Hej, får jag störa din ångest? av Linda Zetterström



Alla skulle väl vilja ha en snäll och omtänksam storasyster som knackar på dörren när man känner sig nere? Någon som verkligen bryr sig om en och säger att man är värdefull? Någon som hjälper en framåt när man själv fastnat i sina negativa tankar och inte kommer loss? Någon som säger att man är för bra för att inte ta plats i den här världen? Någon som säger att man är starkare än sin ångest?

Precis så känns det att läsa Hej, får jag störa din ångest? av Linda Zetterström. Hela boken känns som en rar, gullig och omhändertagande storasyster som inte enbart kramas och är förstående utan också hjälpsam och handlingskraftig. Hej, får jag störa din ångest? är en otroligt varm och fin handbok i ångesthantering och den är dessutom skriven på ett väldigt lättillgängligt, och ibland rent av roligt, sätt. 

Författaren Linda Zetterström är specialistsjuksköterska inom psykiatrin och hon arbetar framför allt med hembesök. Genom att knacka på hemma hos sina patienter stör hon deras ångest. För att hjälpa dem ville hon ge dem några tips som de skulle kunna använda sig av. Tipsen tänkte hon samla i en broschyr som hon skulle dela ut till både patienter och kollegor, men projektet växte och växte och till slut blev det en hel bok, som nyligen kom ut på JW förlag.

Linda Zetterström diagnostiserades redan som barn med autism och har också själv drabbats av psykisk ohälsa under sitt liv. Genom att vara öppen med detta hoppas hon att kunna bidra till att minska det stigma som finns kring psykisk ohälsa och hennes egna erfarenheter har tillsammans med både utbildning och arbetslivserfarenhet gjort att boken är lika bred som den är djup. 

Det är så mycket jag tycker om med den här boken. Inte minst när författaren jämför psykisk ohälsa med vinterkräksjukan. Även om vinterkräksjukan är vidrig vet vi ofta varifrån den kom, vi märker snabbt att vi mår dåligt och vi blir friska igen, utan några större komplikationer, inom några dagar. Med psykisk ohälsa är det ofta precis tvärtom. Det är inte så lätt att veta varifrån det dåliga måendet kommer och det kan ta lång tid innan både vi och vår omgivning inser hur illa det är ställt. Och om det vill sig riktigt illa kan psykisk ohälsa leda till den yttersta konsekvensen - självmord. 

Lika lätt som vi pratar om vinterkräksjuka borde vi prata om psykisk ohälsa.

Genom en mängd handfasta tips, där det ingår att slänga boken i väggen för att få ut en del av sina aggressioner, vill Linda Zetterström hjälpa läsaren att hantera sin ångest. Hon tipsar till exempel om akutlappar. Akutlapparna har samma färger som trafikljusen och ger en ledtråd till hur patienten egentligen mår. Grön lapp står för att ångesten är hanterbar, gul för ökad ångest och röd för hög ångest eller panikångest. På samtliga lappar finns åtgärder nedskrivna och att de redan finns där kan underlätta när patienten hamnar i en akut situation.

Det finns också gott om reflektionsövningar, där man direkt i boken kan skriva ner sina egna tankar, och vi får också veta vad som händer om man blir inlagd på en psykiatrisk avdelning. Det är omöjligt att få med allt som boken innehåller, men kort sagt saknar jag inget alls. Boken är på över 280 sidor så nog känns det som om det allra mesta som borde vara med också är med.

Ofta tipsar jag om böcker som jag jag varit redaktör för men jag har inte varit ett dugg inblandad i denna pärla till handbok. Min enda koppling är att jag ibland samarbetar med förlagschefen Jenny Westerlund som gett ut boken och därför har jag gjort en intervju med författaren Linda Zetterström. 

Hej, får jag störa din ångest? är en riktigt fin och hjärtevarm handbok om ångesthantering och den rekommenderas varmt både till de som redan har en ångestdiagnos, men också till andra som kanske inte vågat ta steget att be om hjälp ännu, men ändå mår psykiskt dåligt emellanåt. Även närstående till personer som drabbats av psykisk ohälsa och människor som helt enkelt är intresserade av andra människors liv kan finna mycket intressant och matnyttigt i denna välskrivna och genomtänkta bok. 


Kommentarer

Populära inlägg