt en finurlig sak; ett bord som går att ställa fram och ta bort precis som man behagar hade krokats fast i trappan upp till loftet - både smart och smidigt, tyckte vi.

Men det runda bordet som är så trevligt att sitta vid var kvar och den här gången var det gott om stolar kring det, för vi var tio flickor på plats och det var inte illa. Alltid jättekul när så många kommer och då går kvällen extra fort för det är så mycket vi vill hinna prata om.

Som vanligt bjöds vi på en massa goda saker och den här gången även på två spännande marmelader; en med gröna tomater och en hemgjord av plommon. När vi ätit så många mackor och kex vi förmådde var det dags för det lilla söta efteråt. Eftersom det var första träffen på det nya året ville värdinnan vara lite nyttig och bjöd på yoghurt med honung, bär och nötter. Vi var alla överens om att det var fantastiskt gott.

Dessutom fick vi champagnetryffel och trots att vi var många som skrattade och inte vågade ta först eftersom vi blev lite uppsträckta med det nyttiga i yoghurten, så vågade vi till slut i alla fall och allt var så gott så.

Under juluppehållet hade vi som uppdrag att lyssna på en bok och det hade de flesta lyckats med. Det blev inte ett så väldigt strukturerat samtal, så vi sa att vi får ta upp den där lyssnartråden igen nästa gång för vi skulle vilja fördjupa oss mer i både böckerna och uppläsarna. Några hade försökt att slå två flugor i en smäll genom att både lyssna på en ljudbok och då välja 2015 års nobelpristagare i litteratur, Svetlana Alexijevitj.

Någon passade på att lyssna på De sista vittena eftersom den passande nog gick som radioföljetong på P1 i uppläsning av Evabritt Strandberg just över julledigheten. Andra lyssnade på Kriget har inget kvinnlig ansikte som finns på bland annat Storytel. Ingen hade lyssnat klart av olika skäl, men någon tyckte att det påminde om ett extremt utökat sommarpratsprogram och att det kändes långt med 14 timmar och bara hört fyra eller fem av dem.

När vi var inne på att lyssna pratade vi även om radioprogram, olika programledare och programmens innehåll. Vi konstaterade att mycket av lyssnandet på morgonen bygger på relationer med programledarna. Det är ofta ganska flamsigt på flera kanaler och det är svårt att stå ut med flamsigheten innan man byggt upp en relation till programledarna. När man har gjort det kan man tycka att det är lite befriande att inte ta allting så allvarligt och rent av tycka att det är skönt att de i studion inte känner till saker och ting utan istället blir glada när någon lyssnare ringer in och upplyser dem om sakernas tillstånd.

För de mer seriösa fungerar alltid P1 Morgon som sällskap. Vi var några som öste beröm och kärlek över den alltid lika påläste och vakne (det är ändå tidigt!) programledaren Johar Bendjelloul. Han har alltid total koll på läget och har inga som helst bekymmer att intervjua någon på engelska och sedan raskt översätta alltihop helt perfekt innan han i en flygande fläng ställer nästa fråga. Dessutom har han en mycket behaglig röst.

Vi pratade också om Luringen med Mix Megapols Morrgongäng och det är ett fenomen som delade in oss i tre tydliga läger; de som älskar dem, de som blir nervösa av dem och genast stänger av och de som ibland står ut med att lyssna men ibland måste stänga av.

Det blev även en del om det här med att ha allt större/äldre/vuxna barn. Det innebär en hel del förändringar för oss föräldrar och det är inte alldeles enkelt att hänga med i svängarna. Någon har redan varit med och hjälpt till och köpt en lägenhet till ett barn medan andra budar just nu. Andra undrar när ungdomarna är mogna att gå på festivaler och åka utomlands själva. Det finns massor av tankar och åsikter där och det är helt klart något som vi kommer att prata mer om.

Till slut blev det dags för kvällens värdinna att plocka fram månadens bok och det blev Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty som just nu toppar försläjningslistan i Sverige. Dock var det inte därför hon valt den utan för att en kompis rekommenderat  den. Flera av oss hade hört talas om den men faktiskt hade inte en enda läst den trots detta, så det ska bli intressant att se vad vi tycker om den.

Vi har lite extra kort om tid i januari, så det är bra att börja direkt för redan den 3 februari ses vi igen. Hemsidan blev dessvärre ovanligt sent uppdaterad denna gång och det berodde faktiskt på att jag inte kommit in på instrumentpanelen och kunnat göra det. Efter upprepade försök flera dagar i rad kom jag idag på att det kanske kan hjälpa att byta webbläsare, så jag växlade över från Safari till Firefox och då verkade jag kunna komma in, men då dök problemet med lösenord upp. Jag har ju haft mitt lagrat  på Safari i flera år, så först blev jag alldeles kall och tänkte att jag inte skulle kunna komma på det, men jodå, jag kunde det. Puh.

Så nu ligger infon här och vi ses om bara femton dagar igen.

Det blir trevligt - som alltid!
Kommentarer

Populära inlägg