Skuggan av paradiset av Håkan Lindgren


Nu är den här! Kluriga, finurliga och välskrivna Skuggan av paradiset av Håkan Lindgren!

Håkan Lindgrens fantasi är det sannerligen inget fel på och inte heller hans förmåga att dra in oss i hans värld och få oss att tro på hans historia. Därför köper man att det bor en greve strax utanför Göteborg (inte alls långt ifrån mig faktiskt) och att han samma natt blir pappa till två små gossebarn. Dessvärre upptäcker greven att sonen han fått tillsammans med sin fru, den kända och firade operasångerskan, är vanskapt medan sonen hans knarkande älskarinna nedkommit med är ett perfekt litet mönsterbarn. 

Archibald (kan det finnas något mer perfekt namn på en skotsk greve?) bestämmer sig raskt för att byta ut bebisarna och så kommer det sig att den vackre Hampus växer upp på det flotta godset medan Dante, med svår läpp- och gomspalt, tvingas växa upp med sin missbrukande och skandalomsusade mamma.


Hampus lever det goda livet medan Dante genomgår ständiga operationer och lever i utanförskap, bara några kilometer från sin okände halvbror. En dag börjar Dante på allvar grubbla över sitt ursprung. Han vet inte vem hans far är, men det finns någon som under alla år betalat både operationerna och hyran, så han misstänker att välgöraren och fadern är samma person. 

Nu börjar jakten på upprättelse. Dantes plan är att ta sig in i den fina familjen - det är ju där han hör hemma. 

När man som redaktör får ett manus av Håkan Lindgren vet man på förhand att det kommer att vara något halsbrytande, oväntat och klurigt man ska läsa. Den insikten fick jag redan när läste En fallen man som kom ut för två år sedan. Nu har Skuggan av paradiset precis släppts på Hoi förlag och det är ingen uppföljare på den fallne mannen utan en alldeles egen berättelse. Och egen är den verkligen. Skuggan av paradiset liknar inget annat jag läst och det är en av de saker som är så speciellt med författaren - han har sin stil både när det gäller innehållet och språket. 


Språket är som alltid lätt och ledigt och den där finurliga undertonen ligger konstant där i bakgrunden. Det blir många förvecklingar och oväntade vändningar innan berättelsen når sitt slut och det är oavbrutet underhållande. Kapitlen är pedagogiskt utformade och det är hela tiden tydligt vilket år vi befinner oss i och vems perspektiv vi följer. 

Skuggan av paradiset passar alla som gillar oväntade berättelser och mänskliga relationer som ställs på sin spets. Mycket lämplig att mysa med i favoritfåtöljen när höstmörkret faller på. Läs gärna ett smakprov på boken.

På Bokmässan i slutet av september hade jag den stora glädjen att få träffa Håkan Lindgren ännu en gång och det var ett kärt återseende. 

Kommentarer

Populära inlägg