Runstreak - att springa varje dag av Daniel Karlsson

Alla som känner mig det minsta vet att jag inte är någon löpare. Över huvud taget är jag väldigt ointresserad av idrott, skulle man kunna säga utan att ta i. Men jag har aldrig varit så nära att börja springa som när jag, som redaktör, läste Daniel Karlsson inspirerande bok Runstreak - att springa varje dag. Vilken härlig människa denne Daniel är! Han är ett energiknippe utan dess like och en del av sin energi använder han till att springa varenda dag. Exakt varenda dag - året om. Oavsett väder.

Detta har han till dags dato hållit på med i 599 imponerande dagar. Imorgon springer han för sexhundrade gången och jag kan inte annat är häpna över målmedvetenheten, styrkan och viljan.

Han är inte bara löpare utan också trollkarl, med bland annat barnprogrammet Den itusågade Kaninen som fin merit, och när han kombinerar dessa två stora passioner kallar han det träningstrolleri. Han menar i sin nya bok, som släpptes på Bokmässan för två veckor sedan, att runstreak är en träningsform som passar alla och det var antagligen därför jag faktiskt och oväntat blev nyfiken på vad det egentligen handlar om.

Daniel vill förändra vår bild av träning. Han vill att vi ska sluta se träningen som ett nödvändigt ont som är bäst när den är över för den här gången och istället se träningen som något vi längtar till. Han jämför med att se det hela som ett ruckel eller som en lyxvilla. Det är ju rätt givet att man inte längtar till ett ruckel, men kan man se träningen som en lyxvilla kanske det känns mer lockande att tillbringa lite tid där.

Daniel Karlsson sprang två varv runt montern
när någon köpte hans bok på Bokmässan. Kul!
Det finns endast två kriterier för att man ska uppfylla en runstreak och det är att man springer minst en engelsk mile (1,6 kilometer) varje kalenderdygn. Om man gjort detta i två dagar är redan runstreaken igång. Sedan är det "bara" att fortsätta. Lätt som en plätt - åtminstone på pappret.

I boken svarar Daniel på många olika frågor man kan ha som nybörjare. Några är av dem handlar om varför han springer varje dag, vad som händer om han blir sjuk och hur han, som dessutom har både en sambo och tre små barn som behöver hans uppmärksamhet, hinner springa varenda dag. Vettiga frågor som Daniel förstås besvarar utan problem.

Några härliga rubriker i boken är Mirakelgodiset, Våga fjantspringa samt Årstidernas gåva. Nog måste man le när man läser detta? Vem vill inte ha mirakelgodis liksom? Att fjantspringa låter väl som något vem som helst borde klara? Och istället för att gnälla över att det nu på hösten är på väg att bli både kallt och halt, ska man självklart se de olika årstiderna som en gåva.

Enligt Daniel finns det massor av skäl att träna och han menar på fullaste allvar att runstreak är något som passar alla som kan röra sig. Han förklarar att alla kan träna upp sin förmåga så att de lyckas springa 1,6 kilometer och sedan är det bara att köra på. Daniel själv improviserar ofta när det gäller sträckan. Beroende på hur kroppen känns kanske det råkar blir ett par, tre mil istället för den engelska mile som är obligatorisk. Bara för att det räcker med att springa 1,6 kilometer måste man naturligtvis inte nöja sig med det. Springa längre är absolut tillåtet.

Daniel är inte ensam i boken, utan han har bjudit in några av sina runstreakande vänner att berätta sin personliga historia också. Även de är väldigt inspirerande när de delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Ellen Westfelt är en av dem och hon är den som har Sveriges allra längsta runstreak. Hon började springa den 4 september 2013 och sedan dess har hon sprungit varenda dag. Det betyder att när hon springer idag gör hon det för 2 229:e gången. Varje dag i över sex år, alltså. Jag kan knappt ta in det. Det är så ofattbart lång tid. Men hon skriver om det på ett så jordnära och avslappnat vis att man på något sätt inte tycker att hon är så märklig som det först kan verka. Tvärtom skriver hon att hon vill att hennes runstreak ska vara lika naturlig och självklar som att borsta tänderna. Och efter drygt sex år är den säkert det.

Martin Lundström, även känd som fakiren Orthae, Emmy Karnerud, Helena Dahlström och Thomas Heiderup är de andra medverkande runstreakarna och de har alla intressanta historier att berätta.

Jag fick också vara med i denna grymma bok! TACK!
Runstreak - att springa varje dag är tack vare Daniels härliga sätt att både tänka och skriva en riktigt inspirerande och engagerande bok. Han är inte som folk är mest, men på det bästa av sätt, och vill du läsa mer om honom och hur han ser på livet och träning kan jag tipsa om en intervju jag gjorde med honom för några veckor sedan. I intervjun berättar han att boken egentligen är en faktabok om löpning, men att han ville att den skulle bli något mer än bara det, eftersom han själv tycker att böcker om löpning är så tråkiga. Han ville hellre ha en blandning mellan en träningsbok och en filosofisk bok. En träningsfilosofisk bok, helt enkelt.

Det är faktiskt exakt det jag tycker att det blev också.

Kommentarer

Populära inlägg