Åsa Persson debuterar på Grim förlag


Idag är det äntligen dags för Åsa Persson att debutera på Grim förlag med romanen Skuggor av ljus

Det är omöjligt att inte bli berörd av Ebba som bor ihop med den unge Mattias, som är både svartsjuk och manipulativ. Trots det är han hela hennes värld och hon accepterar snart att kallas både fet och värdelös. Och att ställa upp på sex närhelst Mattias kallar.

På sin praktikplats som städerska hos polisen träffar hon Kåre, som fastnat i sorgen efter sin fru och som överlevt en svår olycka på jobbet. Två sargade själar möts. Den ena har aldrig fått uppskattning för något i sitt liv och den andre har mist allt han haft.

Skuggor av ljus är en roman om utanförskap, sex och våld. Och att bejaka det som gör minst ont av helvetets olika nyanser. Sanning och förnekelse glider samman och blir ett. Vägen ut går genom fienden. Men är det som står att vinna värt priset det kostar att nå dit?

Det var i oktober 2015 som Annika Bengtsson på Grim förlag fick ett mejl från Åsa där hon bifogade de 40 första sidorna av romanen. Eftersom Grim är ett litet förlag med få författare vägs alla inkommande manus på guldvåg innan de får ett ja, vilket är sällan, eller ett nej, vilket är oftare.

Det var något i manuset som gjorde Annika så pass intresserad att hon ville läsa mer och glad i hågen skickade då Åsa in resten. Efter en genomläsning, där Annika fortfarande var positiv, gick manuset vidare till mig som redaktör. När även jag läst manuset var vi överens; Åsa har en laddad story och hon kan skriva - det här kan bli riktigt bra.

I februari förra året skrevs kontrakt och idag är det alltså äntligen dags för Skuggor av ljus att möta omvärlden. Releasedatumet har visat sig sammanfalla med karaktären Kåres födelsedag och dessutom älskar Åsa måndagar, så dagen är mycket välvald.

Om ni tycker att det är lång tid mellan oktober 2015, då manuset kom in, och februari 2017, då boken kommer ut, är det ingenting mot hur lång tid det tagit för Åsa sedan hon först började skriva på detta manus.

Det är faktiskt hela tjugo år sedan hon började teckna ner berättelsen om städerskan Ebba och polisen Kåre. Vid ett tillfälle var hon beredd att sluta skriva och det var när hela manuset blev totalförstört sedan hon spillt vatten på det värdefulla USB-minne där manuset fanns.

Som tur var bestämde hon sig för att börja om från början och det är hon glad för idag. Hon tycker nämligen att hela berättelsen blivit så mycket bättre sedan omskrivningen.

Jag är övertygad om att Skuggor av ljus kommer att beröra varenda läsare. Det är en välskriven, spännande och otäck historia som fångar in läsaren direkt. Har man väl börjat läsa måste man få veta hur det går för Ebba och Kåre.

Och för Mattias och Jens. Och för Katrin.


Kommentarer

Jan-Eric Boo sa…
Jag hade förmånen att få vara testläsare till detta manus på ett tidigt stadium. Som polis kan jag vidimera att så här ser livet ut för en del. Åsa har således enligt mig, återgett en historia, som är både trovärdig och logisk och Ebba kunde vara klippt ur ett av många ärenden jag som polis kom i kontakt med. Lycka till med lanseringen.
Så roligt, Jan-Eric, att du tycker att Åsa har lyckats med sin berättelse! Verkligen kul att höra från någon på insidan, så att säga! TACK för dina positiva ord! Ha det gott! /Joanna

Populära inlägg