Äntligen tillbaka efter sommaren



Hos Heidi med Malin, Cattis, Åsa Ö, Sussie, Catrin, Fia, Camilla, Åsa K, Gerd och Joanna

Äntligen fick vi i bokcirkeln träffas igen efter sommaruppehållet och det blev en mycket speciell kväll på flera sätt.

För det första var det allra första gången hela gänget var hemma hos Heidi som flyttat sedan senaste värdinnegången. Hon bodde jättefint och hade fixat i ordning hemmet med nya tapeter och fullt av väldoftande värmeljus överallt. Det var en riktigt mysigt bostad och gott om plats för oss elva vid det stora matbordet.

En annan sak som gjorde kvällen mycket speciell var att en som vi saknat mycket den senaste tiden var tillbaka och det kändes väldigt skönt att få träffas och kramas igen.

Den tredje detaljen som stack ut denna kväll var att vi hade besök av en fotograf och hans uppdrag var att ta en bild på oss allihop inför ett kommande nummer av en rikstäckande tidning. Vilken tidning det är och när den kommer avslöjar jag när numret finns ute i butiken, men jag kan redan nu säga att det lär dröja några månader, så ägna tiden fram till dess åt att göra något annat än bara vänta!

Eftersom jag som skriver här i bloggen är frilansande journalist är det jag själv som skriver texten till reportaget och den är faktiskt redan klar och inlämnad. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den handlar om bokcirkeln. Helt enkelt.

Fotografen var oerhört ambitiös och energisk och satte upp lampor lite här och var och gav oss noggranna instruktioner för hur vi skulle positionera oss. Nu håller vi tummarna för att det blev någon bra bild, för jag som själv fotograferar väldigt mycket vet att det alltid är någon rackare som tittar bort eller blundar om det är fler än två personer på bilden. Igår var vi elva. Inte undra på att kameran smattrade rejält.

Jag tror i alla fall att det inte kommer att vara några stela leende på bilden, för vi skrattade väldigt mycket under tagningarna. Vi ser mycket fram emot att få se resultatet av äventyret!

Bokpratet denna gång blev ovanligt långt och det beror på att vi alla läst väldigt olika böcker på temat romantik som vi haft under sommaren och dessutom hade några läst flera böcker som passade in på temat. Ganska raskt insåg jag att det var dags för papper och penna om något skulle ha en chans att hamna här på bloggen idag.

Det får bli lite korta rapporter om de olika böckerna och mest ses som en vink på vilka romantiska böcker man skulle kunna läsa, eller för den delen undvika.

Först ut var Allison Pearssons Jag tror jag älskar dig om hur den första kärleken kan forma våra liv och läsaren tyckte att det tog en stund att komma in i den, men att den sedan var bra. Hon hade även läst den senaste boken av Marian Keyes, Oväntat besök på Star Street, och hon gillar den typen av böcker och tyckte att även denna var bra.

Nästa hade läst en bok av Nora Roberts, men förträngt vad den hette och inte klarat mer än hälften, vilket vi skrattade gott åt, eftersom Nora Roberts är en mycket etablerad författare i genren medan vi själva inte har läst något av henne tidigare.

En bra och lättläst bok som flera hade läst var Baddaren, om en simskola för vuxna, av Emma Hamberg. I samband med denna och andra böcker diskuterade vi trovärdighet och rimlighet lite grann, men här var det en del saker som kanske var lite tokiga, men som funkade bra i sitt sammanhang.

Sirila gentlemän sökes av Karin Brunk Holmqvist handlar om två damer kring 80 år som gör ett sista försök att hitta varsin manlig vän med bil. Liksom författarens tidigare bok Potensgivarna uppskattades denna av läsarna.

Överenskommelser av Simona Ahrnstedt är en svensk, historisk och romantisk roman som utspelar sig i slutet av 1800-talet och även denna fick goda omdömen.

En gammaldags släktsaga som också var bra är Rosornas arv av Leila Meacham och den utspelar sig i Texas.

Anne Swärds Till sista andetaget ställer sig frågan "Hur vet man vad det är att älska?" och handlar om Lo och Lukas, där Lo lämnar Sverige och Lukas och fortsätter under en lång tid att möta och lämna män över världen. Bra och tänkvärd blev omdömet.

Allt han någonsin drömt om av Anita Shreve från 2003 fanns också med på läst-listan och den ansågs både stark och bra.

Svinalängorna av Susanna Alakoski fick högt betyg, medan Louise Boije av Gennäs senaste bok Högre än alla himlar inte ens blev utläst. Inte heller Elisabeth Gilberts uppföljare till den omtyckta Lyckan, kärleken och meningen med livet blev utläst. I nöd och lust hette den, men läsaren orkade inte igenom den för att det var så mycket uppradande av fakta.

Hon och Han - sambo i Sumpan av Annika Sundbaum-Melin och Henrik Kolbjèr, där de skrivet ett kapitel var, ansågs både lättläst och småtrevlig.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg hade också några läst och det är en bra klassiker som man kan läsa mer om här.

Som vanligt hann vi prata om annat än böcker och en sak vi skrattade gott åt och grubblade lite över var om det är en komplimang eller inte att bli kallad piffig. En hade tre gånger samma dag fått höra av arbetskompisarna att hon var piffig. Vi funderade lite över vad som kunde menas med uttrycket och enades till slut om att det var en komplimang och nog betydde att man var ovanligt matchad och genomtänkt i kläder, accessoarer och smycken.

Mottagaren av ordet tyckte dock att det var något man möjligen kunde säga till äldre damer och hon hade själv föredragit om något sagt att hon var cool. Det tyckte vi var väldigt roligt sagt.

Lite prat om den just passerade sommaren och det flitiga regnande hann vi också med innan vi styrde in samtalet på höstens återstående träffar. Det har blivit en del förändringar och nu kom också förslag om att vara hemma hos något i december istället för att gå ut på restaurang som vi brukar.

Om vi börjar med de två kommande träffarna så har Fia och Åsa K bytt med varandra, så det betyder att vi kommer att hälsa på i Åsa K:s nya hus onsdagen den 5 oktober och det är ju lite lustigt att vi två månader i rad får komma hem till någon för första gången. Det hör inte till vanligheterna.

Novemberträffen flyttade vi enligt ett majoritetsbeslut, eftersom träffen egentligen låg mitt i höstlovet och somliga har planer på att resa bort då. Det betyder att vi träffas hemma hos Fia onsdagen den 9 november.

Förr om åren har vi alltid ätit ute på en restaurang i Kungsbacka den första onsdagen i december och anledningen till det har varit att vi förr hade så många andra åtaganden och uppbokningar i december att vi inte ville tynga någons redan överlastade axlar med att vara värdinna. Dessutom brukade vi alltid läsa årets nobelpristagare i litteratur och eftersom bokvalet redan var givet passade det bra att vi inte var hemma hos någon, för då blev det tokigt med valet.

Numera brukar vi ha två alternativ att välja på i december och antalet pyssekvällar och liknande på förskolor och skolor har avtagit betydligt. Det skulle alltså vara möjligt att stryka utekvällen i december och istället vara hemma hos den som står näst på tur att vara värdinna. I år skulle vi i så fall, enligt turordningen, vara hemma hos Camilla.

Alla får i uppdrag att tills nästa träff fundera över vad ni tycker och så fattar vi beslut hemma hos Åsa K i början av oktober.

Boken vi ska läsa till nästa gång vi ses är den mycket uppmärksammade boken Niceville av Kathryn Stocklett och den hade många av oss hört så mycket gott om så det ska bli riktigt kul att få läsa den.

Efter en mysig kväll med ovanligt vackert bröd med tranbär i och en riktigt krämig och god kanelkrans var det dags att vända hemåt igen. Lite trist är det kanske att hösten så tydligt är i antågande, men samtidigt känns det skönt att bokcirkelträffarna börjat igen och nu kan vi alla med riktigt gott samvete krypa upp i soffhörnet och läsa i skymningen igen.

Det finns fördelar med allt!

Kommentarer

Anonym sa…
Men vilket långt, intressant, detaljrikt och på alla sätt INSPIRERANDE inlägg. Detta kommer få mig att sätta mig och skriva på min bok ikväll. Tack för inspirationen! (Jodå, jag vet att man inte ska vänta på den utan bara skriva ändå...) :-)
Anonym sa…
Spot on Joanna! En ovanlig bokcirkel kväll men som alltid väldigt mysigt till och bandyn fick stryka på foten!!;)
Kram alla Goa flickor! Åsa
Åh, vad glad jag blir, Helena! Att inspirera någon att skriva låter underbart! Jag ser fram emot att få läsa din bok så småningom och vet alltför väl hur lång tid det tar att skriva en... :)

Tänk att vi hade det så mysigt att t o m bandyn fick stå tillbaka, Åsa! I LIKE! :)
Stoffe sa…
Precis som Helena skriver, så inspirerande!
Att hösten på är på ingång välkomnar jag med en stor famn. Hösten är den mest tydliga och vackra årstiden vi har. Till och med regnet blir mysigt i september :)
Stoffe: Jorå, lite mysigt är det med hösten och härligt att höra sin positiva inställning, men det finns ändå inget som sommaren! ;)

Tack för snälla ord - så glad jag blir! :)
Härligt med bokcirklar! Hoppas jag någongång i framtiden kan vara med i en.
I vilket fall så ska jag "boka" mig ordentligt hela nästa vecka, ska vara på plats på bokmässan i Göteborg.
Kommer vara där hela tiden, både press och branchdagarna!
Det blir en hel del "partaj" också....har ordnat så jag kan parkera vår husbil direkt utanför, där blir det efterfest varenda kväll!
Temat på årets bokmässa är ju Tysk litteratur, tvingade mig att läsa lite nyligen och gjorde faktiskt ett inlägg om boken både på min blogg och på min Kära Hustrus Bokblogg
www.pockethexorna.blogspot.com , fick inte en enda kommentar, inte ens av "bibliotekariegänget"!
Så nu har jag varit lite spydig på min blogg mot den yrkesgruppen...det ångrar jag så nu ska jag ha min T-shirt med texten:
"Krama en Bibliotekarie" på mig varje dag! Jag är en känslig kille och brusar lätt upp och ångrar mig självfallet sedan!
Kram ifrån Oumberlige Peter!
Hoppsan, nu fastnade jag i din fina bokblogg!
Blir lite avundsjuk när jag läser hur fint du skriver och formulerar dig. Ser också att du själv gillar dem som är "snäppet" vassare än dig själv.
Jag äger långt ifrån "orden och språket", jag skriver ibland mycket och pratar desto mer. Får många gånger föklara mig och reda ut saker och ting.
Jag "tastnar" ofta i ord och meningar som jag gillar hos författare, kanske inte alltid inte bara får "ordens" skull utan även för innebörden av dem!
Det blir för långt att årge här men för dem som har Mons Kallentofts bok Midvinerblod tillgänglig läs sidan 21 där finns lite av min "själ"

"Och så slättlandet och skogarna runtomkring. Hemvist för alla de vars gener inte orkar med snabba förändringar, de vars koder protesterat, vägrat. Omöjligheten i att bottna någonstans"

Hm...egentligen ska man läsa hela sidan 20, 21 och 22 också!

Hmmm.....frukostdax...blir nog ett äpple efter smörgåsarna, inspirerad av ditt fina bok/fruktfoto!
Kram ifrån Oumberlige Peter....eller om det nu var Omöjlige Peter som min Fru brukar kalla mig?
Peter: Så kul att se dig här också och tack för snälla och positiva ord om bokbloggen!

Språket fascinerar mig mycket och jag älskar kluriga och snygga meningar och böcker jag hittar dem i!

Nu ser vi fram emot bokmässan och ett HEJ IRL! Ha det fint så länge!
Kram!

Populära inlägg