Julavslutning med pizzaPå Bar Vinci i Kungsbacka med Sofie, Malin, Catrin, Cattis, Åsa Ö och Joanna (samt en kvart med Sussie)

I december brukar vi äta på en restaurang i Kungsbacka och i år föll valet på den tämligen nyöppnade restaurangen Bar Vinci som snabbt fått rykte om sig att de serverar stans godaste pizzor. Detta var vi självklart tvungna att utforska. Det visade sig att pizzorna mycket riktigt var jättegoda och dessutom inte alls som pizzor är mest, utan napolitanska med extra tjock kant. Löjromspizzan var supergod och Formaggio di Capra med getost och päron var verkligen inte dum den heller.

Förra månadens bok Italienska nätter av Katherine Webb hade flera lyssnat på eller läst, även om inte alla kommit igenom hela av olika skäl. Det var en lång bok på hela 471 sidor och ljudboken tog 15 timmar och 36 minuter att lyssna på så den krävde onekligen en del engagemang. Det var lite svårt att komma in boken för det var en del namn att hålla ordning på och alla kallades dessutom inte samma sak hela tiden. Ett par slogs också av hur otroligt fattigt och eländigt det var ute på den italienska landsbygden och det var stundtals rätt plågsamt att läsa om misären och hur de svalt.

Både titeln och omslaget gjorde att vi var flera som förväntat oss en varm och härlig feelgoodroman, men ganska snart blev vi varse att det inte handlade om något så trivialt som feelgood. Snarare tvärtom, faktiskt. Eftersom inte alla hade läst eller lyssnat klart pratade vi inte så mycket om slutet, men tydligen var i alla fall slutet inget som förstärkte känslan av feelgood...

Vi pratade lite om resor vi ska göra under vintersäsongen. Både under jul- och nyårsledigheterna och under resten av vintern. Sälen, USA och Dolomiterna står redan i kalendern hos några i gänget medan andra fortfarande funderar på vart årets skidresa ska gå.

En annan sak vi pratade om var faktiskt om vikten av att skratta ibland. Livet är inte alltid så enkelt och ibland bjuder det på en hel del motstånd, men då kan ett hjärtligt skratt vara förlösande. Någon berättade att hon alltid skrattar mycket på jobbet och då höll en annan med. Oavsett med vem eller vilka man skrattar och oavsett var man är var vi alla eniga om att det är härligt att få skratta emellanåt.

I december brukar vi alltid läsa årets nobelpristagare i litteratur och vi brukar alltid ha ett annat alternativ också, för den som inte lockas av pristagaren. I år blev det inget nobelpris i litteratur och därför fick vi fundera lite över hur vi ville göra detta udda år. Vi bestämde oss för att ha två olika alternativ ändå, för det är trots allt trevligt att ha två böcker att välja på när man ska vara ledig och njuta lite av livet.

En i gänget är släkt med författaren till den uppmärksammade boken Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet och vi är flera som är nyfikna på boken. Den kom ut för bara några veckor sedan och finns därför inte i pocket ännu, som vi brukar förorda när det gäller våra val, men den finns som både ljudbok och e-bok och det betyder att de flesta kan ta del av den på ett smidigt och prisvärt sätt. Det kan dessutom vara intressant att läsa en bok som är så ny och ändå redan såld till hela 50 länder.

Jan Stocklassa, som ägnat sex år åt Palmemordet, är frilansjournalist och författare och han har tio år efter succéförfattaren Stieg Larssons plötsliga död fått tillgång till arkivet som innehåller tjugo flyttkartonger fulla med material kring Palmes död. En helt ny gärningsman pekas ut som den trolige mördaren. Inte undra på att man blir nyfiken!

Den andra boken vi ganska spontant bestämde oss för att ha som alternativ är Camilla Davidsson debutroman Under vintergatans alla stjärnor som handlar om Emma som vandrar den klassiska pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela mitt under högsommaren. Åttio mil i tryckande värme i Spanien blir en stor utmaning för Emma, men hon möter spännande människor och tvingas också möta sig själv.

Nästa gång vi ses skriver vi 2019 och det ska bli spännande att se vad året har på lut till oss. Vi ses alltid andra veckan i januari så att helgerna hinner vara över och denna gång blir det onsdag den 9 januari. Dock är det inte helt klart ännu vem vi ska var hos, så vi får höras av via mejl inför nästa träff.

Nu återstår endast för mig (och Benjamin Syrsa) att önska er alla en riktigt

GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Kommentarer

Populära inlägg